27. 1. 2024
Jestliže ale téhle dobrotě dáte alespoň ještě jednu šanci, na její přípravu si vyčleníte dostatek času a budete se držet následujícího receptu, dáme ruku do ohně za to, že krupicovou kaši nepřipravujete naposled!
Mohlo by vám zachutnat: Snídaňová kaše 5x jinak: Zkuste jako základ kokos nebo krupičku s pomeranči
Dokonalá krupicová kaše potřebuje čas
Ještě před tím, než se vrhneme na suroviny, které budete k přípravě dokonalé krupicové kaše potřebovat, řekněme si upřímně, že připravit tenhle pokrm v jeho nejdokonalejší a nejchutnější variantě za pět minut, je prakticky nemožné. Dobré jídlo zkrátka potřebuje svůj čas. A u krupicové kaše to platí obzvlášť.
Krupice, která vlastně není nic jiného než najemno namleté pšeničné zrno, se potřebuje v první fázi napít tekutiny, ve které ji budete následně vařit. Naprostá většina z nás zvolí mléko, vedle ale nešlápnete ani s 12% smetanou nebo různými rostlinnými alternativami klasického kravského mléka.
Pokud vás tlačí čas, nechte si přípravu krupicové kaše raději na den, kdy budete mít volněji. Anebo si krupici hned ráno namočte a večer si pochutnáte na skutečném krupicovém zázraku.
Krupice potřebuje bobtnat alespoň hodinu. Čím déle ji ale v tekutině necháte, tím lepší chuťový zážitek si zajistíte. V opačném případě zůstane krupička uvnitř tvrdá a kaše bude působit pocitově hrubě.
Připravte si také: Domácí mléčnou rýži si připravíte jednoduše. Máme pro vás návod i nějaký ten praktický tip
Na luxusní krupicovou kaši budete potřebovat:
- 1 litr mléka nebo 12% smetany
- 120 ml dětské krupičky
- 1 větší špetku soli
- 1 lžíci másla
- něco na ozdobení kaše (máslo, moučkový cukr, kakao, čokoládu, marmeládu apod.)
Jak na to?
Krupičku si v ideálním případě připravte už ráno, nebo alespoň hodinu před plánovaným vařením. Namočte ji do půl litru mléka nebo smetany, osolte, důkladně rozmíchejte a nechte nabobtnat v lednici.
Ve chvíli, kdy se vrhnete na vaření krupicové kaše, si připravte menší silnostěnný kastrůlek, ve kterém ohřejete zbývající mléko. Nabobtnanou krupičku přidejte k horkému mléku a vše společně a za stálého míchání přiveďte k varu. Na mírném ohni vařte minimálně pět minut.
Nezapomeňte míchat, ať se vám kaše nepřipálí ke dnu. Po pěti minutách kaši odstavte z plotýnky a přidejte do ní lžíci másla rozkrájenou na pár kousků. Pokračujte v míchání, dokud se máslo zcela nevstřebá. Horkou kaši rozdělte na talíře a ozdobte ji cukrem, čokoládou, kakaem nebo marmeládou.
Praktický tip závěrem: Kromě másla můžete na zjemnění použít třeba i smetanu nebo vaječný žloutek.
Použité zdroje:
- https://www.kucharkaprodceru.cz/krupicova-kase/
- https://www.apetitonline.cz/jak-na/3-triky-pro-dokonalou-hedvabne-jemnou-krupicovou-kasi
- https://www.toprecepty.cz/clanky/3089-vite-jak-na-dokonalou-krupicovou-kasi-tajemstvi-spociva-v-namaceni-i-finalnim-zjemneni/