Jste zde

Amarant: Laskavá a zároveň "falešná" obilovina, která oživí jídelníček (nejen) celiakům

amarant na lžičce Zdroj: Shutterstock
Zkoušíte rádi nové věci a s nadšením si obměňujete jídelníček? A už jste měli amarant? Ať už mu budeme říkat pseudoobilnina, superpotravina, nebo laskavec, jednoznačně se vyplatí dát mu šanci a ochutnat ho.

20. 1. 2023

Amarant je pseudoobilnina, kterou jednoduše nahradíte obilné přílohy? Je to tím, že neobsahuje lepek, na rozdíl od ostatních obilnin. Celiaci můžou jásat. Nebo už to dávno dělají. 

Nabuší vás bílkovinami i vitamíny a minerály

Chvalozpěvy už na něj pějí všichni, kteří si dávají pozor na vhodné složení jídelníčku, co se makroživin týče. Ve 100 g amarantu je totiž nejen 57 g sacharidů, ale taky 18 g bílkovin, kterých máme obecně spíš nedostatek. Najdeme v něm i 8 g tuků a něco přes 2 g vlákniny. Tahle potravina je prostě víc než top!

shutterstock_102588665.jpg

amarantová semínka
Zdroj: 
Shutterstock
Amarant je přirozeně bez lepku. Jde tedy o potravinu ideální pro celiaky.

Kromě parádní bilance makroživin se chlubí taky obsahem vitamínu C, železa, hořčíku, vápníku a fosforu. Neméně důležitou složkou je látka zvaná skvalen, která zvyšuje obranyschopnost organismu a napomáhá regeneraci pokožky.

Pořádně stará dobrota

Amarant (nebo taky laskavec, jak se mu krásně říká) je na pohled pěkná dekorativní rostlina, jejíž původ datujeme do doby před 8 000 lety. Tehdy se „objevila“ v tropickém pásmu Ameriky a údajně se jí prakticky denně stravovali Mayové, Aztékové i Inkové. Ze zelených částí rostliny si dělali salát, semena pak sloužila k výrobě placek a kaší.

Do Evropy se dostal až v 18. století, a to původně jen do botanických zahrad. Dneska už víme, že si z něj můžeme udělat výborného společníka pro náročné dny. 

Proč jíst amarant? Posílí imunitu a pomůže s hubnutím

Laskavec dostojí svému jménu a bude k vám při pravidelné konzumaci skutečně velmi laskavý. Tohle jsou jeho pozitivní účinky na lidské zdraví:

  • podporuje trávení
  • posiluje imunitu
  • pomáhá při ekzémech
  • snižuje hladinu cholesterolu v krvi
  • chrání před osteoporózou
  • pomáhá při nadýmání a průjmu
  • prospívá zubům a kostem
  • podporuje dobrou náladu
  • je dobrý na oči
  • tlumí křeče při menstruaci
  • bojuje proti zánětům
  • zkvalitňuje regeneraci pokožky

Není toho málo, co amarant nabízí, že?

shutterstock_259523714.jpg

amarantové tyčinky
Zdroj: 
Shutterstock
Amarant má mnoho způsobů využití. Pomyslnou hranicí je často jen hranice vaší kuchařské fantazie.

Jak amarant využít v kuchyni

Využití amarantu je obdivuhodně pestré. Listy amarantu můžete použít místo špenátu – klidně k masu, do salátu nebo do polévek. Od věci není ani zapéct ho do domácího chleba.

Bílá zrnka s jemnou oříškovou chutí můžou stvořit perfektní kaši – obzvlášť v kombinaci s vaším oblíbeným ovocem, s oříšky, kokosem nebo čokoládou. Nebo s nimi můžete zahustit omáčku a polévku, případně uvařit laskavec jako plnohodnotnou přílohu

Vyzkoušet může i amarantovou mouku, z níž se dají vytvořit luxusní bezlepkové sušenky. Pustit se můžete i do pečiva, tady je ale potřeba smíchat ji s jiným druhem mouky. 

Použité zdroje: 

  • https://www.nzm.cz/co-roste-na-poli/laskavec
  • https://www.celostnimedicina.cz/amarant-jak-s-nim-nalozit-v-kuchyni.htm
  • https://www.healthline.com/nutrition/amaranth-health-benefits