12. 4. 2020
Smažená rýže s vejci a zeleninou
Rýži na stovky způsobů si můžete dát v Asii prakticky na každém kroku. Výjimkou není ani její smažená varianta, která patří k těm vůbec nejoblíbenějším. Příprava smažené rýže je navíc nesmírně jednoduchá a rychlá.
Potřebujete jenom 300 g rýže, sůl, 3 jarní cibulky, olej na smažení, 150 g mraženého nebo sterilovaného hrášku, 100 g mražené nebo sterilované kukuřice, pepř, 8 vajec a sůl.
Smažené kuličky jsou fajn přílohou, ale i hlavním jídlem.Zdroj: www.bigstockphoto.com
Jarní cibulky očistěte a nakrájejte na kolečka. Rozpalte si pánev wok, na kterou kápnete trochu oleje. Osmažte v něm rýži, přidejte hrášek, kukuřici a jarní cibulku. Vše osolte, opepřete a prohřejete. Směs odložte bokem a vrhněte se na vajíčka.
Ty rozklepněte do misky, osolte a rozšlehejte. Vajíčka vlijte na pánev, usmažte omeletu a tu pomocí vařečky roztrhejte. Smaženou rýži rozdělte do misek a na vrch každé porce položte vaječný trhanec.
Zbylou rýži nemusíte nutně vyhazovat, může být základen pro další skvělé jídlo.Zdroj: www.bigstockphoto.com
Rýžové lívance
Že jste o téhle netradiční dobrotě nikdy neslyšeli? Dáme ruku do ohně za to, že jakmile ji jednou vyzkoušíte, obratem se stane součástí vašich jídelníčků. Lívance připravíte z několika surovin během velmi krátké doby. Potřebovat budete jen vejce, mouku, cukr, mléko podle potřeby a samozřejmě rýži.
Všechny ingredience smíchejte dohromady, aby vám vzniklo hustší lepivé těsto. Následně těstíčko nalijte na pánev a smažte dozlatova na rozpáleném oleji. Servírujte s marmeládou, oříškovou pomazánkou nebo posypte skořicovým cukrem. Na tomhle receptu je skvělé, že ho můžete připravit i z dalších zbytků – třeba ovesných vloček.
Smažené sýrové kuličky
Smažená jídla rozhodně nepatří k nejzdravějším, pokud ale čas od času zhřešíte, nic tak strašného se nestane. A pro tyto případy jsou smažené rýžové kuličky doslova jako stvořené.
Vegetariánskou variantou k paprikám plněným mletým masem jsou papriky plněné rýžovou směsí.Zdroj: www.bigstockphoto.com
Pro jejich přípravu budete potřebovat 100 g nastrouhaného tvrdého sýra, 2 hrnky rýže, 2 vejce, 2 až 3 lžíce smetany nebo mléka, rozdrcené kukuřičné lupínky nebo strouhanku na obalení, nasekanou petrželku a další bylinky, olej, pepř a sůl.
Připravte si větší misku, do které vysypete zbylou rýži. K té přistrouháte sýr, rozklepnete dvě vajíčka, přilijete smetanu nebo mléko, přidáte nasekané bylinky, opepříte a osolíte dle chuti. Směs důkladně promíchejte (ruce jsou v tomhle případě ideální pracovní nástroj) a tvořte maličké kuličky.
Ty obalte ve strouhance, lupíncích nebo kokosu a smažte na rozpáleném oleji. Kuličky odkládejte na ubrousek, abyste z nich odstranili přebytečný tuk. Podávat můžete se zakysanou smetanou, kečupem nebo třeba tatarskou omáčkou.
Papriky plněné rýžovou směsí
Papriky nemusíte plnit jenom masem. Pokud hledáte lehčí a vegetariánskou variantu, máme pro vás další super rýžový tip. Připravte si jednu větší cibuli, dvě rajčata, kousek oblíbeného sýra (měl by jít strouhat) pepř, sůl a zbytky rýže. Papriky omyjte a zbavte je stopky i jadýrek. Připravte si pánev, na které rozpálíte máslo (ideálně to přepuštěné) nebo olej vhodný ke smažení.
Na pánvi osmažte na kostičky nakrájenou cibuli, přidejte pokrájená rajčata, osolte, opepřete a nakonec přisypejte rýži. Směs nechte chvíli podusit, přisypejte najemno nastrouhaný sýr a promíchejte. Papriky naplňte touto směsí a nechte zapéct v předehřátě troubě. Podávejte třeba s rajskou omáčkou.