22. 5. 2019
Víte, že takové žervé má svůj původ už v polovině 19. století v Normandii? Lidstvo si ho postupem času natolik oblíbilo, že si dnes neumíme představit, že bychom tento sýr „nepotkali“ ve svém oblíbeném supermarketu. Tak se pusťme do výroby!
Co budete potřebovat?
- 2 velké kelímky Selského jogurtu s 3,5 % tuku nebo 2 velké kelímky řeckého jogurtu s 10 % tuku – záleží na vás
- 250 ml zakysané smetany
- jemný cedník
- pláténko
Sýr doma vyrobíte snadno. Hotovo je za den a cena je nižší než v obchodě.Zdroj: www.bigstockphoto.com
Jak na to?
- Ve velké míse pečlivě smíchejte jogurt se smetanou.
- Připravíte si velký kastrol, do kterého zavěsíte cedník s jednou vrstvou plátna.
- Do cedníku vyklopíte směs, kterou jste si vytvořili.
- Pláténko v cedníku „zaškrtíte“ gumičkou nebo provázkem a tenhle „bochánek“ schováte pod pokličku.
- Kastrol se vznikajícím sýrem dejte do chladu na zhruba 24 hodin.
- Bochánek se bude zmenšovat, protože do kastrolu bude odtékat syrovátka. Občas tedy utáhněte pláténko, aby na směs tlačilo.
- Je hotovo, můžete servírovat. Chutná s jakýmkoli pečivem.
Syrovátku by byla škoda vylít!
V kastrolu vám po výrobě sýra zůstala nažloutlá tekutina. Je to syrovátka a byla by opravdu škoda, kdybyste ji vylili. Je totiž bohatá na lehce stravitelné bílkoviny, vitamíny skupiny B a další prospěšné látky. Můžete ji použít při pečení chleba, na přípravu palačinek nebo třeného těsta. Klidně ji ale můžete i popíjet nebo si jí oplachovat obličej, jako to dělaly naše babičky. Vaše pleť ožije! Stačí, když syrovátku zavřete do skleničky a budete ji uchovávat v lednici.
Domácí sýr je skvělý základ pro moučníky. Třeba pro domácí cheesecake.Zdroj: www.bigstockphoto.com
Lučina na sladko i na slano
Věděli jste, že lučinu si nemusíte na chlebu jenom osolit a opepřit? Klidně do ní přidejte své oblíbené bylinky. Výsledná chuť bude přesně podle vás. Vynikající je například česneková verze.
Aby toho ale nebylo málo, svůj výrobek si můžete upravit i na sladko nebo ji použít při výrobě skvělých cheesecaků. Abychom vás ale nalákali na samotnou lučinu na sladko, prozradíme vám, že je fantastická s nastrouhanými jablky a nadrcenými vlašskými oříšky. Kdo by zatoužil po ještě sladší verzi, může přidat trochu cukru. Takovou zdravou svačinku ocení mlsní dospělí i děti!