17. 5. 2020
Vitamín C je jeden z nejdůležitějších vitamínů, který potřebujeme k životu. V lidském těle plní mnoho důležitých funkcí. Na rozdíl od zvířat ho však sami nedokážeme vytvořit a ani uchovávat na horší časy, a proto je nutné ho pravidelně doplňovat. Kvalitní a vyváženou stravou bohatou na vitamín C.
Denní doporučená dávka vitamínu C je závislá na mnoha faktorech. Obecně se uvádí okolo 90 miligramů. Platí však, že větší dávku vitamínu C by si měli dopřát muži, nemocní, těžce pracující, sportovci a kuřáci, kteří své tělo kouřením vyčerpávají.
Předávkování vitamínem C je velmi vzácné
Vitamín C posiluje imunitu, chrání tělo před volnými radikály a snižuje riziko srdečních onemocnění. Je důležitý při syntéze látek, které se starají o zdravé zuby a dásně. Urychluje hojení ran, snižuje vysoký krevní tlak a je důležitý při vstřebávání železa.
Nedostatek vitamínu C se projevuje zvýšenou únavou, podrážděností, špatným hojením ran a tvorbou zubního kazu. Vzácně může dlouhodobý nedostatek vést ke vzniku nemoci zvané kurděje.
Nejlepším zdrojem vitamínu C jsou ovoce a zelenina
Vysoký obsah vitamínu C obsahují kiwi, černý rybíz, borůvky, jahody, angrešt, veškeré citrusy, ale i rajčata, brokolice, růžičková kapusta, paprika nebo brambory. Dlouhodobým skladováním a úpravou se však jeho množství rapidně snižuje! Věděli jste, že každých pět minut vaření vás připraví o 10 % tohoto důležitého vitamínu?
Ovoce i zeleninu skladujte na temnějším místě a po naporcování je ihned zkonzumujte!
Vitamín C je jeden z nejcitlivějších vitamínů. Velmi háklivý je nejen na teplo, ale i na působení světla a vzduchu. Velké ztráty hrozí tím, že ovoce nastrouháte, odšťavníte, pokrájíte na menší kousky a necháte dlouho ležet bez povšimnutí nebo ho zbavíte slupky, pod kterou je ukryto největší množství vitamínů.
O velké množství vitamínu C přijdete také dlouhodobým skladováním na světle. Například uskladněné brambory po půl roce ztratí téměř všechen vitamín C! Výjimkou je pouze červená řepa, u níž se obsah vitamínu C dlouhodobým skladováním naopak zvyšuje.
Tip: Pokrájené ovoce pokapejte citronovou šťávou! Kyselé prostředí totiž zvyšuje stabilitu vitamínu C.
Na obsah vitamín C má velký vliv příprava pokrmu
U tepelné úpravy je důležitá nejen doba, po kterou je potravina vaření vystavena, ale i samotná výše teploty. Čím déle vaříte a čím vyšší je teplota, tím více vitamínu C zničíte! Ideální je proto krátké vaření v malém množství vody a pod pokličkou, jelikož se vitamín C louhuje do vody. Při sušení ovoce dodržujte teplotu mezi 50 až 55 stupni Celsia a jednou ohřáté jídlo už znovu neohřívejte!
Používáte-li při vaření dříve zamraženou zeleninu, což je mimochodem nejlepší způsob uskladnění ovoce a zeleniny, vhoďte ji do hrnce ještě zmrzlou. Při rozmrazování se totiž vitamín C uvolňuje do vody.