30. 3. 2022
Možná vás překvapí, že jste se s ječmenem už pravděpodobně setkali. Stačilo k tomu, abyste jedli kroupy nebo pili meltu. Teď je ale in zelený ječmen (nebo taky mladý ječmen), tedy ječmen, který teprve roste, klíčí a nabízí malé zelené lístečky. Ty jsou pro lidský organismus úplným požehnáním.
Zelený ječmen a zdraví: proč mu vůbec dát šanci?
Kde začít? Důvodů, proč si pravidelně dopřát zelený ječmen, třeba i ve formě jednoduchého nápoje, je celá řada:
- obsahuje 4krát víc vápníku než mléko
- nabízí 22krát víc železa než špenát
- načerpáte z něj bílkoviny, a to ve velkém (to se hodí hlavně těm, kteří nejedí maso)
- je bohatý na vitamíny a minerály (kromě zmiňovaného vápníku a železa můžeme jmenovat zinek, draslík, vápník, hořčík, měď, fosfor a mangan, z vitamínů pak vitamín A, B1, B2, B6), nechybí kyselina listová a pantotenová
Co to znamená v praxi? Zelený ječmen:
- Pomáhá tělu od překyselení, které patří k rizikovým faktorům vedoucím k oslabení imunitního systému a rozvoji civilizačních chorob.
- Aminokyseliny obsažené v mladém ječmenu podporují hojení ran a starají se například o opravu poškozených tkání.
- Napomáhá ke kvalitnímu spánku.
- Podporuje tvorbu červených krvinek.
- Působí jako antioxidant proti volným radikálům a oxidačnímu stresu. Minimalizuje tak riziko předčasného stárnutí buněk a rozvoje rakoviny.
Superpotravina jako vyšitá s místem i ve vaší kuchyni
O tom, že je mladý ječmen superpotravina, není pochyb. Poveze váš organismus na stejné vlně jako chlorela nebo spirulina. Konzumovat ho můžete samotný, třeba rozmíchaný ve vodě, ale taky se hodí do salátových zálivek, zeleného smoothie nebo studené dýňové polévky. Chcete-li upéct netradičně barevnou dobrotu, přidejte ho do těsta nebo krému. Nutno ale podotknout, že vysoké teploty mladému ječmenu nesvědčí…
A nakonec nemusíte zůstávat jen u konzumace. Ze zeleného ječmene si můžete připravit jemnou pleťovou masku (stačí ho smíchat s kvalitním olejíčkem), která mimochodem prospěje i pokožce sužované ekzémem, ať už se tenhle problém objeví kdekoli na těle.
Na zelený ječmen zapomeňte, pokud…
Mladý ječmen bohužel není úplně vhodný pro všechny. Například by měly být na pozoru těhotné a kojící ženy. Žádné negativní vlivy ječmene se v téhle souvislosti neprokázaly, i tak je ale lepší konzultovat vlastní „ječmenobraní“ s lékařem.
Zelený ječmen taky není vhodný do jídelníčku osob, které se v nedávné době podrobily operaci některého z trávicích orgánů (například žaludku nebo střev) nebo se potýkají s chronickým průjmem, případně zvracením.
A nakonec se nehodí pro lidi po transplantaci orgánů a s autoimunitním onemocněním. Stimuluje totiž imunitní systém, což je v těchhle situacích nežádoucí. Dalším omezením je akutní plicní embolie a porucha srážlivosti krve.
Použité zdroje:
- https://www.nustore.cz/magazin/velke-srovnani-jecmene--psenice--kamutu-a-ovsa/
- https://www.rehabilitace.info/zdravotni/zeleny-jecmen-a-zajimave-recepty-zkuste-jej-vyuzit-i-trochu-netradicne/
- https://www.lekarna.cz/clanek/zeleny-jecmen-nacerpejte-jeho-energii/
- https://www.mojezdravi.cz/zdravy-zivotni-styl/zeleny-jecmen-k-cemu-je-dobry-a-jak-ho-muzete-upravit-4236.html
- https://www.blendea.cz/zeleny-jecmen-a-jeho-ucinky/