24. 9. 2023
Cukr je téměř všude. Vylepšuje chuť, dodává barvu a ve větší dávce konzervuje. Najdeme ho v běžném pečivu, ve sladkém i slaném, v limonádách, v cereáliích, dokonce i v bílém jogurtu. Vyhnout se mu je prakticky nemožné! Snížit jeho množství ve vašem jídelníčku se však vyplatí. Vyzkoušejte alternativy, které jsou plné minerálů, vitamínů, vlákniny a dalších tělu prospěšných látek.
Jak nám cukr škodí?
Bílý cukr nepřináší vašemu tělu vůbec nic dobrého. Vysoká konzumace cukru vede ke vzniku cukrovky, nadváhy a k narušení správného fungování imunitního systému. Tělo ochuzuje o důležité vitamíny a minerály. Zvyšuje krevní tlak a má vliv i na problémy se srdcem. Podle nejnovějších studií stojí za vznikem rakoviny prsou, prostaty, vaječníků a konečníku.
Urychluje stárnutí celého těla! Pokožka ztrácí elasticitu a na pleti se rychleji objevují vrásky a pigmentové skvrny. Konzumace sladkého před spaním vede k hyperaktivitě, podrážděnosti a k problémům s usínáním. Přemíra cukru vede k nadýmání, ke vzniku akné, vyrážky a ke zhoršení ekzému. Způsobuje zubní kazy a oslabuje zrak.
Zdravý med
Med je mnohem zdravější alternativou cukru. V zimních měsících posiluje imunitu a pomáhá při chřipce a nachlazení. Otupuje bolest, pomáhá léčit hnisavé rány a posiluje srdce. Lžička medu před spaním vás příjemně uklidní.
Sladká tráva
Stévie je přírodní sladidlo, které je až 300krát sladší než bílý cukr. Vaše tělo obohatí o vitamíny a celou řadu minerálních látek. Její pozitivní vliv na lidský organismus je obrovský! Dezinfikuje ústní dutinu, nekazí zuby a zbaví vás nepříjemného zápachu z úst. Podporuje správnou funkci trávicí soustavy, snižuje únavu, zahání hlad a snižuje chuť na alkohol a cigarety.
Cukr budoucnosti
Kokosový cukr, který je mnohem sladší než klasický cukr, je novinkou na trhu. Drobné hnědé krystalky karamelové chuti vznikají uvařením nektaru, který se získává z poupat květů kokosové palmy. Přítomné vitamíny a minerální látky podporují správnou funkci imunitního systému, vláknina udržuje zdravý zažívací trakt a antioxidanty chrání tělo před vznikem rakoviny.
Tip: Při pečení využijte sladkou chuť mrkve nebo čerstvého či sušeného ovoce. Skvělou volbou jsou například sušené datle, které obsahují tělu prospěšné minerály i vlákninu.
Přírodní sirupy
Vhodnou alternativou jsou i přírodní sirupy, které jsou zdravější a mnohdy sladší. K oslazení dezertů, ovesných kaší, jogurtů, pudinků či palačinek můžete využít sladkou chuť javorového, datlového, agávového nebo švestkového sirupu.
Zdravé obilné slady
Zdravější náhradou za bílý cukr jsou i obilné slady. Obsahují vitamíny skupiny B a jsou plné minerálních látek. Nezatěžují slinivku břišní a nezpůsobují překyselení žaludku. Použít je můžete ke slazení dezertů i k pečení buchet a koláčů.
Zdroje:
- https://www.ochutnejorech.cz/blog/jak-nahradit-cukr
- https://www.svetfitness.cz/clanek/zdrave-alternativy-cukru/
- https://www.stobklub.cz/clanek/jsou-takzvane-zdrave-alternativy-cukru-skutecne-zdravejsi-/