8. 8. 2024
Proč se úprava vepřové pečeně spojuje se Srbskem, o tom se zdroje ani původní norma 13604 z knihy Receptur pro teplou kuchyni z roku 1976 nezmiňují. Vodítkem nám může být snad jen to, že v dobách komunismu se přídomek „srbské“ přidával ke všemu, co paprikami a rajčaty byť jen zavonělo.
Srbové tuhle dobrotu pravděpodobně neznají. Dříve narození strávníci si ji ale mohli poručit v restauracích, kde bylo srbské žebírko součástí pokrmů „na objednávku“. Nešlo tak o klasickou hotovku, ale o individuálně připravovaný pokrm z čerstvých surovin.
Prozíraví strávníci si pečeni se zeleninou objednávali pouze od července do září. Jedině tak totiž měli jistotu, že kuchař použije čerstvou zeleninu. V jiné měsíce papriky a rajčata k dostání nebyly.
Přečtěte si také: Milovníci pikantních jídel zbystřete! Po "pfeferonovém" retro salátu podle ČSN se utlučete
Plátky pečeně, po kterých se utlučete
Ačkoliv název pokrmu svádí k tomu přemýšlet o masitém žebru, ve skutečnosti jde o na plátky nakrájenou vepřovou pečeni (ideálně s kůží), která se zprudka opeče na pánvi a pak se nechá odpočívat, aby uvolnila šťávu a potřebné chutě.
Papriky, rajčata a cibule vytvoří vzájemně se doplňující směs, která pečeni perfektně „sedne“. Protože je v receptu použito jen minimum tuku, mohou si na srbském žebírku pochutnávat i lidé s různými omezeními.
Příprava pokrmu je poměrně jednoduchá a kromě vývaru, který si můžete doma připravit předem ve větším množství a část zamrazit, k němu potřebujete jen několik málo surovin. Tak co?Jdeme na to?
Mohlo by vám zachutnat: Segedínský guláš podle ČSN normy: Jak na českou "retro" klasiku? Poradíme
Na srbské žebírko podle původní normy budete potřebovat:
- Kilogram vepřové pečeně nakrájené na cca 2 cm plátky
- 2 velké nebo 4 menší cibule
- 4 čerstvé paprikové lusky
- 3 velká rajčata
- 1 menší rajčatový protlak
- Škvařené sádlo
- Vývar
- Sůl a mletý pepř na dochucení
Už jste ochutnali? Jak na dokonalé retro vepřenky podle normy? Zkuste fígl s ledovou vodou
Jak na to?
Vepřovou pečeni důkladně opláchněte, osušte papírovou utěrkou a nakrájejte na cca 2 cm vysoké plátky (pokud jste již nekoupili nakrájené maso u řezníka).
Plátky mírně naklepejte a blanky na okrajích masa trošku nařízněte. To proto, aby se při smažení nekroutily.
Plátky masa zprudka opečte na pánvi, do které vložíte oříšek sádla. V tuku po opékání masa krátce osmahněte cibuli nakrájenou na tenká kolečka.
Poté k ní přidejte na proužky nakrájené papriky, rajčata na kostičky, vývar a rajčatový protlak. Vše důkladně promíchejte, osolte, opepřete a nechte na mírném plamenu podusit.
Maso servírujte na plytký talíř společně s rýží nebo bramborami a přelijte ho připravenou směsí (pokud toužíte po výraznější chuti zeleniny, můžete maso ve směsi cca na půl hodiny podusit).
Dozdobit pokrm potom můžete nadrobno nakrájenou pažitkou nebo jinou čerstvou bylinkou.
Použité zdroje:
- https://www.hobbys.cz/srbske-zebirko-z-cerstvych-rajskych-jablicek-papriky-je-nechutnejsi.html
- https://www.toprecepty.cz/recept/37047-srbske-zebirko/
- https://www.apetitonline.cz/recept/srbske-zebirko