17. 2. 2020
Lesklé pečivo
Vaječné bílky se chovají jako přírodní glazura a zároveň lepidlo. Pokud pečete domácí housky nebo třeba připravujete hamburgery, potřete vrchní část pečiva bílkem a zapečte ho v troubě. Pečivo bude krásně lesklé. Před pečením ho navíc můžete posypat sezamovými semínky, mákem nebo třeba kmínem.
Domácí marshmallow
Propadli jste téhle sladké pochoutce? A víte, že si ji můžete připravit doma z několika základních surovin? Potřebovat budete jenom vodu, kukuřičný škrob, krupicový cukr, bílky, vanilkový extrakt a zahušťovadlo (můžete nahradit želatinou).
Ze zbylých bílků snadno vyrobíte i nadýchanou sladkou pochoutku marshmallow.Zdroj: www.bigstockphoto.com
Dokonale čistý vývar
Z bílků poměrně jednoduše vyšleháte hustý sníh. Ten se hodí nejen do pečení, ale můžete s ním taky „vyčistit“ vývar. Bílky na sebe navážou bílkovinu vysráženou z masa a vývar bude krásně čirý. Sníh z bílků ale přidávejte až ve chvíli, kdy bude vývar vychladlý.
Pleťová maska
Bílky nemusíte používat jenom na vaření. Jejich sílu a jedinečné vlastnosti ocení i vaše pleť. Vyšlehejte je do hustého sněhu, ke kterému přidáte najemno nastrouhanou okurku. Masku naneste na pleť a nechte zhruba 20 minut působit.
Bílková maska nádherně vypíná pleť, stahuje póry a obličej vypadá podstatně méně unavený. Kromě okurky můžete k bílkům přidat i med nebo nastrouhané jablko.
Vyrobit si doma majonézu je jednoduché. Tak se to nebojte vyzkoušet!Zdroj: www.bigstockphoto.com
Majonéza z bílků
Bílky jsou skvělým základem pro domácí majonézu. Potřebovat budete 1 bílek, 1/2 lžičky dijonské hořčice, 1 lžičku octa, 1/2 lžičky pepře, 100 ml olivového oleje a sůl na dochucení. Všechny suroviny důkladně prošlehejte tak, aby se úplně spojily.
Bílky mohou posloužit jako základ pro zeleninovou frittatu.Zdroj: www.bigstockphoto.com
Bílková frittata
Frittata je vlastně obdobou klasické vaječné omelety. Připravit ji můžete buďto z celých vajec nebo jenom ze zmíněných bílků. Jednoduše bílky prošlehejte a nalijte na rozpálenou pánev s kostičkou másla. Přidejte zeleninu nebo oblíbenou uzeninu, zakryjte pokličkou a snižte plamen na minimum.
Pokud si chcete připravit řeckou variantu frittaty, pak nezapomeňte na sýr feta, olivy, rajčata a koření.
Správné skladování je základ
Aby vám bílky vydržely pokud možno co nejdéle, oddělte je důkladně od žloutků (pozor na skořápky!) a nalijte do čisté nádoby s víčkem. Zamražené vám vydrží i několik měsíců. Navíc mražení nemá na jejich chuť ani pozdější využití žádný negativní vliv.