6. 1. 2024
Lahodný rooibos vzniká z čajovce kapského. Keře, který roste pouze na jihozápadě Jihoafrické republiky, kde tamní domorodci znají a využívají jeho léčivé účinky. Pojďte s námi poznat nápoj, který nejen uhasí žízeň, ale tělu dodá i mnoho zdraví prospěšných látek.
S kousky ovoce zachutná i dětem
Klasický rooibos má červenou barvu a sladkou chuť. Své chuťové buňky však můžete potěšit i rooibosem ovoněným kakaem a kořením, rooibosem s ovocem či kousky karamelu nebo zeleným rooibosem, který vzniká odlišným způsobem zpracování. Na rozdíl od červeného rooibosu neprochází oxidací. Relativní novinkou je pak rooibos espresso. Čaj s chutí kávy a bez kofeinu.
Jihoafrický nápoj plný zdraví
Čaj obsahuje širokou škálu minerálních látek a antioxidanty, které pomáhají neutralizovat škodlivé volné radikály. Množství vitamínu C je mnohdy zbytečně přeceňováno. Velkou výhodou je, že čaj neobsahuje kofein, a i přesto má povzbuzující účinky. Popíjet ho mohou nejen děti, ale i těhotné a kojící ženy.
Rooibos má blahodárné účinky na lidské tělo. Pravidelné popíjení čaje posílí vaši imunitu a pomáhá léčit vysoký krevní tlak, dnu, cukrovku i problémy se srdcem. Pomůže při bolestech hlavy, při nadýmání i v boji s rakovinou. Šálek před spaním zkvalitní váš spánek.
Zelený rooibos obsahuje více antioxidantů než klasický červený rooibos. Důvodem je odlišný způsob zpracování a sušení.
Na jaře zmírní projevy sezonní alergie. S ucpaným nosem a rýmou vám pomůže pár kapek rooibosu, které si nakapete do každé nosní dírky. Na zarudlé a podrážděné oči zase pomohou vychlazené čajové sáčky. Koupele a obklady zklidní svědivou pokožku a zmírní ekzém i akné.
Čaj smíchaný s mateřským nebo umělým mlékem zbaví vaše nejmenší kojenecké koliky.
V zimě zahřeje, v létě osvěží
Příprava rooibosu je velmi jednoduchá. V zimě si ho můžete vychutnat teplý s medem a citronem, v letních měsících s kostkami ledu. Zalít ho můžete studenou i právě uvařenou vodou. Jihoafrickým zvykem je pití rooibosu s mlékem a cukrem.
Na šálek horkého nápoje postačí jedna vrchovatá čajová lžička. K výrobě osvěžující studeného nápoje použijte dvojnásobné množství, aby čaj nebyl příliš slabý.
Doba louhování není až tak striktní. Čaj nechte louhovat 3–5 minut. Chcete-li mít čaj silnější, rooibos můžete nechat louhovat i déle. Čaj vám nezhořkne. Nikdy však nezapomeňte šálek přikrýt talířkem a čajovou konvičku pokličkou! Jinak se silice, které jsou zdrojem chuti, vypaří.
Správná příprava čaje by měla probíhat na plotně. Čaj se varem prohřeje a dokonale vylouhuje.
Zdroje:
- https://cs.wikipedia.org/wiki/Rooibos
- https://www.manutea.cz/herbar-bylina-rooibos
- https://www.ahmadtea.cz/blog/svet-caju/rooibos-zazrak-bez-kofeinu
- https://www.cestabylin.cz/zajimavosti/rooibos-vyjimecny-cerveny-ker/