14. 7. 2019
Při výrobě vždycky záleží na tom, jak sladké nebo kyselé je používané ovoce. Tím bychom se měli řídit, když budeme brát do ruky cukr. Víno bude chuťově dokonale vyvážené, když dodržíme maximální podíl cukru kolem 20 % a kyselin v samotné ovoce šťávě asi 6-7 %. A co víc – víno můžete podle svého gusta připravit bez zbytkového cukru, nebo naopak sladší, dezertní.
Obecný návod na výrobu ovocného vína
Výroba domácího ovocného vína není vůbec složitá, je na ni ale třeba dostatek trpělivosti. Stačí mít dostatek zralého a pěkného ovoce, z něj drcením nebo mletím získat šťávu. Pozor, mytí se netýká tak měkkých plodů, jako jsou borůvky, jahody, maliny nebo ostružiny – z těch byste totiž šťávu snadno vymačkali už během očisty. Pokud se rozhodnete připravit víno z ovoce s peckou, například z třešní, určitě pecky nejdřív odstraňte.
Rybízové víno v posledních letech zažívá návrat na scénu.Zdroj: www.bigstockphoto.com
Rozdrcené ovoce je pak nutné scedit, aby z něj zbyla jen čistá šťáva. Dejte pozor, aby nepřišla do styku s železnými stěnami vašeho náčiní. Mohla by zčernat a víno by pak nevypadalo hezky.
Do šťávy patří cukr, spousta cukru. Pokud jím totiž budete šetřit, víno vám dlouho nevydrží a vaše práce přijde vniveč. Ke šťávě kromě něj přidejte taky trochu vody. Například u jablečného vína je na 10 litrů výsledného nápoje potřeba 8 litrů moštu, 1 litr vody a ¾ kilogramu cukru.
Cukr rozpusťte v horké převařené vodě a nechte vychladnout. Pak směs přilijte ke šťávě a přidejte živnou sůl. Nádobu neplňte úplně celou až po hrdlo a uzavřete ji kvasnou zátkou. Nechte směs pár dní kvasit, pak do nádoby doplňte vodu a vyčkejte ještě několik týdnů.
Víno můžete vyrobit z ovoce, kterého máte nadbytek. Klidně i z třešní. Sladkost můžete regulovat přidáním cukru.Zdroj: www.bigstockphoto.com
Pokud se rozhodnete vyrobit si sladší víno, stačí k hotovému vínu přidat 10-15 dkg cukru na litr. Když budete chtít zachovat lahodnost, přidejte taky 20 ml lihu. Po měsíci odpočinku víno scedíme a nalijeme do lahví s korkovými zátkami. Načatou lahev brzy vypijte, víno totiž bude mít tendenci octovatět!
Z čeho všeho můžeme připravit ovocné víno?
Víno obvykle vyrábíme z plodů, kterých máme přebytek. Nejčastěji je to tedy rybíz, ale za zmínku stojí borůvky, třešně, višně, jablka, hrušky, jahody, angrešt, ostružiny, maliny, ale třeba i šípky a jeřabiny. Ovoce lze taky kombinovat, tak dosáhnete mnohem rafinovanějších chutí. Skvělým chuťovým spojením je třeba rybíz a třešně nebo rybíz a maliny.