3. 12. 2023
Zebou vás po návratu z procházky ruce i nohy? Pak je nejvyšší čas připravit si lahodný horký nápoj. Vámi připravený bude bez konzervantů, zbytečných barviv, velkého množství cukrů a přesně podle vašich představ!
Punč pro dospělé i děti
Nejen o vánočních svátcích je velmi oblíbený punč. Nápoj, jehož hlavní složku by měla tvořit ovocná šťáva, můžete ochutnat jak v alkoholické, tak i v nealkoholické podobě. Zakoupené punče však obsahují jen malé množství ovocné šťávy. Chuť a barva je mnohdy doháněna cukry, umělými barvivy, dochucovadly a kyselinou citronovou.
Pokud si punč připravíte doma, už nebudete chtít žádný jiný. Jen doma si ho totiž připravíte opravdu poctivý a kvalitní.
Příprava punče není nijak složitá. K přípravě alkoholického punče postačí smíchat stejné množství jablečného džusu se stejným množstvím červeného vína, dochutit jej cukrem, medem, citronem, vhodným kořením a přivést k varu. Ve stejném poměru můžete také smíchat červené víno s pomerančovým džusem, dochutit jej skořicí či badyánem a na závěr přidat trochu rumu.
Milovníci punče zase mohou vyzkoušet i punč z mléka. Ovocnou šťávu nahraďte mlékem, přidejte cukr, rum a brandy. U dětského punče nahraďte víno dobře vylouhovaným ovocným čajem, přidejte ovocnou šťávu, dochuťte medem, skořicí, hřebíčky a dozdobte plátky ovoce či rozinkami.
Vylepšete si svařák čerstvým ovocem
Dalším velmi oblíbeným teplým nápojem, který není nutné ani dlouze představovat, je svařené víno, takzvaný svařák. K jeho přípravě vám postačí klidně levnější červené stolní víno, cukr a koření. Vhodným kořením je například aromatická skořice, badyán či hřebíček. Dochutit jej však můžete i čerstvým ovocem, šťávou z citronu či pomeranče nebo medovinou.
Vyzkoušet můžete svařit i bílé víno spolu s vodou, medem a najemno nastrouhaným nebo nakrájeným zázvorem. Takto připravený teplý nápoj vás nejen zahřeje. Zázvor vám rozproudí krev v těle a navíc vyžene bacily!
Osvědčená klasika
Mezi typické teplé nápoje, která vás v podzimních měsících jistě zahřejí, patří grog. Receptů na jeho přípravu existuje nespočet. Klasickým a nejjednodušším receptem je rum, griotka či whisky zalitá horkou vodou v poměru 3:2. Zkuste si letos s jeho přípravou trochu vyhrát! V rendlíku si nejprve zkaramelizujte dvě lžičky cukru. Vzniklý karamel pak zalijte vodou a po úplném rozpuštění karamelu přidejte rum a kousek másla.
Někteří pivaři se možná oklepou
Věděli jste, že teplé pivo je vynikajícím lékem při nachlazení a rýmě? Jeho popíjení vás příjemně unaví a uklidní. Takže pokud se vám při myšlence teplého piva ještě nenaježily chlupy, pojďte s námi na jeho přípravu! Na jeden litr piva budete potřebovat 3 lžičky medu, 1 kousek badyánu, půl lžičky kardamomu, kousek zázvoru, špetku muškátového oříšku a skořice. Takto připravenou směs nevařte! Všechny ingredience postačí pouze zahřát na teplotu 40 stupňů Celsia.
Čaje nezklamou
V podzimních a zimních měsících popíjejte i čaje. Zahřejí, zbaví vás nachlazení a posílí obranyschopnost. Vynikající volbou může být vitamíny nabitý šípkový čaj nebo čaj připravený z 10 gramů jemně nastrouhaného zázvoru, skořice, hřebíčku, badyánu, medu a citronové šťávy.
Na nachlazení a kašel vyzkoušejte ořechový čaj, který si připravíte z ořechových skořápek. Ty nechte 30 minut povařit a vzniklý výluh dochuťte medem a cukrem. U bylinek vsaďte na rozmarýn a hloh. Pročistí organismus a prohřejí.
Zdroje:
- https://fresh.iprima.cz/nejlepsi-recepty-na-horke-napoje-na-zahrati-i-na-chut
- https://www.apetitonline.cz/menu/horke-napoje-ktere-vam-rozproudi-krev
- https://www.tetadrogerie.cz/clanky/krasa/telo/4-horke-zimni-napoje-ktere-vam-dodaji-energii
- https://www.receptyonline.cz/horke-alkoholicke-nejen-vanocni-napoje/
- https://www.tescoma.cz/horke-ostre-vonave-7-tipu-na-fantasticke-napoje-ktere-vas-rozehreji