28. 12. 2019
Mini caprese
Základem jednoduchého italského salátu pocházejícího z Kampánie je kvalitní mozzarella, bazalka a rajče. Tyhle tři suroviny vám ale stačí taky pro přípravu jednoduchých a rychlých jednohubek. Na párátko napíchněte kuličku mozzarelly, cherry rajčátko a bazalku. Před podáváním můžete ozdobit balsamikovou redukcí.
Datle s mandlí ve slaninovém kabátku
Pokud jste už přejedení klasických jednohubek s česnekovou pomazánkou a klobásou, zkuste jednu netradiční exotickou variantu. Kupte datle, které vypeckujete a naložíte na pár minut do vody. Mezitím si předehřejte troubu. Datle vymačkejte, naplňte je mandlí, zabalte do slaniny a upečte.
Po Vánocích jednohubky odlehčete větším množstvím zeleniny. Na majonézové pomazánky se vykašlete.Zdroj: www.bigstockphoto.com
Hermelín s brusinkami a chilli
Potřebovat budete tmavý toastový chleba, který rozdělíte na stejné čtverečky a opečete na sucho na pánvi. Mezitím si ve vyšší sklenici ponorným mixérem rozmixujte brusinky, smetanu a chilli papričku. Jednotlivé čtverečky chleba po opečení potřete vzniklou směsí, přidejte kostičku hermelínu a ozdobte rukolou nebo čerstvou bylinkou.
Toasťáčky s máslem a paštikou
Že něco tak obyčejného jako „tousťák“, paštika a máslo nemůže udělat na stole parádu? Ale může! Tady je ale potřeba nějaká ta příprava. Namísto kupované paštiky si vyrobte tu domácí. Ideálně, pokud ji nalijete do větší a ne příliš vysoké silikonové formy, kde bude alespoň 24 hodin tuhnout.
Pečivo před namazáním lehce opečte, bude křupat.Zdroj: www.bigstockphoto.com
Toastový chleba nakrájejte na dvě velikosti a jednotlivé čtverečky spojte máslem. Na vrchní čtvereček položte menší čtvereček vykrojený z paštiky a vše dozdobte kuličkou červeného pepře, několika krystalky mořské soli a bazalkou.
Řepové s kozím sýrem
Pokud vám nejsou cizí výrazné chutě, pak si přizvěte do kuchyně kvalitní kozí sýr a červenou řepu. Tu nakrájejte na co nejtenčí plátky a rovnoměrně ji navrstvěte do pekáčku. Zasypte najemno nakrájeným kozím sýrem, zakápněte lžicí olivového oleje, pokryjte bylinkami a dejte péct na 150 °C na 45 minut. Jakmile bude řepa upečená, rozkrájejte ji na čtverečky, potřete olivovým olejem a ozdobte plátky rukoly.
Krekry s beruškami
Přijde návštěva společně s malými dětmi? Připravte vtipné jednohubky speciálně pro ně. Jejich základ tvoří menší slané krekry, které jsou běžně k dostání v obchodech.
Úspěch určitě budou mít i jednohubky, na kterých zkombinujete kvalitní šunku a sladké ovoce.Zdroj: www.bigstockphoto.com
Krekry potřete oblíbenou pomazánkou nebo pomazánkovým máslem, položte na ně lístek salátu a půlku cherry rajčete nakrojeného (ne úplně překrojeného) na čtvrtinu. Hlavičku berušky vyrobíte z půlky černé olivy a krovky můžete dozdobit tečkami ze zbytků pomazánky.
Krevetové potěšení
Budete trávit Silvestra s milovníky ryb a mořských plodů? Radost jim určitě uděláte krevetovými jednohubkami. Jejich příprava je navíc nesmírně jednoduchá a zabere jen pár minut. Vyloupané krevety uvařte v osolené vodě, nechte vychladnout a napichujte na párátka společně s kostkou sýru a cherry rajčátkem. Servírovat můžete ve vyšší sklenici, do které nalijete oblíbenou omáčku (chilli, citronovou, Alfredo, rybí, sójovou apod.)