23. 3. 2023
Pro jeho přípravu panovaly přísné normy, takže chutnal stejně v Aši i Opavě. Chcete si tuhle jedinečnou chuť připomenout? Vyzkoušejte původní recept, který vychází z přísné Československé státní normy.
Přečtěte si také: Retro vlašský salát podle normy z roku 1976: Přesně takhle si ho pamatujete z mládí
Přesný poměr je základ
Aby bramborový salát chutnal tak jako kdysi, je potřeba se přesně držet ingrediencí níže uvedených. Dodržujte také poměry a jednotlivé suroviny poctivě važte. Na jejich nákup ideálně také vyrážejte k lokálním prodejcům a farmářům a majonézu, která je neodmyslitelnou součástí následujícího receptu, si klidně připravte sami doma.
Základem bramborového salátu jsou pochopitelně brambory. Při nákupu vybírejte varný typ A. Brambory tohoto typu jsou totiž pevné a drží tvar, proto jsou ideální na vaření ve slupce nebo třeba k pečení na plátky v troubě. Jejich velkou výhodou je i to, že pokud na ně zapomenete a povaříte je o chvilku déle, jen tak se nerozvaří.
Mohlo by vám zachutnat: Retro pochoutkový salát podle normy z roku 1976: Když si chcete připomenout dávné chutě
Na 1 kg retro bramborového salátu podle ČSN budete potřebovat:
- 511 gramů oloupaných brambor varného typu A den předem vařených ve slupce
- 108 gramů okapaných sterilovaných okurek
- 85 gramů oloupané cibule
- 60 gramů polotučné hořčice
- 20 gramů octa
- 10 gramů cukru
- 20 gramů soli
- 1 gram mletého pepře
- 150 gramů majonézy
- 40 gramů nálevu z okurek (příp. voda)
Mohlo by vám zachutnat: Retro pařížský salát podle normy z roku 1976, který dneska nemá konkurenci
Jak na to?
Brambory nakrájejte nožem na co nejmenší kostičky. Vyhněte se použití struhadla, protože jinak byste salát proměnili na neurčitou a rozbředlou hmotu. Nadrobno nakrájejte také cibuli a sterilované okurky.
K bramborám, cibuli a okurkám přidejte hořčici, majonézu, ocet a směs dochuťte cukrem, solí a mletým pepřem. Dle potřeby postupně přilévejte nálev z okurek.
Hotový bramborový salát dejte vychladit do ledničky klidně do druhého dne. Jíst ho můžete jen tak s rohlíkem nebo s ním mazat veky a chlebíčky. Skvělý je třeba i ke kuřecím řízkům nebo smažené rybě.
Náš tip: Chlebíčky můžete dozdobit šunkovým salámem nebo vysočinou, vejcem, okurkou a červenou kapií. Přidat můžete i kousek tvrdého sýra.
Použité zdroje:
- https://www.jenzeny.cz/recepty/bramborovy-salat-na-chlebicky-podle-csn-normy-pripravte-si-delikatni-retro-chlebicky
- https://www.recepty.cz/recept/bramborovy-salat-na-chlebicky-podle-csn-165937