8. 10. 2021
Celer je aromatická kořenová zelenina s nezaměnitelnou chutí a s mnoha pozitivními účinky na zdraví. Zařadit ho do svého jídelníčku se tak rozhodně vyplatí! Bohužel ne každému ale chutná, a proto v mnoha kuchyních tvoří jen základ zeleninové polévky. Což je však velká škoda, protože z něj můžete vykouzlit opravdové kulinářské poklady.
V kuchyni můžete využít tři druhy celeru. Celer listový, kterým můžete doladit polévku, celer řapíkatý, který si své příznivce teprve hledá, a celer bulvový, který je v české kuchyni nejvíce používaný. Bulvy můžete jíst syrové, smažené i vařené. A obrovskou výhodou je i fakt, že ani při tepelné úpravě neztrácí zdraví prospěšné látky.
Vynikající celerová pomazánka chutná i dětem
Celerová pomazánka je velmi snadná, chutná a hlavně zdravá. Namazaná na čerstvou housku je skvělou svačinou pro malé i velké, ale i výborným pohoštěním pro nečekanou návštěvu.
Co potřebujete: ¼ celeru, 1 větší mrkev, 50 dkg eidamu, 100 ml majonézy, 50 ml zakysané smetany, 1 lžíce plnotučné hořčice, ½ citronu, 1 hrst čerstvé petrželky, sůl a pepř na dochucení
Jak na to: Sýr i očištěnou zeleninu nastrouhejte na jemném struhadle. Přimíchejte majonézu, zakysanou smetanu i hořčici a vše dolaďte solí, pepřem a citronovou šťávou. Na závěr přidejte najemno nasekanou čerstvou petrželku.
Krémovou celerovou polévku zvládnete za pár minut
Celer je velmi často využíván jen jako základ pro zeleninovou polévku. S námi ho však můžete použít i na přípravu lahodné krémové polévky, která vás nejenže prohřeje a zasytí, ale také zlepší vaše trávení a posílí imunitu.
Co potřebujete: 300 gr celeru, 2 cibule, 150 gr brambor, 1 citron v bio kvalitě, 2 lžíce másla, 300 ml smetany ke šlehání, 900 ml vývaru, ocet, sůl, pepř, cukr, 2 žloutky
Jak na to: V hrnci na másle orestujte na jemno nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájený celer. Přidejte citronovou kůru a vše zalijte 200 ml smetany. Jakmile smetana začne bublat, přilijte vývar a přidejte na kostičky nakrájené brambory. Vše dochuťte octem, solí, pepřem, citronovou šťávou, cukrem a vařte do změknutí brambor.
V okamžiku, kdy změknou brambory, vyjměte citronovou kůru a vše rozmixujte na hladký krém. Na závěr přilijte smetanu spolu se dvěma žloutky.
Pečený celer podávejte s brambory
Plněný celer má mnoho podob. Naplnit ho můžete v podstatě vším, co máte rádi. Může to být jen mleté maso, nebo zelenina, nebo obojí. Zkrátka vaší fantazii se meze nekladou a i náš recept si můžete doladit podle vlastní chuti.
Co potřebujete: celer, 1 stroužek česneku, 1 vejce, 1 větší cibule, citron, 10 dkg žampionů, 3 dl bílého vína, 10 dkg anglické slaniny, pepř, sůl
Jak na to: Dokonale očištěný celer rozpulte a 20 minut ho povařte ve vodě spolu s citronovou šťávou. Mezitím si na pánvi orestujte cibuli, slaninu a žampiony. Vychladlé poloviny celeru lžící vydlabejte a vnitřek celeru rozmačkejte. Přidejte vejce a směs, kterou jste si připravili na pánvi. Vše dolaďte solí a pepřem.
Hotovou směsí naplňte vydlabané poloviny celeru, dejte je do pekáčku a zalijte je bílým vínem, popř. vývarem. Pečte zhruba 20 minut.
Zdroje:
- https://www.novinky.cz/zena/styl/clanek/celer-ma-protizanetlive-ucinky-a-spoustu-dalsich-benefitu-40280193
- https://zdravinaroda.cz/nenapadny-celer-prospiva-zdravi-vic-nez-byste-mysleli/
- https://www.rehabilitace.info/vyziva-a-jidlo/celer-a-zdravi/
- https://primanapady.cz/clanek-174414-celer-je-zelenina-pro-nase-zdravi
- https://www.albert.cz/recepty/celerova-pomazanka
- https://www.recepty.cz/recept/celerova-kremova-polevka-155327
- https://www.vareni.cz/recepty/plneny-celer-se-zampiony-a-slaninou/