8. 5. 2021
Domácí sušenky mají oproti těm kupovaným jednu zásadní výhodu – jako všechno domácí. Víte, co v nich najdete. Uděláte si je klidně bez cukru, hlavně pak bez nejrůznějších přídavků, o které nestojíte. Máme pro vás pět nápadů, jak stvořit domácí sušenky, po kterých se jen zapráší!
Tradiční máslové sušenky
Kdo by je nemiloval? Máslové sušenky jsou jednoduchá a nadčasová klasika, která neurazí ani ty největší mlsouny.
Co potřebujete: 250 g změklého másla, hrnek polohrubé a hrnek hladké mouky, 5 lžic třtinového cukru nebo přírodního sladidla, 5 lžic vanilkového cukru, citrónovou kůru a špetku soli
Jak na to?
- Změklé máslo utřete do hladka s cukrem a vanilkovým cukrem.
- Přisypte špetku soli a citrónovou kůru. Postupně přidávejte obě mouky, ale nezapomínejte míchat, aby těsto bylo ve výsledku pěkně hladké.
- Hotové těsto vytvarujte v bochánek, zabalte ho potravinářské fólie a dejte ho na hodinku do ledničky.
- Předehřejte si troubu na 180 °C a najděte vykrajovátko nebo něco, co ho bude připomínat. Může to být třeba sklenička.
- Pracovní vál si posypte hrubou moukou, ať se vám těsto nelepí.
- Z těsta vytvořte asi 1 cm vysoký plát a vykrájejte z něj kolečka. Rovnou je dávejte na plech.
- Sušenky pečte zhruba 12 minut, ale buďte neustále ve střehu, ať je nespálíte. Po upečení je pak nechte vychladnout na mřížce.
Tuhle bezva záležitost můžete v uzavřené nádobě uchovat i 14 dní. Ale pochybujeme, že se vám to povede…
Amaretti
Každý, kdo někdy byl v Itálii, se s nimi určitě setkal. Tyhle sušenky totiž spousta Italů nedokáže vynechat, když si dává kávu. Jestli milujete mandle, budete v sedmém nebi.
Co potřebujete: 4 bílky, 250 g cukru krupice (nebo sladidla), semínka z vanilkového lusku, 500 g najemno umletých mandlí, vejce, 15 g kypřicího prášku a cukr moučku na obalení
Jak na to?
- Vyšlehejte do pěny bílky, cukr a semínka vanilky.
- V jiné nádobě promíchejte namleté mandle s kypřicím práškem. Tuhle sypkou směs pak přidejte k mandlím.
- Pak dodejte vejce, vypracujte hladké těsto a nechte ho zabalené do fólie 3 hodiny v lednici.
- Připravte si plech s pečicím papírem a dávejte na ně bochánky těsta o velikosti vlašského ořechu obalené v prosetém moučkovém cukru.
- Předehřejte si troubu na 190 °C a pak bochánky pečte asi 10 minut, do zlatova. Plech můžete v polovině doby pečení otočit. Pak bude hotovo!
Amaretti můžete ve vzduchotěsné nádobě skladovat i 14 dní, ale znáte to…
Sušenky s bílou čokoládou a hruškami
Tahle kombinace chutí vás dostane, i kdyby vás třeba zpočátku příliš nelákala. Dejte jí šanci a nebudete litovat.
Co potřebujete: 110 g změklého másla, 145 g třtinového cukru nebo sladidla, 200 g hladké mouky, vejce, půl lžičky kypřicího prášku, 40 g čerstvých hrušek nasekaných nahrubo, 50 g bílé čokolády rovněž nasekané nahrubo a špetku mletého hřebíčku
Jak na to?
- Utřete máslo s cukrem, aby vznikla pěna. Přidejte vejce a rozšlehejte.
- Zvlášť smíchejte mouku s kypřicím práškem a tuhle směs přimíchejte k máslu a cukru.
- Potom vmíchejte hrušky, bílou čokoládu a hřebíček.
- Z těsta si udělejte váleček, zabalte ho do fólie a dejte ho na hodinu do mrazáku.
- Předehřejte si troubu na 170 °C a dejte si na plech pečicí papír.
- Těsto rozbalte a nakrájejte ho na kolečka tlustá 2 cm. Ta pak rozložte na plech.
- Sušenky pečte 20-25 minut, ale pořád je hlídejte. Měly by zezlátnout, ale nenechte je připálit. Hotovo!
Čokoládové sušenky
Milovníky čokolády nemůžeme opomenout. Tyhle sušenky jsou pro ně přímo stvořené!
Co potřebujete: 5 lžic másla, 250 g čokolády, ½ hrnku hladké mouky, ½ lžičky soli, ½ lžičky prášku do pečiva, 2 vejce, vanilkový cukr, ¾ hrnku cukru krupice, 50 g čokolády na dozdobení
Jak na to?
- Rozpusťte čokoládu ve vodní lázni.
- Utřete vajíčka s cukrem a vanilkovým cukrem, přidejte rozpuštěnou čokoládu a pečlivě směs promíchejte.
- Postupně vmíchávejte mouku s práškem do pečiva a solí.
- Čokoládu na ozdobení si nasekejte a přisypte ji do těsta. Pořádně promíchejte.
- Předehřejte si troubu na 180 °C, vytvořte na plech s pečicím papírem sušenky pomocí lžíce a dejte péct na 15 minut. Nezapomínejte hlídat!
Sušenky s čajem matcha
Pokud máte rádi specifickou chuť čaje matcha a máte ho doma v prášku, neváhejte si připravit tuhle mňamku!
Co potřebujete: 100 g změklého másla, 100 g cukru moučka nebo sladidla, žloutek, ¾ hrnku hladké mouky, ½ lžičky soli, 100 g mletých mandlí, 2 lžičky matcha prášku, vločková sůl (není nutná)
Jak na to?
• Utřete do pěny máslo a moučkovým cukrem. Přidejte žloutek.
• Prosejte mouku a přidejte k ní prášek matcha, mandle a sůl. Tuhle směs přidejte do másla s cukrem a pečlivě promíchejte.
• Těsto vytvarujte do válečku, zabalte do fólie a nechte ho 45 minut v mrazáku.
• Předehřejte si troubu na 180 °C a připravte si plech s pečicím papírem.
• Těsto nakrájejte na tenká kolečka a pokládejte je na plech.
• Pečte je asi 9 minut, dokud nezezlátnou.
• Jakmile budou hotové a vychladnou na mřížce, lehce je posypte vločkovou solí. Hotovo!
Našli jste inspiraci? Pusťte se do pečení! Přejeme vám, ať se vám to povede!