Jste zde

Vatikánský chléb štěstí: Najde si vás a prý vám splní to největší přání

vatikánský chléb štěstí Zdroj: Shutterstock
Dostal se vám do rukou kousek sladkého kváskového těsta s instrukcemi? Gratulujeme! Právě jste byli obdarováni vatikánským chlebem štěstí. Neobyčejným moučníkem, který prý má kouzelné schopnosti.

2. 3. 2023

Vatikánský chléb štěstí, který můžete znát také pod názvem "Holy bread of Padre Pio", tedy Svatý chléb otce Pia, je sladký moučník, který přinese štěstí celé rodině a osobě, která ho pekla, splní velké přání. Upéct ho však můžete pouze jednou za život a při jeho přípravě se musíte držet přesně daných instrukcí. 

Vatikánský chléb musíte dostat. A pak ho přikrmovat

Vatikánský chléb nikdy neshánějte! Sám si vás najde. Prý v okamžiku, kdy budete jeho kouzelné schopnosti nejvíce potřebovat. 

shutterstock_1685505196.jpg

kvásek a vatikánský chléb
Zdroj: 
Shutterstock
Ochutnejte spolu s námi vatikánský chléb. Sladkou buchtu, která mezi lidmi koluje společně s řetězovým dopisem.

Příprava chleba začíná, když vám člen vaší rodiny, přítel nebo někdo, kdo vám chce předat štěstí, daruje spolu s instrukcemi kus sladkého kváskového těsta. Respektive vám daruje jednu čtvrtinu z těsta, o které sedm dní pečoval a pravidelně ho přikrmoval. 

shutterstock_2136754579.jpg

fermentující kvásek
Zdroj: 
Shutterstock
Vatikánský chléb se předává ve formě fermentujícího kvásku. 

Při přípravě se držte instrukcí

Až k vám doputuje kousek chleba ve formě fermentujícího kvásku, vložte ho do větší skleněné nebo plastové mísy a na vaší kuchyňské lince mu najděte čestné místo. Dělat parádu vám tam bude po celý týden! 

shutterstock_1705738054.jpg

kvásek v míse
Zdroj: 
Shutterstock
Těsto nedávejte do lednice! Po celých sedm dní ho nechte na kuchyňské lince při pokojové teplotě. 

A jak na to?

Hned první den kvásek nakrmte. Do mísy k němu přidejte 250 g cukru krupice a vše důkladně zamíchejte. Druhý den do těsta přidejte 250 ml mléka a znovu ho zamíchejte. Třetí den těsto opět přikrmte 250 g polohrubé mouky a zamíchejte ho. 

Další den do těsta nic nepřidávejte, ale ráno, v poledne a večer ho nezapomeňte důkladně promíchat. Pátý den do těsta přidejte 250 ml mléka, 250 gramů polohrubé mouky i 250 gramů cukru a opět vše důkladně promíchejte. 

Šestý den těsto rozdělte na 4 stejné díly. Tři díly darujte a jeden díl si ponechte.

Důležité! Aby si chléb udržel své výjimečné vlastnosti, nesmí těsto přijít do kontaktu s kovem

Sedmý den do vašeho dílu přidejte 250 ml mléka, 250 gramů cukru, 250 gramů polohrubé mouky, 200 ml oleje, 3 celá vejce, 1 sáček prášku do pečiva a vanilkového cukru, lžičku skořice, ½ tabulky kvalitní čokolády nalámané na kousky, balení kandovaného ovoce, 2 hrsti nahrubo nasekaných ořechů, 1 nastrouhané jablko a 1 rozmačkaný banán. 

Těsto poctivě zpracujte a nalijte ho na plech vyložený pečicím papírem nebo vymazaný tukem a vysypaný hrubou moukou. Chléb pečte v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů Celsia zhruba 30 až 40 minut. 

Hotový chléb je plný chutí, krásně vláčný a nadýchaný. Povrch navíc můžete pocukrovat moučkovým cukrem nebo polít čokoládovou polevou. 

Zdroje: 

  • https://erecepty.eu/vatikansky-chleb/
  • http://www.svasniprojidlo.cz/2012/04/normal-0-21-false-false-false-cs-x-none.html
  • https://kavarna.4home.cz/clanky/recepty/tajemstvi-vatikanskeho-chleba-stesti/
  • https://kitchenette.cz/clanek/225-vatikansky-chleb-stesti