Jste zde

Domácí sirup do kávy: Vyrobte si ho! Je to až směšně snadné a rychlé

flat white Zdroj: Shutterstock
Připravte si kávu s vůní vanilky, oříšků nebo třeba karamelu. Máme pro vás základní recept na přípravu domácího sirupu do kávy i několik tipů, které rozhodně stojí za vyzkoušení.

6. 6. 2024

Sirupy do kávy jsou u nás ještě pořád poměrně žhavou novinkou, která má své odpůrce i zastánce. Jedni na ně nedají dopustit a argumentují tím, že pozvednou kávu o úroveň výš a dodají jí zcela jiný rozměr, jiní naopak tvrdí, že kvalitní kavu není potřeba dochucovat. Podle nás však rozhodně stojí za vyzkoušení! 

Základní recept zvládne každý

Výroba domácího sirupu do kávy není složitá, nezabere vám více než pár minut a vyjde vás mnohem levněji než v obchodě

shutterstock_385031380.jpg

javorový sirup
Zdroj: 
Shutterstock
Sirup můžete přidat do vychlazeného i do teplého nápoje, do mléka, čaje a samozřejmě i do kávy.

Na základní cukrový sirup si připravte 300 gramů krupicového cukru a 200 ml vody. Vodu přiveďte k varu a po částech do ní vmíchejte cukr. Jakmile se cukr zcela rozpustí, máte hotovo. Vychladlý sirup přelijte do uzavíratelné nádoby, uložte ho do chladničky a spotřebujte ho ideálně do měsíce

S příchutěmi si můžete vyhrát dle vaší libosti a základní cukrový rozvar můžete doplnit o extrakty a nejrůznější ingredience. Skvělé jsou různé bylinky a oříšky, citrusy i různé druhy koření. 

Karamelový sirup

Karamelový sirup je opravdu snadný na přípravu. K základním ingrediencím stačí přidat pouze o 50 gramů více cukru a sirup vařit déle, aby si získal intenzivní chuť. Dle chuti můžete přidat i špetku soli.

Čokoládový sirup je sázka na jistotu. K základnímu receptu stačí přidat pouze 40 gramů rozpuštěné čokolády a máte hotovo. 

Oříškový sirup

K přípravě oříškového sirupu můžete použít lískové ořechy i mandle. Vždy však z ořechů sundejte slupky a opražte je, aby získaly intenzivnější aroma.

Ořechy následně nasekejte na menší kousky a alespoň 20 minut je povařte v základním cukrovém sirupu. Poté směs přeceďte a hotový sirup skladujte v lednici. 

Jemně opražit a přidat můžete také strouhaný kokos. 

shutterstock_2297131585.jpg

sirup do kafe
Zdroj: 
Shutterstock
Sirup, který si připravíte doma, bude přesně podle vaší chuti a zcela bez konzervantů a umělých barviv i aromat. 

Sirup s vůní koření

Do základního cukrového sirupu můžete přidat spoustu druhů koření. Vynikající je například skořice, kterou necháte 20 minut vařit v cukrovém sirupu, nebo vanilka, respektive vanilkový lusk, který podélně rozříznete a necháte 5 až 10 hodin louhovat v základním cukrovém sirupu. Za vyzkoušení však také stojí sirup se špetkou perníkového koření nebo kardamomu

Nebojte se experimentovat!

Bylinkové sirupy a nejrůznější ovocné sirupy připraví vašim chuťovým buňkám neotřelý zážitek. Kávě dodají svěží a zajímavou chuť i cenné látky, které podpoří vaše zdraví. K základnímu receptu stačí přidat kousky zázvoru, snítku máty, levandulové květy nebo plátky citrusů.

Zdroje:

  • https://www.lazenskakava.cz/udelejte-si-vlastni-domaci-sirupy-do-kavy/#1638645853591-a9daa3de-2548
  • https://rebarboraskitchen.com/2016/12/12/sirup-do-kavy-karamelovy-vanilkovy-a-cokoladovy/
  • https://blog.decodoma.cz/tri-sirupy-do-kavy/
  • https://www.spektrumzdravi.cz/recepty-a-jidlo/nejlepsi-sirupy-do-kavy-si-vyrobite-sami-doma-a-za-par-korun
  • https://www.manucafe.cz/sirupy-do-kavy-co-umi-a-proc-je-vyzkouset-x31854