19. 3. 2021
Asi každá rodina, pár i jednotlivec má svůj zaručený, jedinečný a nejlepší recept na velikonoční sekanou. Někde se neobejdou bez dvou druhů masa, jinde místo masa do „sekačky“ přidávají luštěniny nebo zeleninu. Asi všichni se ale shodneme na tom, že v pravé velikonoční sekané nesmí chybět vajíčka (ideálně ta čerstvá z domácího chovu) a zelené jarní bylinky.
Které to jsou? Pokud vyloženě nebydlíte v horských střediscích, pak kolem vás začínají bujet zelené lístky plné vitamínů a dalších důležitých látek. Do velikonoční sekačky můžete natrhat třeba medvědí česnek, mladé kopřivy, petržel, polníček, tymián nebo šalvěj.
Pokud rádi experimentujete a máte možnost natrhat bylinky mimo cesty a zastavěné oblasti, přidejte do sekané i lístky pampelišek, podbělu, plicníku nebo olše lepkavé.
Velikonoční sekaná s brokolicí a šalvějí
Chcete vyzkoušet něco jiného a masu příliš neholdujete? Otestujte recept s brokolicí a aromatickou šalvějí. Dáme ruku do ohně za to, že za takovou dobrotou se oblízne celá rodina. A co budete na netradiční velikonoční sekanou s brokolicí a šalvějí potřebovat?
- 500 g hovězího mletého masa (vegetariáni můžou nahradit vařenými a pomletými luštěninami)
- 1 brokolici
- 1 cibuli
- 3 stroužky česneku
- 1 vejce
- 100 ml vysokoprocentní smetany
- 1 obyčejný rohlík
- 1 lžíci sušené majoránky
- 1 lžíci sušené šalvěje
- 1 mrkev
- 20 dkg anglické slaniny (nemusí být)
- Jarní bylinky (petrželka, medvědí česnek, lístky pampelišky apod.)
- Pepř
- Sůl
- Sádlo na vymazání formy
Jako první si v páře uvařte brokolici a mrkev. Připravte si větší mísu, ve které smícháte vajíčko, smetanu, nakrájený rohlík a necháte odstát, dokud se pečivo nerozmočí.
V kuchyňském robotu (nebo ručně) nasekejte cibuli, česnek, bylinky (část si nechte na servírování), vařenou mrkev a anglickou slaninu a vzniklou směs přidejte do misky společně s mletým masem (nebo luštěninami u vege varianty).
Směs okořeňte a pořádně promíchejte. Formu na sekanou vymažte sádlem a nasypejte do ní první vrstvu masové (luštěninové) směsi. Na směs poklaďte růžičky brokolice a zasypejte druhou vrstvou masa.
Pečte ve vyhřáté troubě 30 až 40 minut. Hotovou sekanou bohatě ozdobte zbylými nasekanými bylinkami a podávejte třeba s jarním salátem.
Klasika s tymiánem, vajíčky a bylinkami
Dáváte přednost klasice? Připravte si jeden tradiční recept z vepřového masa, tymiánu a vajíček. V tomhle případě budete potřebovat:
- 500 g mletého vepřového masa
- 2 rohlíky
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 vejce
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžíci sušeného tymiánu
- 4 natvrdo uvařená vejce
- Sůl
- Pepř
- Mléko
- Sádlo na vymazání formy
- Asi dvě hrsti čerstvých jarních bylinek
Začněte přípravou rohlíků, které pokropíte mlékem, necháte nabobtnat a pak vymačkáte. K umletému masu přidejte koření, nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, rozmočené rohlíky, vejce, mouku, tymián a hrst čerstvých bylinek.
Masovou hmotu rozprostřete na silikonové podložce nebo na pečicím papíru a na povrch položte vedle sebe oloupaná a uvařená vejce. Sekanou zaviňte a přeneste do sádlem vymazané formy. Pečte ji při 200 °C asi 40 minut. Hotovou sekačku opět bohatě na talíři zdobte bylinkami.
Selská drůbeží sekaná s kopřivami a muškátovým květem
Tenhle recept je jedním, který se předával z generace na generaci formou ručně psaných sešitů. Pokud tíhnete ke klasice a dáváte přednost drůbežímu masu, určitě ho vyzkoušejte. Potřebovat budete:
- Celé kuře
- Plátek krůtího (husího nebo kachního) stehna
- 5 domácích vajec
- 200 gramů rohlíků
- 120 mililitrů kysané smetany
- 60 gramů másla
- Dvě hrsti kopřiv
- Hrst špenátových listů
- Hrst medvědího česneku
- Muškátový květ
- Mleté nové koření
- Sůl a pepř
- Strouhanku
Drůbeží maso upečte (nevysušte ho), oberte a nasekejte najemno. V míse do něj přimíchejte vejce, spařené mladé a nasekané kopřivy se špenátem a medvědím česnekem, sůl, koření a také všechen výpek z masa.
Nakonec do masa zamíchejte na drobné kostičky krájenou žemli nejprve opečenou na másle a potom navlhčenou smetanou. Vše jenom kratičce promíchejte a dejte péct do vymaštěného a strouhankou vysypaného pekáčku.