12. 2. 2024
Pokud se nechcete spokojit s čínskou nebo španělskou alternativou a nakoupili jste česnek do zásoby, poradíme, jak ho doma uchovat minimálně do další sklizně. Už jste zkoušeli česnek zamrazit nebo ho naložit do medu?
Mohlo by vás zajímat: Pěstování česneku zvládne i začátečník: Stačí nevěřit mýtům a držet se následujících rad
Česnekové copy
Tou nejjednodušší variantou, jak čerstvý česnek skladovat, je svázat ho do tzv. copů a zavěsit na dobře větrané a suché místo. Přesně takhle skladovaly česnek už naše babičky. Pokud nemáte prostor na to česnek rozvěsit, v copech ho uložte do proutěné ošatky nebo papírového sáčku.
Jutové sáčky
Pokud nechcete mít česnek všude po domě nebo bytě, můžete očištěné, pevné a zdravé hlavy uložit do prodyšných jutových (nikoli igelitových) sáčků. Další možností je pak uskladnit česnek v dřevěných bedýnkách nebo v papírových krabicích s dostatečným odvětráním. Pamatujte ale na to, že česneku neprospívá pobyt v přetopené místnosti ani vysoká vzdušná vlhkost.
Přečtěte si také: Čertovo lejno: Smrdutá delikatesa, která umí nahradit česnek
Mráz česneku nevadí
Zatímco dlouhodobé skladování v lednici, kde je příliš vlhkosti, česneku nesvědčí, v případě mrazničky se žádných škod obávat nemusíte. Česnek oloupejte, rozdělte na jednotlivé stroužky a nasypejte do několika sáčků. Ty pak zamrazte. S mraženým česnekem nakládejte při vaření stejně jako s čerstvým. Jen ho nechte pár minut povolit.
Náš tip: Česneku v mrazničce vyhraďte v ideálním případě samostatnou přihrádku. Česnekové aroma je totiž velmi pronikavé, takže skladovat ho s ovocnými zásobami by příliš parády nepřineslo.
Usušte ho
Jednou z možností, jak česnek uchovat po dlouhé měsíce, je jeho usušení a následné uskladnění. V tomto případě ale nebudeme sušit celé hlavy, nýbrž jednotlivé stroužky nakrájené na plátky. Česnek můžete sušit v sušičce (nastavte ji na 50 stupňů a sušte asi 6 hodin), v troubě (sušte 45 minut v troubě vyhřáté na 50 stupňů Celsia), na sítech či na plechu.
Naložte česnek do soli
Dalším způsobem, jak uchovat zásobu česneku do další úrody, je jeho naložení do soli. Jednotlivé stroužky nejprve oloupejte, poté prolisujte, utřete či rozmixujte a smíchejte se solí (na 1 kilogram česneku připadne zhruba 200 až 300 gramů soli). Směs vložte do čistých sklenic, posypte tenkou vrstvou soli a pečlivě uzavřete. Česnek nakládaný v soli pak skladujte na tmavém a suchém místě.
Česnek naložený do oleje
Česnek ale nemusíte nakládat jenom do soli. Skvělou variantou je i česnek naložený v oleji. Jednotlivé stroužky oloupejte a poté je nasypte do připravených zavařovacích sklenic. Zalijte je extra panenským olivovým olejem (přidat můžete i různé koření nebo bylinky) a takto uložte třeba do spíže nebo lednice. Naložený česnek vydrží poměrně dlouhou dobu a ochutí i olej, kterým jsou jednotlivé stroužky zalité.
Ovíněný česnek
Netradičním způsobem, jak uskladnit česnek, je jeho naložení do vína, K tomu budete kromě stroužků česneku potřebovat především koření, jako je pepř, hřebíček a bobkový list. Milovníci pikantnějších chutí se nemusí bát ani feferonky. Pro přípravu nálevu budete potřebovat:
- 4 decilitry bílého vína,
- 2 decilitry vody,
- 2 decilitry octa,
- 100 gramů cukru,
- 2 lžičky soli
Připravte si zavařovací sklenice. Na dno každé kápněte trochu oleje. Vložte do sklenic oloupané stroužky česneku, které budete prokládat pepřem, hřebíčkem, bobkovým listem a případně feferonkou. Vše zalijte připraveným nálevem z výše uvedených surovin, zavíčkujte a sterilujte po dobu 15 minut zhruba při teplotě 85 °C.
Mohlo by vás zajímat: Český versus čínský česnek: Ten "domácí" poznáte podle množství slupek i počtu stroužků
Česnek v medu
Posledním způsobem, jak uchovat česnek a zároveň z něho dostat maximum účinných látek, je naložení nadrobno nakrájených stroužků do medu. Připravte si skleněnou uzavíratelnou sklenici, do které česnek napěchujete a zalijete ho medem. Zavřete a nechte na kuchyňské lince odpočívat zhruba týden.
Po týdnu můžete takto naložený česnek použít do salátů, dressingů, pod maso nebo do polévky. Ti odvážnější mohou naložený česnek v medu konzumovat zasyrova. Doporučuje se jedna čajová lžička nalačno. Tohle přírodní antivirotikum vás ochrání před sezónními nemocemi a při pravidelné konzumaci dokonce upravuje trávení.
Použité zdroje:
- https://radimejak.cz/skladovani-cesneku/
- https://www.jahodarnabrozany.cz/clanky-2/skladovani-cesneku-vyzaduje-tmu-a-chladno/
- https://www.recepty.cz/rady-a-tipy/jak-skladovat-cesnek
- https://www.ireceptar.cz/zahrada/jak-skladovat-cesnek-rady-30000906.html
- https://www.vlasta.cz/recepty/jak-skladovat-cesnek-lednicka-oregano-tymian-rozmaryn/