Jste zde

Velikonoční sekaná slaví návrat: Zkuste recepty se šalvějí nebo brokolicí

velikonoční sekaná z masa Zdroj: Bigstockphoto
Věděli jste, že sekaná byla dříve ozdobou sváteční tabule? Její součástí byly totiž jen ty nejlepší suroviny. Pověst tohoto jídla bohužel zničily vývařovny. Naštěstí se dnes tenhle pokrm opět dostává na výsluní. A to zvlášť během Velikonoc.

19. 3. 2021

Asi každá rodina, pár i jednotlivec má svůj zaručený, jedinečný a nejlepší recept na velikonoční sekanou. Někde se neobejdou bez dvou druhů masa, jinde místo masa do „sekačky“ přidávají luštěniny nebo zeleninu. Asi všichni se ale shodneme na tom, že v pravé velikonoční sekané nesmí chybět vajíčka (ideálně ta čerstvá z domácího chovu) a zelené jarní bylinky.

Které to jsou? Pokud vyloženě nebydlíte v horských střediscích, pak kolem vás začínají bujet zelené lístky plné vitamínů a dalších důležitých látek. Do velikonoční sekačky můžete natrhat třeba medvědí česnek, mladé kopřivy, petržel, polníček, tymián nebo šalvěj

Pokud rádi experimentujete a máte možnost natrhat bylinky mimo cesty a zastavěné oblasti, přidejte do sekané i lístky pampelišek, podbělu, plicníku nebo olše lepkavé.

bigstock-178301611.jpg

velikonoční sekaná s vajíčkem
Zdroj: 
Bigstockphoto
Do velikonoční sekané rozhodně patří vajíčka. A to klidně i celá.

Velikonoční sekaná s brokolicí a šalvějí

Chcete vyzkoušet něco jiného a masu příliš neholdujete? Otestujte recept s brokolicí a aromatickou šalvějí. Dáme ruku do ohně za to, že za takovou dobrotou se oblízne celá rodina. A co budete na netradiční velikonoční sekanou s brokolicí a šalvějí potřebovat?

  • 500 g hovězího mletého masa (vegetariáni můžou nahradit vařenými a pomletými luštěninami)
  • 1 brokolici
  • 1 cibuli
  • 3 stroužky česneku
  • 1 vejce
  • 100 ml vysokoprocentní smetany
  • 1 obyčejný rohlík
  • 1 lžíci sušené majoránky
  • 1 lžíci sušené šalvěje
  • 1 mrkev
  • 20 dkg anglické slaniny (nemusí být)
  • Jarní bylinky (petrželka, medvědí česnek, lístky pampelišky apod.)
  • Pepř
  • Sůl
  • Sádlo na vymazání formy

Jako první si v páře uvařte brokolici a mrkev. Připravte si větší mísu, ve které smícháte vajíčko, smetanu, nakrájený rohlík a necháte odstát, dokud se pečivo nerozmočí. 

V kuchyňském robotu (nebo ručně) nasekejte cibuli, česnek, bylinky (část si nechte na servírování), vařenou mrkev a anglickou slaninu a vzniklou směs přidejte do misky společně s mletým masem (nebo luštěninami u vege varianty).

Směs okořeňte a pořádně promíchejte. Formu na sekanou vymažte sádlem a nasypejte do ní první vrstvu masové (luštěninové) směsi. Na směs poklaďte růžičky brokolice a zasypejte druhou vrstvou masa. 

Pečte ve vyhřáté troubě 30 až 40 minut. Hotovou sekanou bohatě ozdobte zbylými nasekanými bylinkami a podávejte třeba s jarním salátem. 

Klasika s tymiánem, vajíčky a bylinkami

Dáváte přednost klasice? Připravte si jeden tradiční recept z vepřového masa, tymiánu a vajíček. V tomhle případě budete potřebovat:

  • 500 g mletého vepřového masa 
  • 2 rohlíky
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 vejce
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíci sušeného tymiánu
  • 4 natvrdo uvařená vejce
  • Sůl
  • Pepř
  • Mléko
  • Sádlo na vymazání formy
  • Asi dvě hrsti čerstvých jarních bylinek

Začněte přípravou rohlíků, které pokropíte mlékem, necháte nabobtnat a pak vymačkáte. K umletému masu přidejte koření, nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, rozmočené rohlíky, vejce, mouku, tymián a hrst čerstvých bylinek.  

Masovou hmotu rozprostřete na silikonové podložce nebo na pečicím papíru a na povrch položte vedle sebe oloupaná a uvařená vejce. Sekanou zaviňte a přeneste do sádlem vymazané formy. Pečte ji při 200 °C asi 40 minut. Hotovou sekačku opět bohatě na talíři zdobte bylinkami. 

bigstock-tasty-homemade-ground-baked-ch-399426779.jpg

sekaná s hráškem
Zdroj: 
Bigstockphoto
Sekanou můžete udělat z mletého vepřového, hovězího, respektive jejich směsi. A na některých stolech se objevuje i varianta s kuřecím masem.

Selská drůbeží sekaná s kopřivami a muškátovým květem

Tenhle recept je jedním, který se předával z generace na generaci formou ručně psaných sešitů. Pokud tíhnete ke klasice a dáváte přednost drůbežímu masu, určitě ho vyzkoušejte. Potřebovat budete: 

  • Celé kuře
  • Plátek krůtího (husího nebo kachního) stehna
  • 5 domácích vajec
  • 200 gramů rohlíků
  • 120 mililitrů kysané smetany
  • 60 gramů másla
  • Dvě hrsti kopřiv
  • Hrst špenátových listů
  • Hrst medvědího česneku
  • Muškátový květ
  • Mleté nové koření
  • Sůl a pepř
  • Strouhanku 

Drůbeží maso upečte (nevysušte ho), oberte a nasekejte najemno. V míse do něj přimíchejte vejce, spařené mladé a nasekané kopřivy se špenátem a medvědím česnekem, sůl, koření a také všechen výpek z masa.

Nakonec do masa zamíchejte na drobné kostičky krájenou žemli nejprve opečenou na másle a potom navlhčenou smetanou. Vše jenom kratičce promíchejte a dejte péct do vymaštěného a strouhankou vysypaného pekáčku.