2. 3. 2023
Vatikánský chléb štěstí, který můžete znát také pod názvem "Holy bread of Padre Pio", tedy Svatý chléb otce Pia, je sladký moučník, který přinese štěstí celé rodině a osobě, která ho pekla, splní velké přání. Upéct ho však můžete pouze jednou za život a při jeho přípravě se musíte držet přesně daných instrukcí.
Vatikánský chléb musíte dostat. A pak ho přikrmovat
Vatikánský chléb nikdy neshánějte! Sám si vás najde. Prý v okamžiku, kdy budete jeho kouzelné schopnosti nejvíce potřebovat.
Příprava chleba začíná, když vám člen vaší rodiny, přítel nebo někdo, kdo vám chce předat štěstí, daruje spolu s instrukcemi kus sladkého kváskového těsta. Respektive vám daruje jednu čtvrtinu z těsta, o které sedm dní pečoval a pravidelně ho přikrmoval.
Při přípravě se držte instrukcí
Až k vám doputuje kousek chleba ve formě fermentujícího kvásku, vložte ho do větší skleněné nebo plastové mísy a na vaší kuchyňské lince mu najděte čestné místo. Dělat parádu vám tam bude po celý týden!
A jak na to?
Hned první den kvásek nakrmte. Do mísy k němu přidejte 250 g cukru krupice a vše důkladně zamíchejte. Druhý den do těsta přidejte 250 ml mléka a znovu ho zamíchejte. Třetí den těsto opět přikrmte 250 g polohrubé mouky a zamíchejte ho.
Další den do těsta nic nepřidávejte, ale ráno, v poledne a večer ho nezapomeňte důkladně promíchat. Pátý den do těsta přidejte 250 ml mléka, 250 gramů polohrubé mouky i 250 gramů cukru a opět vše důkladně promíchejte.
Šestý den těsto rozdělte na 4 stejné díly. Tři díly darujte a jeden díl si ponechte.
Důležité! Aby si chléb udržel své výjimečné vlastnosti, nesmí těsto přijít do kontaktu s kovem.
Sedmý den do vašeho dílu přidejte 250 ml mléka, 250 gramů cukru, 250 gramů polohrubé mouky, 200 ml oleje, 3 celá vejce, 1 sáček prášku do pečiva a vanilkového cukru, lžičku skořice, ½ tabulky kvalitní čokolády nalámané na kousky, balení kandovaného ovoce, 2 hrsti nahrubo nasekaných ořechů, 1 nastrouhané jablko a 1 rozmačkaný banán.
Těsto poctivě zpracujte a nalijte ho na plech vyložený pečicím papírem nebo vymazaný tukem a vysypaný hrubou moukou. Chléb pečte v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů Celsia zhruba 30 až 40 minut.
Hotový chléb je plný chutí, krásně vláčný a nadýchaný. Povrch navíc můžete pocukrovat moučkovým cukrem nebo polít čokoládovou polevou.
Zdroje:
- https://erecepty.eu/vatikansky-chleb/
- http://www.svasniprojidlo.cz/2012/04/normal-0-21-false-false-false-cs-x-none.html
- https://kavarna.4home.cz/clanky/recepty/tajemstvi-vatikanskeho-chleba-stesti/
- https://kitchenette.cz/clanek/225-vatikansky-chleb-stesti