15. 5. 2022
Trdelník je velmi oblíbené sladké pečivo původem z Maďarska, které svým tvarem připomíná velkou dutou kremroli a už z dálky vás přiláká svou vůní. Obvykle ho seženete na poutích a různých slavnostech, ale snadno ho zvládnete připravit i doma.
Tradiční trdelník se vyrábí z kynutého těsta, které se navine na válec z bukového dřeva zvaný trdlo. Peče se v žáru dřevěného uhlí a v průběhu pečení se potírá máslem nebo mlékem, aby zezlátl. Obvykle se podává posypaný cukrem a skořicí a nejlepší je ještě teplý.
Tip: Kromě klasického trdelníku, který je posypaný cukrem a skořicí, můžete vyzkoušet i další příchutě. Výborný je například vanilkový cukr, směs nejrůznějších druhů ořechů, čokoláda, kakao i kokos.
Při přípravě trdelníku v domácích podmínkách si vystačíte s obyčejnou troubou
V domácích podmínkách lze trdelník upéct za pomoci speciální formy, kterou koupíte v domácích potřebách, ale i na zavařovacích sklenicích, na plechovkách od piva nebo na dřevěném válečku na těsto. Proprietu však nezapomeňte obalit silnou vrstvou alobalu!
Místo na ohni se peče ve vyhřáté troubě a během pečení se obvykle nepotírá, neboť byste otevřením dvířek od trouby vyvětrali teplo.
Základem úspěchu je kynuté těsto
Receptů na výrobu trdelníků najdete na internetu opravdu spoustu. Nám se však nejlépe osvědčil tento, který bez problémů zvládnete během několika minut.
Co budete potřebovat: 500 g polohrubé mouky, 2 vejce, 80 g tuku, 3 polévkové lžíce moučkového cukru, 250 ml mléka, 42 g droždí
Jak na to: Z 50 ml teplého mléka, 1 lžíce cukru a droždí nechte vzejít kvásek. Ve větší míse smíchejte mouku se zbytkem cukru a přidejte 2 vejce, všechen tuk, zbylé mléko a nakonec i kvásek. Uhněťte hladké těsto a umístěte ho na teplé místo. Zhruba za 30 minut, když těsto krásně vykyne, ho rozválejte na tenkou placku a nakrájejte ho na delší a stejně široké proužky.
Proužek oviňte okolo formy tak, aby jeho okraje byly lehce přes sebe, a konec proužku zastrčte pod těsto, aby se vám trdelník nerozmotal. Takto namotaný proužek potřete vejcem, máslem nebo olejem a obalte ho ve směsi cukru a skořice, popřípadě ve směsi nejrůznějších druhů sekaných ořechů.
Hotový trdelník si můžete zevnitř potřít marmeládou, povidly i nutellou nebo ho můžete naplnit zmrzlinou a šlehačkou.
Trdelník vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia a pečte ho do té doby, než těsto zezlátne. Zlatavý trdelník opatrně stáhněte z formy a pokud se vám bude zdát nedopečený, vložte ho zhruba na 3 - 4 minuty ještě zpátky do trouby dopéct.
Po upečení můžete trdelník ještě potřít máslem a posypat moučkovým cukrem a skořicí.
Trdelník na zahradě nad ohněm
V případě, že si chcete trdelník upéct na zahradě nad ohněm, sežeňte si dlouhé klacky o průměru zhruba 4 cm. Konec klacku obalte alobalem a naviňte na něj proužek těsta. Těsto stejně jako v domácích podmínkách potřete máslem nebo olejem a obalte ho v cukru a skořici. Trdelník pečte nad plamen a pozor na připálení!
Zdroje:
- https://tchiboblog.cz/domaci-trdelnik/
- https://www.vareni.cz/magazin/vikendove-peceni-domaci-trdelnik-vyjde-jen-na-par-korun/
- https://www.recepty.cz/recept/tradicni-trdelnik-150662
- https://cs.wikipedia.org/wiki/Trdeln%C3%ADk