19. 8. 2024
Pochutnat si tady můžete nejen na pikantních křídlech a stripsech, ale taky na luxusních porcích kuřete. Nedávno svět obletěla zpráva, že se na veřejnost dostal originální recept na poslední zmíněnou pochutinu. Máme pro vás nejen tento recept, ale i menší odhalení.
Recept, který je střežený více než prezident
Originální recepty na KFC kuře vznikly v roce 1939. Vymyslel je právě Colonel Sanders, který zkombinoval různé poměry jedenácti druhů bylin a koření, v nichž se maso dodnes marinuje.
Tvrdí se, že originální papír s receptem a Sandersovým podpisem je uložen v trezoru v sídle vedení společnosti v Louisville v Kentucky. Přístup k němu mají jen dva lidé na světě, kteří si přísně střežené tajemství z pochopitelných důvodů musejí vzít do hrobu.
Zajímavostí je, že v zájmu zachování tajemství firma nechává úmyslně vyrábět kombinaci bylin a koření u dvou různých společností. Každá ze společností zodpovídá za svou část receptu. Směs pak dohromady míchá speciálně vytvořený počítačový systém.
Přečtěte si také: Křupavé stripsy jako z KFC: Podmínkou je hrubá mouka a „mokré“ maso
„Tajný recept“ zveřejnil synovec Sanderse
V roce 2016 svět obletěla šokující zpráva. Tajný recept na marinované kuře unikl do světa! Zveřejnit jej měl vzdálený synovec Colonela Sanderse, jistý Joe Ledington.
Zmíněný recept měl obsahovat legendární směs jedenácti bylinek a koření a hlavním tajemstvím byl údajně bílý pepř, o kterém se v dřívějších dobách příliš nevědělo. Právě on prý dodává marinovaným kouskům kuřete jedinečnou chuť a aroma.
Uniklý recept na marinované kuře obsahuje:
- 2 hrnky mouky
- 1 vejce
- 2/3 lžíce soli
- 1 lžíci mletého černého pepře
- ½ lžíce sušeného tymiánu
- ½ lžíce sušené bazalky
- 1/3 lžíce oregana
- 1 lžíci celerové soli
- 1 lžíci sušené hořčice
- 4 lžíce mleté papriky
- 1 lžíci česnekové soli
- 1 lžíci mletého zázvoru
- 3 lžíce bílého pepře
Jak na to?
Maso do připravené směsi, kterou připravíte z uvedených bylinek a koření, naložte alespoň na 12 hodin. Cca hodinu před přípravou ho vyndejte z lednice a nechte na lince „temperovat“.
Vedle si připravte fritézu nebo vyšší hrnec, do kterého vlijete olej na smažení (pro lepší chuť můžete přidat i půl kostky másla). Marinované maso nejprve „okoupejte“ v mléce, do kterého vyklepnete jedno celé vejce a poté ho několikrát prohoďte v mouce. Mouka by na mase měla ulpívat a tvořit menší lupínky.
Takto připravené maso důkladně usmažte ve vyšší vrstvě oleje. Počítejte s tím, že větší kousky bude potřeba smažit klidně i deset nebo patnáct minut. Hotové kuře nechte okapat na ubrousku a podávejte třeba s hranolky nebo salátem coleslaw.
Mohlo by vás zajímat: Jak rozmrazovat maso: Ideálně v chladu, ve vodě a nikdy ne "přes noc na lince"
Recept prý nemá s originálem nic společného
Kuře podle výše uvedeného receptu je dle našich zkušeností vynikající. Do toho „pravého“ kuřete z KFC mu ale přesto něco chybí. A tak jsme začali pátrat po tom, jak to vlastně s tou originalitou uniklého receptu bylo.
Dotyčný Joe Ledington po pár letech „instantní slávy“ bohužel oznámil, že zveřejněný rukopis nepochází od zakladatele legendárního fastfoodu a Joe, který recept zveřejnil, vlastně vůbec netuší, kdo seznam bylinek a koření psal.
Použité zdroje:
- https://www.lifee.cz/jidlo/recept-na-pikantni-kure-z-kfc-vyzrazen-redaktor-ziskal-originalni-recept-od-synovce-slavneho-vousace-z-loga_877.html
- https://cs.wikipedia.org/wiki/P%C5%AFvodn%C3%AD_recept_KFC
- https://cs.wikipedia.org/wiki/KFC