7. 9. 2020
Kysané zelí je jedna z nejzdravější potravin na světě! Zejména vysoký obsah vitamínu C a velké množství prospěšných probiotických bakterií, které udržují střevní mikroflóru v rovnováze, z něj činí velmi účinný přírodní prostředek, který pomáhá udržet pevné zdraví. Pojďte si s námi vyrobit vlastní kysané zelí, protože s tím kupovaným se nadá srovnávat!
Kupované zelí často postrádá vitamíny i prospěšné probiotické bakterie! Důvodem jsou nejen chemické konzervanty, které zajišťují dlouhou trvanlivost, ale i proces sterilizace.
Vitamínová bomba
Kysané zelí je zdrojem mnoha vitamínů, minerálů, vlákniny i prospěšných bakterií. Posiluje imunitu, má pozitivní vliv na srdce, podporuje správnou funkci jater, žaludku i ledvin, pomáhá udržet pevné kosti a pročišťuje krev.
Po dlouhodobém užívání antibiotik pomáhá obnovit střevní mikroflóru a zlepšuje zažívání. Je účinným pomocníkem v boji s rakovinou. Přispívá k duševní rovnováze, dodává energii, zlepšuje náladu a pomáhá lépe zvládat stres. V malých dávkách je kysané zelí ideální během těhotenství.
Kvašení probíhá bez přístupu vzduchu
Výroba kysaného zelí je velmi jednoduchá, avšak na výsledek si musíte několik týdnů počkat. Bílé i červené zelí potřebuje svůj čas!
Hlávky zelí očistěte, zbavte je vrchních nepěkných listů, rozčtvrťte je a odstraňte tvrdý košťál. Zelí nakrájejte nebo nakrouhejte najemno a zasolte ho. Na 1 kilogram zelí použijte 20 gramů soli a několik gramů kmínu, koriandru, hořčičného semínka nebo jiného koření.
Přidat můžete i kopr, najemno nakrájenou cibuli nebo nastrouhaný křen. Vše pořádně promačkejte rukama a nechte několik hodin odpočívat. Jakmile zelí pustí dostatek šťávy, je čas přendat ho do čistých sklenic.
Zelí do zavařovacích sklenic pořádně upěchujte – pěstí nebo dřevěnou kvedlačkou. Ve sklenici nesmí být příliš mnoho vzduchu a nad zelím musí zůstat alespoň centimetr šťávy. Zelí, které nebude ponořené, začne plesnivět! Sklenice zavíčkujte, vložte do vyšší misky, překryjte je utěrkou a umístěte je na teplé místo.
Kvasný proces, který začne za několik dní, poznáte podle vypouklých víček, vytékající tekutiny zpod víčka a malých bublinek, které se budou tvořit uvnitř sklenice.
Až kvašení ustane, přeneste sklenice do chladu a zelí dejte čas, aby změklo.