11. 3. 2021
Velikonoční beránek je tradiční symbol Velikonoc, který by rozhodně neměl chybět na žádném velikonočním stole. Ozdobený mašlí by měl nejen lákavě vypadat, ale i skvěle chutnat.
Vyberte si jeden z našich receptů a pojďte si s námi upéct výborného velikonočního beránka, který bude chutnat celé rodině. Víme, na co si dát pozor!
Tvarohový beránek
Beránek z tvarohového těsta je rychlý a vynikající. Jeho příprava nevyžaduje žádné kulinářské schopnosti a výsledek zachutná opravdu každému. Beránek se nedrobí a díky tvarohu je krásně vláčný.
Co potřebujete: 225 gramů hladké mouky, 250 gramů tvarohu, 200 gramů másla, 4 vejce, 200 gramů moučkového cukru, 1 lžíce vanilkového cukru, 1 prášek do pečiva, 1 lžíce rumu, 1 lžička citronové kůry, špetka soli, máslo a hrubá mouka na vymazání
Jak na to: Vejce spolu s vanilkovým i klasickým cukrem vyšlehejte do pěny, přidejte tvaroh, citronovou kůru, rum i rozpuštěné máslo. Vše promíchejte a nakonec postupně přisypte mouku smíchanou s práškem do pečiva a špetkou soli.
Těsto nalijte do pečlivě vymazané formy a beránka pečte ve vyhřáté troubě na 180 stupňů Celsia asi 45 minut. Hotového beránka poznáte vpichem špejle do jeho středu. Pokud je špejle po vyndání z beránka suchá, máte hotovo.
Biskupský velikonoční beránek
Biskupský beránek je chuťově vynikající. Je extra vláčný a plný rozinek, oříšků, kousků čokolády a kandovaného ovoce.
Co potřebujete: 4 vejce, 250 ml mléka, 350 gramů polohrubé mouky, 200 gramů másla, 50 gramů rozinek, 1 prášek do pečiva, 200 gramů cukru, 1 lžíce vanilkového cukru, 50 gramů hořké čokolády, 1 lžička citronové kůry, 1 lžíce sekaných ořechů, 2 lžíce kandovaného ovoce
Jak na to: Změklé máslo utřete s cukrem a postupně zapracujte vejce, mouku smíchanou s práškem do pečiva a mléko. Vše důkladně promíchejte a na závěr přisypte rozinky, ořechy, kandované ovoce a citronovou kůru. Takto připravené těsto nalijte do vymazané a vysypané formy. Beránka pečte zhruba hodinu v troubě vyhřáté na 160 stupňů Celsia.
Tip: Nejde vám upečený beránek vyklepnout z formy? Zkuste pečicí formu zabalit do studené vlhké utěrky.
Klasický třený beránek
Velikonoční beránek z třeného těsta je klasika, která nikdy neomrzí. Recept je rychlý a snadný. Pro někoho však může být beránek sušší.
Co potřebujete: 250 gramů změklého másla, 200 gramů krupicového cukru, 2 vejce, 400 gramů polohrubé mouky, lžička citronové kůry, 2-3 lžíce rumu, 250 ml mléka, 1 prášek do pečiva
Jak na to: Máslo spolu s cukrem utřete do světlé pěny. Přidejte celá vejce, mouku, citronovou kůru, rum i mléko a vše důkladně promíchejte. Na závěr do směsi nasypte jeden sáček prášku do pečiva. Těsto přelijte do formy, kterou jste si vymazali i vysypali, a beránka pečte zhruba 45 minut v předem vyhřáté troubě na 170 stupňů Celsia.
Upečeného beránka nechte odpočinout
Upečeného beránka nikdy nevyklepávejte ihned z formy a vyklopeného beránka nikdy nestavte hned na nohy. Těstu dejte několik minut, aby se zpevnilo.
Hotové beránka můžete pouze pocukrovat, nebo polít hnědou či bílou čokoládou. Výborně však vypadá i kožíšek z bílého sněhu nebo citronové polevy. Okolo krku nezapomeňte uvázat mašli a místo očí použijte lentilky, mandle, kávová zrna nebo hřebíček.