7. 5. 2020
První muffiny se podle všeho objevily v 10. nebo 11. století ve Walesu a původně byly pokrmem, který měl hlavně zasytit než snad zalahodit oku a potěšit chuťové buňky. Nejčastěji ho jedlo jen služebnictvo, protože pro vyšší vrstvu nebyl dostatečně nóbl. Oproti tomu dneska se po muffinech můžou – lidově řečeno – utlouct úplně všichni.
Možná už jste vyzkoušeli připravit (a zkonzumovat) nejrůznější variace a rádi si i dál zaexperimentujete tak, abyste své výtvory dovedly k chuťové a vzhledové dokonalosti. Máme pro vás pár triků, které rozhodně stojí za to vyzkoušet.
S našimi tipy zvládnete i kynuté těsto: Jak na kynuté těsto: Kvásek může zabít příliš cukru a mouku je dobré nahřát
#1 Dodejte božskou náplň
Už jste do těsta zapracovávali čokoládu, oříšky a ovoce? To je skvělé. Pokud jste nedošli ke krásně vláčnému těstu, možná vám celý muffin přišel tak nějak suchý. A to se může snadno změnit s božskou náplní. Nás zaujala ta, která připomíná milovaný smetánek.
Co potřebujete: 200 ml smetany ke šlehání, 125 g jemného tvarohu, cukr nebo jiné sladidlo, ½ balíčku Créme Olé pudingu bez vaření
Jak na to?
- Ingredience zpracujte do jedné směsi, náplně.
- Jakmile upečete muffiny, odřízněte vršky a pomocí cukrářského sáčku naneste náplň na spodní část. Vršek vraťte na jeho místo a je hotovo!
# 2 Do silikonových košíčků a do formy
Pokud jste se nikdy nedočkali opravdu krásných muffinů, které by byly okouzlující i na pohled, pečte je v silikonových košíčcích a ty ještě dejte do formy na muffiny. Teď už musí držet tvar, i kdyby snad nechtěly.
# 3 Zapojte přírodní barviva
Muffiny z banánů, cukety nebo mrkve už jsou provařené. Už jste ale zkoušeli muffiny z červené řepy? Kromě toho, že dobroty budou chutnat ještě trochu sladčeji než obvykle, chytnou od řepy krásnou červenou barvu jako velvet dortíky. A nebudete k tomu muset použít ani špetku chemie. Stačí do těsta přimíchat pyré z červené řepy, které zvládne vytvořit každý robot.
# 4 A co takhle kapku alkoholu?
Alkohol v jídle snad nemůže uškodit. Nebo jste viděli rozinky namočené v rumu, aby napáchaly škodu v bábovce, případně červené víno v omáčce u poctivého steaku? Do muffinů proto příště zkuste zapojit i chuť Prosecca.
Postačí vám k tomu maliny a Prosecco, ve kterém ovoce aspoň půl hodiny necháte odležet. Muffiny upečte tak, jak jste zvyklí, a nechte je vychladnout. Zatím si připravte krém z měkkého másla a trochy moučkového cukru. Jakmile muffiny dostatečně vychladnou, odřízněte vršek, vytvořte malý důlek a do něj dejte nasáklou malinu. Zalijte ji ještě pár kapkami Prosecca a vršek přiklopte. Navrch udělejte pomocí cukrářského sáčku vrstvu slaďoučkého máslového krému. To by bylo, aby strávníci nebyli nadšení!
A ještě nášup drobných rad
Ještě tu pro vás máme pár drobnějších praktických rad přímo do procesu, které se vyplatí vyzkoušet:
- Mřížku na pečení nechávejte uprostřed trouby.
- Než zapojíte máslo, nechte ho pořádně změknout. Vajíčka by zase měla dosáhnout pokojové teploty.
- Suchou a tekutou směs nepřemíchejte. Stačí, když dojde k navlhčení suché směsi.
- Muffiny jezte hned po vychladnutí, to jsou nejlepší. Pokud jich případně napečete nečekaně moc, můžete si je až měsíc nechat v mrazáku, aniž by ztratily na chuti. Rozhodně je ale nenechte ležet jen tak ladem v kuchyni.
Dejte svým muffinům zase novou dimenzi! Zaexperimentujte a uvidíte, že vaše umění nezůstane bez povšimnutí.