16. 8. 2021
Borůvky jsou nedoceněným zdrojem spousty látek – antioxidantů, které zabraňují předčasnému stárnutí organismu a působí proti rakovinnému bujení, flavonoidů, vitamínů (A, B2, B5, B6, C a E) a minerálů (hořčíku, železa, vápníku, manganu, sodíku, mědi, chromu, zinku a draslíku). Zdravotních benefitů pravidelné konzumace borůvek je celá řada:
- Mají antibiotické a antidepresivní účinky.
- Pomáhají při zánětech a infekcích močových cest i při problémech s prostatou.
- Jsou dobré na oči, působí například proti makulární degeneraci.
- Prospívají lidem s Alzheimerovou chorobou.
- Pomáhají regulovat vysoký krevní tlak.
- Jsou vhodné při zácpě (čerstvé) i průjmu (sušené) a podporují trávení.
- Snižují hladinu LDL („špatného“) cholesterolu.
- Podporují správnou funkci imunitního systému i kognitivní funkce (paměť, koncentraci).
- Zlepšují látkovou výměnu.
- V ústní dutině působí mírně dezinfekčně.
- Zlepšují noční vidění a snižují přecitlivělost na ostré světlo.
- Pomáhají při snižování hmotnosti.
- Zpevňují cévní stěny a prospívají při osteoporóze.
To už je slušný seznam důvodů, proč si borůvky občas někde utrhnout nebo si je pěstovat na zahradě, případně na balkóně, že?
Borůvky 5x jinak: zkuste luxusní koláč nebo lehoučký dezert
Způsobů, jak si borůvky vychutnat, je taky spousta!
Kynuté borůvkové knedlíky
Co potřebujete: 500 g polohrubé mouky, lžíci cukru, lžíci soli, 250 ml mléka, 42 g droždí, vejce, 500 g borůvek; k podávání pak ještě máslo, měkký tvaroh, strouhanku (nemusí být) nebo moučkový cukr (taky nemusí být)
Jak na to?
- V míse smíchejte mouku, cukr a sůl. Ve směsi udělejte důlek, do něhož pak rozdrobte droždí a zasypte troškou cukru. Přilijte trochu mléka a nechte vzejít kvásek.
- Jakmile budete mít kvásek, přidejte zbytek mléka a vejce a vypracujte těsto. To pak nechte 30 minut kynout na teplém místě.
- Vykynuté těsto rozporcujte na 6 dílů. Z každého udělejte placku a dejte na něj část borůvek. Těsto vytvarujte do knedlíku a nechte ho ještě 15 minut kynout.
- Pak knedlíky vložte do vroucí osolené vody, 3–5 minut je vařte z jedné strany a 3 minuty z druhé. Můžete je udělat i v páře – to pak trvá 15 minut.
- Jakmile se knedlíky uvaří, píchněte do nich vidličkou, aby se nesrazily.
- Knedlíky můžete podávat s rozpuštěným máslem a tvarohem, případně s moučkovým cukrem a opraženou strouhankou.
Pozor! Chcete-li knedlíky plnit mraženými borůvkami, nechte je kynout déle nebo je dejte kynout do trouby předehřáté na 30–40 °C.
Borůvkový trifle, se kterým ohromíte
Co potřebujete: 340 g mražených borůvek a 100 g čerstvých, 2 lžíce cukru, lžíci škrobu, 250 g čerstvého sýra, 250 g mascarpone, 200 g smetany ke šlehání, 15 menších sněhových pusinek, lžíci vanilkového extraktu a ještě 50–100 g cukru.
Jak na to?
- Borůvky dejte do hrnce, přidejte k nim 2 lžíce cukru, podlijte je trochou vody a zahřívejte.
- Škrob rozmíchejte v troše vody, a jakmile borůvky povolí, přimíchejte ho k nim. Směs za stálého míchání vařte, dokud nezhoustne. Pak ji nechte vychladnout.
- Mascarpone ušlehejte s větším množstvím cukru, čerstvým sýrem a vanilkou. Musí vzniknout hladká a nadýchaná hmota.
- Zvlášť ušlehejte smetanu, aby byla tuhá.
