Jste zde

Jak na ochucené oleje: Základ jsou kvalitní suroviny. A pak stačí jen lehce zahřát...

ochucené oleje na tácu Zdroj: Shutterstock
Už jste měli tu čest ochutnat ochucený olej? Když spojí sílu kvalitní suroviny, může se z už tak skvělých přísad stát něco nadpozemsky lahodného. A vy si to pak vychutnáte ve všední dny i při slavnostních příležitostech.

9. 7. 2024

Ani ti největší labužníci nebudou stíhat mrkat nad chutí skvělého domácího ochuceného oleje, slibujeme! Dobrá zpráva navíc je, že k tomu stačí jen pár surovin a minimum práce. Výsledek může být fenomenální. Zatím si promyslete, kterou bylinku nebo které koření máte nejradši. A pokud nechcete vsadit jen na jednu kartu, klidně vytvořte kombinaci více přísad!

shutterstock_1582594030.jpg

česnekový olej
Zdroj: 
Shutterstock
Olej můžete ochutit česnekem, ať už čerstvým, nebo upečeným.

Náš tip: Pokud s výrobou ochuceného oleje teprve začínáte, experimentujte s chutěmi na malých vzorcích, ať nevyplýtváte kvalitní olej na něco, co nakonec neoceníte.

Postup je snadný. Důležitější je výběr surovin

Pochutnat si na slunečnicovém nebo řepkovém oleji? To příliš nejde a ani ta nejmocnější bylinka ho nespasí. Základní ingrediencí by tedy měl být extra panenský olivový olej. 

Ochucený olej na grilovačku i do dezertů

Přestože ochucený olej evokuje spíš maso nebo grilovanou zeleninu, když přimícháte správné ingredience, můžete chuťově vyladit i jakýkoli dezert, koláč nebo buchtu. Stačí přidat vanilku, levanduli, citrónovou a pomerančovou kůru a šťávu nebo třeba skořici.

shutterstock_626446238.jpg

ochucený olej
Zdroj: 
Shutterstock
Zkuste bylinky, koření... zkrátka, co vám chutná.

Do slaných pokrmů zase můžete použít olivový olej s lanýži, koprem, majoránkou, česnekem, chilli, černým pepřem, tymiánem, bazalkou, rozmarýnem, se šalvějí, oreganem, fenyklem… Fantazii se meze nekladou, a jak už padlo, ingredience můžete i šikovně kombinovat.

Vynikající je například olivový olej:

  • s česnekem a citrónem
  • se sušenými rajčaty a s bazalkou
  • se zázvorem a citrónem
  • s chilli, česnekem a limetkovou šťávou
  • s rozmarýnem, česnekem a černými olivami
  • se šalvějí, česnekem a citrónovou šťávou
  • s rozmarýnem, tymiánem a medem

Vezměte jednoduše to, co máte rádi a co spolu může ladit. Jednotlivé ochucené oleje se hodí k různým druhům masa, zeleniny, do salátů, na těstoviny, bagetky, bruschetty a podobně.

Množství surovin záměrně neuvádíme. Rozhodně si zkuste ochucené oleje přizpůsobit, aby vašim chuťovým buňkám maximálně lahodily. Odrazte se od množství oleje, na kterém chcete experimentovat, a uvidíte. Zkrátka – přiměřeně.

shutterstock_575399638.jpg

olivový olej ochucený
Zdroj: 
Shutterstock
Zásadní je kvalita surovin - ať už oleje, nebo ochucovadel.

Jak si připravit domácí ochucený olej? 

Příprava je docela jednoduchá, ale trošku pozornosti přece jen vyžaduje. Potřebovat k tomu budete rendlík se silným dnem, ve kterém budete olej zahřívat na 50–60 °C, aby se uvolnilo aroma. Na vyšší teplotu se nesmí dostat, začal by vřít, což by bylo špatně.

Do čistých zavařovacích sklenic nebo skleniček si připravte zvolené suroviny (předem je ale pořádně opláchněte a očistěte), olejem je přelijte a nechte je vychladnout.

Pak sklenice překryjte potravinářskou fólií a nechte bylinky (nebo koření a další ingredience) macerovat minimálně 48 hodin, může to ale být i týden. Rozhodně by se to mělo být na suchém, temném a chladném místě.

Potom přeceďte olej přes plátno, naplňte s ním lahvičky a zazátkujte je. Myslete na to, že se k oleji nesmí dostávat vzduch. 

Jak skladovat ochucený olej?

Jakmile bude hotovo, ochucené oleje skladujte v uzavřených lahvičkách při pokojové teplotě. Může to být skoro kdekoli, jen na olej nesmí pražit sluníčko. Ideální je ale samozřejmě tmavé místo. Vydrží vám 2–3 týdny. 

Použité zdroje:

  • https://www.domacikuchyne.cz/jak-vyrobit/jak-si-vyrobit-domaci-ochuceny-olej-prvotridni-chuti.html
  • https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/domaci-ochucene-oleje-nejen-na-grilovani-20190711.html
  • https://www.tescoma.cz/jak-vyrobit-ochuceny-bylinkovy-olej