21. 4. 2022
Pokud nevlastníte rýžovar a chcete si i přesto připravit dokonalou rýži, vyzkoušejte následující triky a tipy. Díky nim bude rýže vláčná, sypká, chutná a navíc si uchová všechny důležité živiny. Jak na to?
Vyznejte se v základních druzích rýže
Abyste věděli, kterou rýži pro konkrétní pokrm zvolit, je dobré udělat si v jednotlivých druzích jasno. Na pultech obchodních řetězců se můžete běžně setkat s rýží:
- Arborio: Ta má krátká a kulatá zrna, která velmi rychle nasávají vodu, po uvaření jsou měkká a často mají až kašovitou strukturu. Jejich vnitřek je ovšem pevný, proto se hodí pro přípravu rýžových kaší nebo rizota.
- Basmati: Patří mezi sušší typy rýže, které nelepí. Připravíte ji poměrně rychle a její největší předností je jistě skutečnost, že patří mezi univerzální typy, které se hodí k masům i zeleninovým přílohám (bez omáčky).
- Jasmínová: Tahle rýže má velká a dlouhá zrna s velmi specifickou a výraznou vůní. Stejně jako basmati rýže, je i ta jasmínová připravená poměrně rychle. Protože jsou její zrnka lepivá, hodí se zejména k omáčkám a masům ve šťávě.
- Parboiled: Do našeho výčtu musíme zařadit i parboiled rýži, která sice není samostatným druhem, ale setkáváme se s ní celkem často. Jde o rýži, která se zpracovává trochu jinak než ostatní druhy. Výsledkem je kyprá, sypká a nelepivá rýže, která se může pochlubit vyššími výživovými hodnotami.
Tohle by se vám mohlo hodit: Abeceda rýže: Znáte rozdíly mezi druhy a víte, po které při vaření sáhnout?
S proplachováním rýže si dejte na čas
Na propláchnutí rýže nezapomínejte. Je tedy úplně jedno, jestli ji proženete proudem vody nebo propláchnete v hrnci. Pamatujte ale, že rýži basmati nebo tu jasmínovou je potřeba propláchnout alespoň třikrát, ideálně pak pětkrát v kastrolu či pod proudem vody tak dlouho, dokud z ní teče kalná voda.
Jakmile rýži propláchnete, nechte ji alespoň patnáct minut stát. Rýže nabobtná, čímž se zkrátí doba vaření a ve výsledku bude nadýchanější. Pokud byste proces proplachování přeskočili, během vaření se z rýže bude vyplavovat velké množství škrobu, které bude mít za cíl nevzhledné škraloupy a lepivou směs.
Náš tip: Pokud připravujete rizoto, proplachování vynechejte. Tady je lepivá konzistence žádoucí.
Rýži zasmažte
Pro vaření rýže používejte mělčí hrnec, který má ale široké dno. Díky němu bude rýže nadýchaná a nikoli hutná a udusaná. Potřebovat budete taky pokličku, která zkrátí dobu vaření. Aby byla rýže lahodná a sypká, ještě před tím, než ji začnete vařit, maličko ji zasmažte.
V hrnci si rozehřejte rostlinný olej (ideálně slunečnicový nebo jiný s vysokým bodem zakouření), propláchnutou a okapanou rýži do něj nasypejte. Jakmile začnou jednotlivá zrníčka odskakovat, můžete k rýži přidat vodu. V ideálním případě dodržujte poměr 1:1,5 ve prospěch vody.
Profesionální šéfkuchaři navíc používají ještě jeden trik, kterým je obyčejný ocet. Díky jedné kávové lžičce octa se zrnka nerozvaří a neslepí a rýže pak vypadá a chutná jako od profesionála. K rýži můžete přidat i rozkrojenou cibuli, čerstvě namleté kari koření, lžičku soli nebo třeba hřebíček pro svátečnější vůni.
Rýži vařte zhruba dvacet minut (záleží na odrůdě – dobu vaření ověřte na obalu), na závěr přidejte lžíci másla, neproplachujte ji a nechte vychladnout. Pokud chcete rýži ochutit už během procesu vaření, můžete ji vařit v zeleninovém, masovém nebo houbovém vývaru, přidat k ní rozinky nebo během restování rajčatovou passatu, oregano a tymián.
Použité zdroje:
- https://cs.wikipedia.org/wiki/R%C3%BD%C5%BEe
- https://styl.instory.cz/2112-nekolik-triku-jak-uvarit-tu-nejlepsi-ryzi.html
- https://www.damejidlo.cz/c/blog/jak-uvarit-dokonalou-ryzi-snadno-a-rychle/
- https://www.apetitonline.cz/tipy-triky/jak-na-dokonala-ryze