Jste zde

Kurkuma je sypké zlato, které si snadno vypěstujete i v domácích podmínkách

špetka kurkumy Zdroj: Bigstockphoto
Kurkuma je jedním z nejoblíbenějších koření indické kuchyně. Kromě ní ji najdeme však i v kuchyni pákistánské, perské nebo thajské. V pokrmech příjemně vyčnívá svojí štiplavou chutí a výrazným aroma. Proč stojí za to ji ochutnat?

30. 10. 2021

Indický šafrán, jak se kurkumě ve světě též přezdívá, je zároveň nezbytnou součástí kari koření, které najde uplatnění při přípravě omáček, zeleninových či masových směsí i tradičních polévek. Svou typickou barvu získává kurkuma díky barvivu zvanému kurkumin. Z toho důvodu nachází kurkuma svoje další využití i mimo potravinářství.

Věděli jste, že: Kurkumin působí také jako přírodní konzervant? Pokud přidáte kurkumu do hotových jídel a pokrmů, přírodní cestou prodloužíte jejich trvanlivost o několik dlouhých dnů. 

Kurkuma jako krásná pokojovka

Kurkuma, coby rostlina, dokáže dorůstat až do výšky jednoho metru. Dá se pěstovat i u nás a to klidně v domácích podmínkách a při teplotách od 20 do 30 °C. Okrasná květina se může pochlubit žlutými a nafialovělými květy, které zalahodí oku nejednomu návštěvníkovi.

Pokud byste si chtěli z doma vypěstované kurkumy nasušit koření, bude potřeba rostlinu zbavit oddenku a ten následně po dobu několika hodin uvařit ve vodě. Oddenek nechte vychladnout, vyschnout a usušte v sušičce nebo troubě. Následně ho pomelte na sytě žlutý prášek a uzavřete do tmavé sklenice. 

bigstock-turmenic-curcuma-powder-on-wo-234306952.jpg

žluté zlato
Zdroj: 
Bigstockphoto
Kurkumě se někdy říká žluté zlato. A vypěstovat a vyrobit ji můžete i doma.

Zázrak, který pomáhá už více než 10 000 let

Podle dochovaných zdrojů a údajů je kurkuma užívána nejméně 10 000 let. A to zejména v oblasti jihovýchodní Asie, kde se hojně využívala při náboženských obřadech. Jednu dobu se dokonce cena tohohle žlutého koření blížila ceně zlata, proto bylo kurkumě přezdíváno „žluté zlato“. 

A proč bychom měli kurkumu zařadit do našeho jídelníčku? Zejména pro to, že disponuje antibakteriálními, antioxidačními a antibiotickými účinky a k tomu obsahuje i velké množství vitamínu C a E.

Kurkuminoidy (aktivní látky kurkumy) skvělé působí proti zánětlivým onemocněním a dokážou si poradit i se zátěží jater. Pravidelná konzumace má potenciál snižovat vysoký krevní tlak i hladinu „špatného“ cholesterolu. Kurkuma navíc podporuje činnost srdce a působí pozitivně na vitalitu, psychickou odolnost a obranyschopnost člověka.

bigstock-turmeric-root-and-powder-curc-401962370.jpg

kurkuma na lžičce
Zdroj: 
Bigstockphoto
Kurkuma má mnoho zdravotních pozitiv. Například snižuje krevní tlak.

Náš tip: Kurkumu je ideální konzumovat společně s dalším kořením (například chilli nebo pepřem). Jedině tak z ní dokáže tělo vytěžit maximum potřebných látek.

Kromě výše uvedeného najde kurkuma uplatnění též v kosmetickém průmyslu, kde ji můžeme objevit třeba v přípravcích bojujících s akné nebo dalšími kožními problémy. Kurkuma navíc zlepšuje prokrvení žláz a přispívá ke správné tvorbě kolagenu, takže ji můžeme považovat za pravý a nefalšovaný elixír mládí. 

Kam s ní?

Kurkumu můžeme přidat v podstatě do jakéhokoliv jídla, polévky, salátu, pomazánky nebo omáčky. Skvělá je i pod maso, do dušeného zelí, do dresinků a zálivek, marinád, pečených brambor, rýže, na dušený květák, do červené čočky nebo třeba míchaných vajíček. 

Uplatnění tohle koření samozřejmě najde u indických a asijských jídel, která se bez něj jednoduše neobejdou. Zajímavým receptem je i tzv. „zlaté mléko“ – nápoj, který účinně stimuluje imunitní systém a pomáhá při nachlazení zejména v období chřipkových epidemií. Jeho příprava je přitom nesmírně jednoduchá. 

Na zlaté mléko budete potřebovat:

Jak na to?

Sklenici mléka přiveďte k bodu varu (nevařte). Následně do něj přidejte půl čajové lžičky kurkumové pasty a lžíci organického kokosového oleje. Dochuťte skořicí a po vychladnutí oslaďte medem. Popíjejte několikrát během dne. 

Použité zdroje:

  • https://www.lekarna.cz/clanek/zazracny-kurkumin-v-ajurvede/
  • https://www.fitness007.cz/blog/kurkuma-a-jeji-ucinky-na-zdravi/
  • https://cs.wikipedia.org/wiki/Kurkuma
  • https://www.brainmarket.cz/nase-novinky/kurkuma/