21. 11. 2020
Vaječný koňak je sladký alkoholický nápoj, bez kterého si mnoho rodin Vánoce ani nedokáže představit. Zpříjemní dlouhé zimní večery, zahřeje, pohladí na jazyku a co víc - lze velmi snadno připravit i doma.
Domácí vaječňák vyjde sice o něco dráž než kupovaný, ale mnohem lépe chutná a neobsahuje žádnou chemii. Není plný umělých sladidel ani problematických syntetických barviv, která mají negativní vliv na lidské zdraví.
Vaječnák hotový za 10 minut!
Nejjednodušší recept na vaječný likér v podstatě spočí v pouhém našlehání jednotlivých surovin do pěny a dobou, po kterou je nutné nechat vaječňák odležet v chladu a temnu, aby zhoustl, získal svou typickou žlutou barvu a aby se propojily všechny chutě. Vaječný koňak, na který se vrhnete ihned po přípravě, vám může připadat poněkud silný.
Co potřebujete: 3 žloutky, 100 ml rumu, 8 gramů vanilkového cukru, 1 plechovka kondenzovaného mléka, 1 plechovka Salka
Jak na to: Žloutky spolu s vanilkovým cukrem vyšlehejte do pěny. Zhruba po třech minutách šlehání přilijte i kondenzované mléko a šlehejte další tři minuty. Na závěr přilijte rum, který chrání vaječňák před zkažením, a salko, jehož množství záleží pouze na vás a vaší chuti. Pokud máte rádi sladké, přidejte klidně celou plechovku.
Obavy ze syrových vajec jsou zbytečné! Nicméně míru rizika salmonely můžete podstatně snížit tepelnou úpravou. Směs mléka, salka a našlehaných žloutků s cukrem můžete postavit nad horkou vodní lázeň. Jakmile směs zhoustne a získá teplotu 85 stupňů Celsia, hrnec vložte do studené vody a za stálého míchání směs zchlaďte. Na závěr přilijte rum.
Nealkoholická verze "vaječňáku" pro děti
Domácí vaječňák bez alkoholu je vhodný nejen pro řidiče a abstinenty, ale i pro vaše děti, kterým rozhodně zachutná. Připravit ho můžete sami i s dětmi.
Co potřebujete: 1 plechovka neslazeného kondenzovaného mléka, 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka, 1 balíček vanilkového cukru, 1 vanilkový lusk, 8 žloutků, špetka muškátového oříšku
Jak na to: V hrnci pečlivě smíchejte obě mléka, špetku muškátového oříšku a dřeň z vanilkového lusku. V druhé nádobě do žloutků vmíchejte cukr a směs šlehejte, dokud nezíská žlutou barvu a krémovou konzistenci.
Ušlehané žloutky přelijte do hrnce a směs začněte za stálého míchání pozvolna ohřívat na mírném plameni. Proces ohřívání musí být opravdu pozvolný, jinak se žloutky zdrcnou!
Jakmile směs začne houstnout, tvořit pěnu a bude teplá tak, že v ní neudržíte prst, máte téměř hotovo. Hrnec odstavte a za stálého míchání nápoj zchlaďte. Hotový vaječňák přelijte do čistých sklenic a skladujte ho v lednici.
Vaječňák bez vajec
Vaječný likér bez vajec je vhodný zejména pro ty, kteří mají obavy ze syrových žloutků. I přesto, že obavy jsou mnohdy zbytečné a alkohol ve vaječném likéru zaručuje bezpečnost. Dbejte však na jeho předepsané množství!
Co potřebujete: 2 plechovky kondenzovaného mléka, 1 plechovka Salka, 300 až 400 ml rumu, 250 ml smetany ke šlehání, 1 lžička vanilkového extraktu
Jak na to: Den předem vložte neotevřenou plechovku salka do hrnce s vodou a vařte ji zhruba 2,5 hodiny. Druhý den studené zkaramelizované salko rozmixujte s kondenzovaným mlékem, ušlehanou šlehačkou, vanilkovým extraktem a rumem.
Množství rumu nesnižujte! Jeho dostatečné množství se postará o delší trvanlivost. Směs přeceďte, abyste se zbavili případných hrudek, a přelijte ji do čistých sklenic.