15. 1. 2022
Silný vyprošťovák s česnekem a zastřeným vejcem
Na kocovinu je nejlepší něco mastného, tučného a poctivého. Třeba tahle luxusní polévka, ve které nechybí pořádný základ, spousta česneku a dalších ingrediencí, které vás po propařené noci postaví na nohy.
Potřebovat budete:
- Silný vývar (klidně kuřecí, hovězí nebo zeleninový)
- Kousek másla a lžíci oleje
- 3 větší brambory
- Slaninu nebo šunku
- Parmazán
- 3 stroužky českého česneku
- Jednu velkou cibuli (nebo několik menších šalotek)
- 3 větší větvičky tymiánu
- 5 lístků šalvěje
- Čerstvé bylinky (ideálně koriandr, pažitka, petržel)
- Vajíčko (ideálně to od „šťastných“ slepic)
- Lžíci octa
- Čerstvě namletou sůl a pepř
- Chilli
- Krutony ze staré veky nebo chleba
Jak na to?
Ve větším hrnci si rozpalte olej, stáhněte plamen a přidejte k němu kousek másla. Cibuli nakrájejte na malé kostičky, přihoďte jeden nastrouhaný stroužek česneku, nadrobno nakrájené brambory a vše nechte společně orestovat. Zalijte vývarem, přidejte tymián a šalvěj a nechte provařit, dokud nebudou brambory hotové.
Vedle si připravte zastřené vejce. Do většího hrnce nalijte vroucí vodu, přidejte lžíci octa, lžičkou nebo vařečkou vytvořte vír a vajíčko do něj opatrně rozklepněte. Jakmile se odlepí ode dna, vyjměte ho naběračkou a vložte do mísy se studenou vodou, kde ho zbavíte zbytků octa.
Polévku odstavte z plotny a přelijte do misky, na jejíž dno přidáte osmaženou slaninu nebo šunku, hromádku nastrouhaného parmazánu, zastřené vejce, nastrouhané stroužky česneku, nahrubo nasekané bylinky, mletý pepř a sůl a chilli vločky nebo na kousky nakrájené papričky. Vše na závěr zasypejte krutonky.
Vitalitu posilující polévka s kimči, zázvorem a chilli
Pozorujete na sobě první příznaky nachlazení nebo jednoduše potřebujete v tomhle sychravé počasí nakopnout? Zkuste to pomocí téhle posilující polévky, kde nechybí nakládaná kimči zelenina a další superpotraviny.
Potřebovat budete:
- Silný zeleninový vývar
- Nakládanou kimči zeleninu
- Máslo a lžičku oleje
- Marinované tofu
- Dva stroužky česneku
- Zázvor (cca 5 cm)
- Kari koření (nebo kari pastu)
- Chilli vločky
- Sójovou omáčku tamari nebo shoyu
- Široké rýžové nudle
- Čerstvé bylinky (například koriandr, thajskou bazalku, petrželku)
- Limetku nebo citron
- Arašídy
- Jarní cibulku
- Sezamová semínka (světlá nebo tmavá)
Jak na to:
Ve větším hrnci si rozpalte olej společně s máslem. Orestujte na něm očištěný a nastrouhaný zázvor a nasekané stroužky česneku. K surovinám přidejte kari pastu nebo kari koření, chilli, nechte rozvonět a na závěr přisypejte zhruba polovinu z připraveného kimči. Vše zalijte vývarem a nechte zhruba 15 minut vařit.
Vedle na pánvi orestujte na kostičky nebo plátky nakrájené tofu, které během restování zakápnete sójovou omáčkou. Odložte stranou a vedle si v hrnci uvařte rýžové nudle. Ty sceďte a nechte okapat. Mezitím si připravte misky, do kterých rozdělte zbývající kimči, tofu a nudle.
Vše přelijte připravenou polévkou a zasypejte nasekanými bylinkami a rozdrcenými arašídy. Přidejte chilli vločky, měsíček limetky nebo citronu a na závěr posypejte sezamovými semínky a na kolečka nakrájenou zelenou cibulkou.
Chřestový krém s matchou a medvědím česnekem pomůže od únavy
Trápí vás nevysvětlitelná únava a do ničeho se vám nechce? Ještě před tím, než začnete problém řešit s lékařem nebo jiným odborníkem, zkuste ho odbourat pomocí tělo povzbuzujících potravin, které jsou součástí následující polévky.
Potřebovat budete:
- Svazek zeleného chřestu
- 2 lžíce másla
- 1 lžíci oleje
- 2 šalotky
- Jarní cibulku
- 1 g jemně mletého japonského čaje matcha
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 150 ml kvalitního kokosového mléka
- Mladé výhonky řeřichy
- Čerstvě mletou sůl a pepř
- Medvědí česnek (čerstvý nebo pesto)
Jak na to:
Očištěný chřest nakrájejte na kostky a zbavte ho dřevnaté části. Připravte si větší hrnec, ve kterém přivedete vodu k varu. Hlavičky chřestu povařte a následně prudce zchlaďte. V druhém hrnci si na másle a oleji orestujte cibuli, chřest a část jarní cibulky.
Vše zalijte vývarem a vařte zhruba 20 minut. Na závěr přidejte velkou lžíci pesta z medvědího česneku (nebo hrst čerstvého), kokosové mléko, matcha prášek a vše důkladně rozmixujte. Dochuťte čerstvě mletou solí a pepřem. Na talíři zdobte zbývající zelenou cibulkou a výhonky řeřichy.
Použité zdroje:
- https://www.idnes.cz/onadnes/vztahy/ctyri-polevky-ktere-vas-vyleci-z-kocoviny-i-z-nachlazeni.A060209_080929_ona_veci_eck
- https://magazin.recepty.cz/clanky/s-jarni-unavou-zatoci-jarni-polevky-7-receptu-na-kazdy-den-v-tydnu-1143.html
- https://fresh.iprima.cz/recepty/s-klarou-v-kuchyni-jednoduchy-kimchi-ramen