20. 1. 2023
Amarant je pseudoobilnina, kterou jednoduše nahradíte obilné přílohy? Je to tím, že neobsahuje lepek, na rozdíl od ostatních obilnin. Celiaci můžou jásat. Nebo už to dávno dělají.
Nabuší vás bílkovinami i vitamíny a minerály
Chvalozpěvy už na něj pějí všichni, kteří si dávají pozor na vhodné složení jídelníčku, co se makroživin týče. Ve 100 g amarantu je totiž nejen 57 g sacharidů, ale taky 18 g bílkovin, kterých máme obecně spíš nedostatek. Najdeme v něm i 8 g tuků a něco přes 2 g vlákniny. Tahle potravina je prostě víc než top!
Kromě parádní bilance makroživin se chlubí taky obsahem vitamínu C, železa, hořčíku, vápníku a fosforu. Neméně důležitou složkou je látka zvaná skvalen, která zvyšuje obranyschopnost organismu a napomáhá regeneraci pokožky.
Pořádně stará dobrota
Amarant (nebo taky laskavec, jak se mu krásně říká) je na pohled pěkná dekorativní rostlina, jejíž původ datujeme do doby před 8 000 lety. Tehdy se „objevila“ v tropickém pásmu Ameriky a údajně se jí prakticky denně stravovali Mayové, Aztékové i Inkové. Ze zelených částí rostliny si dělali salát, semena pak sloužila k výrobě placek a kaší.
Do Evropy se dostal až v 18. století, a to původně jen do botanických zahrad. Dneska už víme, že si z něj můžeme udělat výborného společníka pro náročné dny.
Proč jíst amarant? Posílí imunitu a pomůže s hubnutím
Laskavec dostojí svému jménu a bude k vám při pravidelné konzumaci skutečně velmi laskavý. Tohle jsou jeho pozitivní účinky na lidské zdraví:
- podporuje trávení
- posiluje imunitu
- pomáhá při ekzémech
- snižuje hladinu cholesterolu v krvi
- chrání před osteoporózou
- pomáhá při nadýmání a průjmu
- prospívá zubům a kostem
- podporuje dobrou náladu
- je dobrý na oči
- tlumí křeče při menstruaci
- bojuje proti zánětům
- zkvalitňuje regeneraci pokožky
Není toho málo, co amarant nabízí, že?
Jak amarant využít v kuchyni
Využití amarantu je obdivuhodně pestré. Listy amarantu můžete použít místo špenátu – klidně k masu, do salátu nebo do polévek. Od věci není ani zapéct ho do domácího chleba.
Bílá zrnka s jemnou oříškovou chutí můžou stvořit perfektní kaši – obzvlášť v kombinaci s vaším oblíbeným ovocem, s oříšky, kokosem nebo čokoládou. Nebo s nimi můžete zahustit omáčku a polévku, případně uvařit laskavec jako plnohodnotnou přílohu.
Vyzkoušet může i amarantovou mouku, z níž se dají vytvořit luxusní bezlepkové sušenky. Pustit se můžete i do pečiva, tady je ale potřeba smíchat ji s jiným druhem mouky.
Použité zdroje:
- https://www.nzm.cz/co-roste-na-poli/laskavec
- https://www.celostnimedicina.cz/amarant-jak-s-nim-nalozit-v-kuchyni.htm
- https://www.healthline.com/nutrition/amaranth-health-benefits