Jste zde

Jáhly zpevní pokožku i zuby, zabojují s únavou a v zimě vás prohřejí

jáhly na dřevěné lžičce Zdroj: Shutterstock
Jáhly jsou z těch surovin, o které nezavadíte, pokud se nezajímáte o zdravé stravování. Když o ně ale jednou skutečně zavadíte, nejspíš si je nenecháte ujít ani podruhé a potřetí. Proč je fajn mít je v jídelníčku a jak si je vychutnat?

16. 2. 2023

Pokud si vystačíte s pečivem, uzeninami a knedlíky, jáhly vám pravděpodobně nic neřeknou. Osloví totiž spíš ty, kteří se snaží o udržení pestrého jídelníčku bohatého na kvalitní zdroje pro tělo prospěšných látek.

Jáhly můžou být absolutní chuťovou bombou, která vám dodá energii díky složeným sacharidům a zdravým tukům, díky obsaženým bílkovinám (11 g na 100 g jáhel) a vláknině (3,5 g na 100 g) vás pak na delší dobu spolehlivě zasytí.

shutterstock_2060133746.jpg

jáhlová kaše
Zdroj: 
Shutterstock
Jáhly výborně poslouží jako základ mnoha kaší. Ať už těch slaných, nebo sladkých.

Původně sváteční jídlo s plejádou vitamínů a minerálů

Potravinářská surovina, která vzniká vyloupáním prosa, je ke všemu i bezlepková, což nahrává jídelníčkům celiaků. Žluté kuličky o průměru zhruba jednoho milimetru je náročné vypěstovat, proto se například ještě ve středověku vařily jen jako sváteční jídlo, a později je dokonce nahradila rýže.

Dneska máme to štěstí, že je prostě jen přemístíme z regálu do nákupního košíku. V naší kuchyni se tak objeví surovina, která má kromě skvělých výživových hodnot taky pestrou nabídku vitamínů (skupiny B) a minerálů, konkrétně hořčíku, fosforu, mědi, křemíku, draslíku, železa a zinku. 

Ve výsledku mají tedy pár nezanedbatelných pozitivních účinků na naše zdraví:

  • pomáhají při překyselení organismu
  • prohřívají
  • pomáhají předcházet únavě, depresi a špatné náladě
  • jsou prevencí chudokrevnosti
  • zlepšují stav zubů, nehtů a vlasů
  • urychlují hojení ran
  • pomáhají při osteoporóze
  • navrací pevnost pokožce
  • urychlují regeneraci po náročné fyzické aktivitě
  • pomáhají s odvodněním organismu

shutterstock_2046169265.jpg

jáhly a proso
Zdroj: 
Shutterstock
Jáhly vznikají loupáním prosa. A to je poměrně náročné na pěstování.

Jak s jáhlami naložit v kuchyni?

S jáhlami je to v kuchyni dost jednoduché. Jsou totiž sympaticky variabilní – můžete si je připravit na sladko i na slano a prakticky s čímkoli, co máte rádi. Základem je ovšem správně je uvařit. 

  • Jáhly nejdřív propláchněte studenou vodou, pak je dejte do sítka a prolijte je ještě horkou vodou. Takovým spařením je zbavíte hořkosti a případné pachuti. 
  • Potom dejte do hrnce dva díly vody a jeden díl jáhel, přikryjte hrnec pokličkou a vařte 12–15 minut na mírném ohni. To je celé!

Jakmile budete mít jáhly připravené ke konzumaci, můžete se pustit do nejrůznějších experimentů. Vynikající je třeba jáhlová kaše (která se dá připravit se zeleninou, solí a tahini pastou, nebo třeba s jablky a rozinkami), jsou z nich skvělé noky a knedlíky, můžou posloužit jako základ nepečených dezertů i tradičně pečených koláčů a vynechat nesmíme klasický jahelník.

Top recept: jahelník s jablky a se švestkami

Když jáhly ochutnáte například v podobě kaše a zjistíte, že si s nimi rozumíte, určitě si upečte jahelník, zvlášť jestli máte rádi rýžový nákyp. Jahelník totiž chutná podobně, jen je o něco jemnější. 

Co potřebujete: 150 g syrových jáhel, 750 ml mléka (nebo nemléka), 5 lžic medu nebo jiného tekutého sladidla (můžete ho dát míň i víc, podle chuti), 200–300 g povidel, 80 g rozinek, 450 g nastrouhaných jablek, špetku soli, 3 lžíce kukuřičného škrobu a 2 lžíce skořice

Jak na to?

  • Z jáhel, mléka a špetky soli připravte jáhlovou kaši.
  • Tu potom oslaďte medem nebo jiným tekutým sladidlem podle chuti.
  • Nechte si předehřát troubu na 180 °C a zatím si nastrouhejte jablka, smíchejte je s rozinkami, skořicí a kukuřičným škrobem.
  • Vymažte si dortovou formu a polovinu kaše po ní rozprostřete. 
  • Na kaši vytvořte vrstvu z poloviny povidel.
  • Další vrstvu udělejte z nastrouhaných jablek a pak opět přidejte povidla.
  • Nakonec udělejte poslední vrstvu z jáhel a dejte jahelník na 40 minut péct.

Náš tip: K jablkům s rozinkami a skořicí můžete přidat i nasekané vlašské ořechy. Tahle kombinace chutí nikdy nezklame.

Dáte jáhlám šanci, nebo se dokonce pustíte do samotného jahelníku? Hodně štěstí a dobrou chuť!

Použité zdroje:

  • https://kitchenette.cz/clanek/147-jahelnik-se-svestkami-a-jablky
  • https://www.celostnimedicina.cz/jahly.htm
  • https://cs.wikipedia.org/wiki/J%C3%A1hly
  • https://www.zdravyzivot.com/blog/jahly-a-jejich-ucinky-na-zdravi-v-cem-mohou-pomoci