18. 12. 2024
S alternativními moukami jako by se před časem roztrhl pytel. Jako by ta obyčejná bílá najednou byla zlo. Řekneme vám tajemství – není, když jí nemáte v každodenním jídelníčku ve velkém množství. Některé pokrmy jsou navíc nejlepší právě z ní.
Ale pokud toužíte po změně a mandlová nebo pistáciová mouka už vás nepřekvapí, pojďme společně nakouknout na tu kokosovou.
Benefity kokosové mouky a jak se vůbec vyrábí?
To, jak se kokosová mouka dostane na regál v marketu, není žádná věda. Kokosová dužina se totiž usuší a vylisuje, načež se rozemele. A je hotovo!
Poctivá a ničím nepančovaná kokosová mouka chutná mírně nasládle (asi vás nepřekvapí, že po kokosu). Je přirozeně bezlepková, oblíbená mezi vegetariány i vegany a může se stát skvělým zdrojem vlákniny (ve 100 g je 40,5 g) a bílkovin – ve 100 g je 19,2 g bílkovin (pro srovnání můžeme uvést třeba kuřecí prsa, která ve 100 g nabízejí 23,1 g bílkovin). Kokosová mouka je taky zdrojem aminokyselin, vitamínů a minerálů.
Zdravotní benefity pak z principu vyplývají z výhod, které nám přináší kokos jako takový. Kokosová mouka:
- podpoří zažívání a pomůže s nadýmáním
- snižuje hladinu LDL cholesterolu
- reguluje hladinu cukru v krvi
- zrychluje metabolismus
- pomáhá tělu zbavovat se odpadních látek
- oproti klasické mouce obsahuje podstatně míň sacharidů (100 g pšeničné mouky = 73 g, 100 g kokosové mouky = 20,8 g) – to se může hodit, pokud máte v jídelníčku sacharidů přespříliš
- podporuje imunitu
- podporuje dobrou náladu
Kokosová mouka má taky nízký glykemický index a často snižuje celkový glykemický index pokrmu, jehož je součástí. Proto je vhodná i pro diabetiky.
Kokosová mouka v kuchyni: Jak s ní pracovat a co z ní připravit?
Než se pustíte do experimentů, měli byste vědět, že kokosová mouka je mnohem savější než ta obyčejná pšeničná. Proto jí pšeničnou nemůžete jen tak nahradit, spíš je lepší brát ji jako možný alternativní doplněk. Tak se s ní dá vytvořit spousta dobrot.
Můžete z ní upéct sušenky, uvařit si echt kokosovou kaši, upéct banánový chleba, brownies, vafle, muffiny, koláče, vynikající jsou taky lívanečky a palačinky. V malém množství se hodí i do smoothies, jen tak do jogurtu nebo mléčného koktejlu.
S kokosovou moukou můžete taky zdravě zahustit omáčky a polévky, jen mějte na paměti její mírně sladkou chuť.
Jak skladovat kokosovou mouku a jak dlouho vydrží?
Když si pořídíte kokosovou mouku, zpravidla vám – pokud je čerstvá – vydrží i 2 roky (zavřená). Jakmile ji otevřete, můžete ji skladovat při pokojové teplotě, ale když jí uděláte místo v lednici, můžete ji používat i rok.
Použité zdroje:
• https://www.gymclothes.cz/blog/kokosova-mouka/
• https://www.diastyl.cz/kokosova-mouka-je-plna-prospesnych-mineralu-najde-si-misto-take-v-kuchyni-diabetika/
• https://www.mouky.cz/mouky/eshop/24-1-KOKOSOVA-MOUKA
• https://www.goodie.cz/a/kokosova-mouka-7x-jinak
• http://blog.paleo-doupe.cz/2015/03/19/jak-dlouho-a-jak-skladovat-potraviny/