23. 2. 2023
Vedle pochoutkového, vlašského a bramborového salátu ve „svaté čtveřici“ nesmí chybět ani salát pařížský. Ten sice nemá s francouzskou metropolí nic moc společného, mnozí z nás na něj ale nedají dopustit. Jeho základem byl v roce 1976 poctivý pařížský salám vyrobený z hovězího a vepřového masa, s drobnou mozaikou špeku.
Chuť čerstvého „Pařížáku“ v sobě snoubila nakyslé tóny nakládané okurky se sladkým sterilovaným hráškem a jemně pikantní cibulí. Nechyběla ani plnotučná hořčice, worcester a pepř, který dodával salátu jedinečný šmak. Vše pojila kvalitní majonéza, takže jste salát mohli pojídat jen tak s rohlíkem nebo ho naložit v dostatečné vrstvě na chlebíčky.
Jaký je rozdíl mezi jednotlivými saláty? Vlašský salát se připravuje ze zeleniny, salámu, brambor, hrášku. Pochoutkový salát tvoří především šunkový salám, okurka, hrášek. Pařížskému salátu dominuje nezaměnitelný pařížský salám a brambory v něm nenajdete.
Přečtěte si také: Retro pochoutkový salát podle normy z roku 1976: Když si chcete připomenout dávné chutě
Suroviny na vlašský salát neodbývejte
Pokud si dnes budete chtít udělat tradiční pařížský salát podle původní československé normy z roku 1976, budete mít pravděpodobně největší problém se sháněním pařížského salámu.
V běžných prodejnách na něj totiž už zpravidla nenatrefíte. Naštěstí je po něm stále velká sháňka, na kterou zareagovali menší řezníci a uzenáři.
Pro salám se tedy vypravte zde. A nešetřete ani na ostatních surovinách. Majonézu si připravte domácí a zeleninu ideálně nakupujte na farmářských trzích nebo u drobných prodejců. Ani u worcesterové omáčky nesahejte v regálu po té nejlevnější. Pamatujte, že kvalitní suroviny jsou základ! A to nejen u tohohle retro receptu.
Na retro pařížský salát budete potřebovat:
- 400 g pařížského salámu
- 180 g sterilovaných okurek
- 60 g sterilovaného hrášku
- 25,5 g cibule
- 300 g majonézy
- 20 g plnotučné hořčice
- 10 g cukru krupice
- 5 g octa
- 8 g worcesteru
- 10 g soli
- 0,5 g mletého pepře
Jak na to?
Salám a okurky nakrájejte stejnoměrně na tenké nudličky a nasypejte do větší mísy. Přisypejte okapaný hrášek a najemno nakrájenou cibuli. Vmíchejte worcester, hořčici, ocet, cukr, pepř, spojte majonézou a nakonec osolte. Nechte uležet v lednici do druhého dne.
Použité zdroje:
- https://www.recepty.cz/recept/parizsky-salat-podle-csn-165940
- https://www.toprecepty.cz/recept/67521-parizsky-salat-retro-podle-csn-z-roku-1976/
- https://www.jaktak.cz/jak-udelat-parizsky-salat-podle-puvodni-receptury-recept.html
- https://magazin.recepty.cz/clanky/nejlepsi-salaty-na-chlebicky-podle-csn-norem-parizsky-pochoutkovy-vlassky-i-bramborovy-787.html