23. 6. 2022
Máme pro vás několik tipů na rychlé, lahodné a jednoduché zálivky, které se skvěle hodí k salátům, zeleninovým přílohám nebo studeným pokrmům. Dáte přednost zálivce s čerstvými bylinkami? Nebo raději vyzkoušíte tu s medem nebo limetkou?
Vsaďte na kombinaci chutí
Dobrý a chuťově vyvážený dresink by se měl skládat z několika základních složek, které se vzájemně perfektně doplňují a pokrm odpovídajícím způsobem zvýrazňují. V zálivce by tak neměla chybět kyselá složka, kterou sem dostanete pomocí citronu, limetky, pomeranče, kvalitního balsamikového, jablečného nebo ume octa.
Pozornost věnujte i sladké příchuti, která může být v dressingu zastoupena nejen klasickým moučkovým cukrem, ale taky medem nebo nejrůznějšími sirupy (typicky agávovým, javorovým, špaldovým, datlovým apod.). Chybět by neměla ani slaná složka v podobě tamari nebo shoyu sójové omáčky, misa, či obyčejné, ale ne příliš zdravé soli.
Nezapomeňte ani na emulgující složku, díky které bude držet zálivka déle pohromadě. Tu může v dressingu zastoupit třeba hořčice, žloutek, med ale i výše zmíněná miso pasta. Chuť pak můžete podtrhnout extra panenským olivovým nebo zahřátým kokosovým olejem a dalšími ingrediencemi.
Základní salátová zálivka jako od babičky
Potřebovat budete:
- 6 lžic moučkového cukru (nebo jiného sladidla – viz výše)
- 5 lžic obyčejného kvasného octa
- 1 lžičku soli (můžete nahradit jinou slanou surovinou – viz výše)
- 1 špetku černého pepře
- 400 ml ledové vody
- Pár kapek olivového oleje
Jak na to?
Všechny suroviny smíchejte ve větší uzavíratelné nádobě a důkladně protřepejte. Jakmile se cukr s olejem a ostatními složkami spojí, ihned s připravenou zálivkou zalijte hlávkový salát nebo jinou zeleninu.
Limetková vinaigrette zálivka
Potřebovat budete:
- 100 ml extra panenského olivového oleje
- 30 ml limetkové šťávy nebo bílého vinného octa
- Špetku soli a čerstvě mletého pepře
Jak na to?
Připravte si větší misku, do které nalijte čerstvě vymačkanou limetkovou šťávu nebo vinný ocet. Do šťávy pak postupně pramínkem za stálého šlehání metličkou přilévejte olej, až vznikne hladká emulze. Základní zálivku dochuťte solí a pepřem a přelijte jí připravený salát.
Zálivka s vůní agáve
Potřebovat budete:
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 lžíci umeocta
- 2 lžičky agávového sirupu
- Čerstvě nasekané bylinky (např. bazalka, pažitka, petrželová nať či kopr)
Jak na to?
Do uzavíratelné sklenice nalijte a nasypejte všechny uvedené suroviny, část bylinek si nechte bokem, pevně uzavřete a důkladně promíchejte. Zálivku přimíchejte do salátu těsně před podáváním a posypejte zbytkem nasekaných bylinek.
Miso zálivka
Potřebovat budete:
- Miso
- Rýžový ocet
- Chilli vločky
- Čerstvý český česnek
- Sezamový olej
- Čekankový sirup
Jak na to?
Miso rozmíchejte v trošce vlažné vody nebo mírně zahřátém sezamovém oleji. Nalijte do uzavíratelné sklenice a přidejte ostatní suroviny (průběžně ochutnávejte a přidávejte sladkou/kyselou složku). Sklenici uzavřete a vše důkladně promíchejte. Jakmile se všechny složky spojí, nalijte na salát a promíchejte. Okamžitě podávejte.
Medovo-hořčičná zálivka
Potřebovat budete:
- Dvě lžíce medu
- Lžíci hrubozrnné hořčice
- Lžíci bavorské hořčice
- Čajovou lžičku tamari omáčky
- Lžíci olivového oleje
Jak na to?
Všechny ingredience nalijte do uzavíratelné sklenice a důkladně promíchejte. Průběžně kontrolujte chuť a případně doslaďte medem nebo oblíbeným sirupem, případně pár kapkami kvalitního balsamika.
Použité zdroje:
- https://www.kupi.cz/magazin/clanek/7982-3-rychle-zalivky-na-hlavkovy-salat-ktere-zachutnaji-cele-rodine
- https://www.toprecepty.cz/recept/28041-obycejny-hlavkovy-salat-s-obycejnou-zalivkou-od-babicky/
- https://www.apetitonline.cz/jak-na/vinaigrette%20-rychla-salatova-zalivka-a-jeji-obmeny
- https://www.countrylife.cz/5-tipu-na-vynikajici-zalivky-na-letni-salaty