- Do sklenice pak vrstvěte borůvky, pusinky, ušlehanou smetanu a směs z mascarpone a sýra. Nakonec dezert dozdobte čerstvými borůvkami.
Báječný borůvkový koláč pro každého
Občas není potřeba vymýšlet složitosti. Borůvkový koláč potěší!
Co potřebujete: 500 g hladké mouky, 20 g droždí, 60 g krupicového cukru, 150 ml teplého mléka, 60 g rozpuštěného másla, 2 prošlehaná vejce; na náplň pak ještě balení vanilkového pudingu, 375 ml mléka, 140 g cukru, 400 g borůvek, 250 g měkkého tvarohu, 100 g másla a 150 g hrubé mouky
Jak na to?
- Nejdřív se pusťte do těsta. V mouce udělejte důlek a nalijte do něj trochu mléka, přidejte trošku cukru, rozdrobte droždí a nechte 15 minut.
- Pak všechno promíchejte s moukou, zbytkem mléka a cukru, přimíchejte taky vejce a máslo. Vytvořte nelepivé těsto a nechte ho hodinu kynout.
- Po vykynutí těsto vyválejte na tenký plát a dejte ho na plech vyložený pečicím papírem.
- Z mléka odeberte 6 lžic mléka a rozmíchejte v něm pudingový prášek a 6 lžic cukru.
- Zbytek mléka dejte vařit. Až začne vřít, přidejte do něj pudingovou směs a uvařte ho.
- Po uvaření pudingu do něj přimíchejte tvaroh a vzniklým krémem potřete těsto. To pak rovnoměrně posypte borůvkami a drobenkou z másla a zbylého cukru.
- Koláč pečte na 200 °C asi 30 minut.
Borůvková limonáda pro milovníky dobrých nápojů
Co potřebujete: 3 hrsti čerstvých nebo mražených borůvek, 1 litr jemně perlivé vody, 250 ml brusinkového džusu
Jak na to?
- Borůvky dejte do mrazáku ve tvořítkách na led a nechte je chladit.
- Až bude čas, nasypte je do džbánku, přilijte džus a jemně perlivou vodu. A je hotovo!
Nepečený borůvkový dort ze skyru
Co potřebujete: 250 g máslových sušenek, 100 g změklého másla, ½ lžičky mletého kardamomu, 12 plátků želatiny, 2 lžíce citrónové šťávy, 400 ml smetany ke šlehání, 100 g moučkového cukru, 150 ml mléka, 300 g skyru a 400 g borůvek
Jak na to?
- Sušenky najemno rozemelte, přidejte na ně máslo, citrónovou šťávu a kardamom. Všechno vypracujte do těsta. To vtlačte do dortové formy a vymačkejte vyšší okraje.
- V misce smíchejte želatinu s vodou a nechte ji 5 minut bobtnat.
- Ze smetany vyšlehejte tužší šlehačku.
- V hrnci přiveďte k varu mléko, oslaďte ho a míchejte, dokud se cukr nerozpustí.
- Želatinu zbavte přebytečné vody, dejte ji do horkého mléka a rozmíchejte.
- Tuhle směs potom vmíchejte do skyru a všechno pak do vyšlehané smetany.
- Vzniklou novou směs rozetřete na vrstvu ze sušenek a vršek posypte borůvkami.
- Dort nechte v lednici tuhnout aspoň 2 hodiny.
Zlákal vás některý z receptů? Přejeme, ať se vám podaří a výsledek chutná!
Použité zdroje:
- https://www.awashop.cz/boruvky-a-jejich-vyhody-pro-zdravi-p11216/
- https://sever.rozhlas.cz/boruvky-patri-mezi-nejzdravejsi-ovoce-nasemu-zdravi-pritom-prospivaji-nejen-7932618
- https://www.apetitonline.cz/recept/kynute-boruvkove-knedliky
- https://www.apetitonline.cz/recept/boruvkovy-trifle-s-pusinkami https://www.apetitonline.cz/recept/boruvkovy-kolac
- https://www.apetitonline.cz/recept/boruvkova-limonada
- https://fresh.iprima.cz/recepty/nepeceny-boruvkovy-dort-ze-skyru