Jste zde

Když nemáte citron, dejte tam limetku: Co je kyselejší a je mezi nimi při vaření rozdíl?

limetky a citrony Zdroj: Shutterstock
Obojí vám přijde kyselé, a tak si lámete hlavu s tím, jaký je mezi nimi rozdíl? Může vás to napadnout hlavně tehdy, když vám recept velí přidat někam šťávu z jednoho, nebo druhého. V čem se tedy liší citrón a limetka?

30. 10. 2023

Rozdílné jsou velikostí, tvarem a barvou, o tom nemůže být sporu. Žluté citróny bývají zpravidla větší a oválné, limetky pak kulaté a nazelenalé. Oba druhy ovoce ale patří do stejné kategorie kyseloplodých citrusů. A oba jsou kyselé – ovšem pozor, kyselost limetek bývá o něco citelnější a přidává se i lehká hořkost. Navíc si jich ceníme pro jejich výraznější aroma.

Rozdíly pak pokračují ještě v místě pěstování. Zatímco citróny zvládneme pěstovat i v mírném klimatu, limetkám se víc daří subtropech a tropech.

I když tyhle dva druhy zaměníte, žádná tragédie se nestane. Pokud si ale potrpíte na dokonalém vyladění chutí, měli byste recepty a postupy dodržovat do puntíku.

shutterstock_1928748143.jpg

limetky
Zdroj: 
Shutterstock
Limetky jsou nejen kyselé, ale v jejich chuti narazíte i na stopy hořkosti.

Zaostřeno na kyselost

Už padlo, že limetky chutnají kyseleji než citróny. Pojďme si to ale upřesnit. Kyselost se sice může odvíjet od toho, kde se ovoce pěstuje a do jaké míry je právě zralé, i tak ale obecně platí, že pH citrónu je asi 3,1 a pH limetek je 2,4 (čím nižší číslo, tím větší kyselost).

Hloubková sonda: Citróny a limetky mají odlišné nutriční hodnoty

Chuťově jsou si docela podobné, když nebudeme úplní detailisti, nicméně nutriční hodnoty, to už je trochu jiná písnička. Oba druhy ukrývají ve 100 g zhruba 30 kcal. Citróny ale mají vyšší obsah bílkovin a tuků, nabízejí 2krát víc vitamínu C, jsou bezvadným zdrojem draslíku a hořčíku. 

Limetky oproti tomu obsahují víc sacharidů, načerpáte z nich větší množství vitamínu A, B3, B5 a E i trošku vitamínu K. Jsou i bohatší na minerály, hlavně co se týče zinku, fosforu, vápníku a mědi. Co se týče vitamínu B2, toho mají oba druhy ovoce stejně, stejně jako vlákniny (3 g na 100 g).

shutterstock_664142047.jpg

citrony v bedně
Zdroj: 
Shutterstock
V citronech je větší množství vitamínu C než v limetkách.

Čím limetky a citróny prospívají našemu zdraví?

Limetky i citróny jsou pro lidské zdraví báječnou zásobárnou vitamínů a minerálů, ale vzhledem ke zmiňované kyselosti můžou taky způsobovat pálení žáhy a při konzumaci ve velkém (která se snad ani neděje) může dojít i k poškozování zubní skloviny.

Oba citrusové plody vám pomůžou doplnit vitamín C, který působí jako antioxidant a pro naši imunitu je tím nejdůležitějším. Kyselina citrónová, kterou oba druhy ovoce obsahují, chrání před zánětlivými onemocněními mozku a jater. Citróny i limetky podporují zdraví a fungování kardiovaskulárního systému (za to můžou konkrétně flavonoidy, jichž je o něco víc v citrónech).

Šťáva z citrusů má obecně pozitivní vliv na hladinu glukózy v krvi, čímž může do jisté míry chránit před rozvojem diabetu. Fytochemikálie těchhle plodů odborníci pro změnu spojují s prevencí vzniku rakovinného bujení.

Co s limetkou a citrónem v kuchyni?

O citrónu a jeho využití v kuchyni nejspíš vůbec nepochybujete – šťáva z něj se hodí do horkých i studených nápojů, dá se s ní dochutit omáčka, salátová zálivka nebo masové a rybí pokrmy. Citrónová kůra zase poslouží při pečení sladkých dobrot. 

Stejnou službu ale může prokázat i kůra z limetky. Limetka je nezastupitelná u některých míchaných drinků (například mojito nebo cuba libre), v její šťávě se dá taky marinovat maso. Šťáva je i výbornou ingrediencí do osvěžujících sorbetů a chutnat může i zalitá horkou vodou v kombinaci se zázvorem a medem.

Použité zdroje:

  • https://www.healthline.com/nutrition/lime-vs-lemon
  • https://cs.wikipedia.org/wiki/Limeta
  • https://www.kupi.cz/magazin/clanek/18907-jaky-je-rozdil-mezi-citronem-a-limetkou-zjistete-v-cem-jsou-jine 
  • https://www.toprecepty.cz/tipy-triky/citrony/