Jste zde

Luxusní polévky na únavu, kocovinu i imunitu: Zkuste zaručený vyprošťovák nebo vitaminovou bombu

chřestová polévka Zdroj: Bigstockphoto
Přehnali jste to o víkendu s alkoholem, necítíte se ve své kůži nebo na vás něco leze? Co takhle zatočit s obtěžujícími neduhy polévkou? Máme pro vás tipy na účinný vyprošťovák, polévku zbavující únavy i tu na posílení imunity.

15. 1. 2022

Silný vyprošťovák s česnekem a zastřeným vejcem

Na kocovinu je nejlepší něco mastného, tučného a poctivého. Třeba tahle luxusní polévka, ve které nechybí pořádný základ, spousta česneku a dalších ingrediencí, které vás po propařené noci postaví na nohy.

Potřebovat budete:

  • Silný vývar (klidně kuřecí, hovězí nebo zeleninový)
  • Kousek másla a lžíci oleje
  • 3 větší brambory
  • Slaninu nebo šunku
  • Parmazán
  • 3 stroužky českého česneku
  • Jednu velkou cibuli (nebo několik menších šalotek)
  • 3 větší větvičky tymiánu
  • 5 lístků šalvěje
  • Čerstvé bylinky (ideálně koriandr, pažitka, petržel)
  • Vajíčko (ideálně to od „šťastných“ slepic)
  • Lžíci octa
  • Čerstvě namletou sůl a pepř
  • Chilli
  • Krutony ze staré veky nebo chleba

Jak na to?

Ve větším hrnci si rozpalte olej, stáhněte plamen a přidejte k němu kousek másla. Cibuli nakrájejte na malé kostičky, přihoďte jeden nastrouhaný stroužek česneku, nadrobno nakrájené brambory a vše nechte společně orestovat. Zalijte vývarem, přidejte tymián a šalvěj a nechte provařit, dokud nebudou brambory hotové.

Vedle si připravte zastřené vejce. Do většího hrnce nalijte vroucí vodu, přidejte lžíci octa, lžičkou nebo vařečkou vytvořte vír a vajíčko do něj opatrně rozklepněte. Jakmile se odlepí ode dna, vyjměte ho naběračkou a vložte do mísy se studenou vodou, kde ho zbavíte zbytků octa.

Polévku odstavte z plotny a přelijte do misky, na jejíž dno přidáte osmaženou slaninu nebo šunku, hromádku nastrouhaného parmazánu, zastřené vejce, nastrouhané stroužky česneku, nahrubo nasekané bylinky, mletý pepř a sůl a chilli vločky nebo na kousky nakrájené papričky. Vše na závěr zasypejte krutonky.

bigstock-baked-meat-soup-and-blood-sau-408541058.jpg

silný vývar
Zdroj: 
Bigstockphoto
Silný vývar je základ většiny polévek, které mají posílit.

Vitalitu posilující polévka s kimči, zázvorem a chilli

Pozorujete na sobě první příznaky nachlazení nebo jednoduše potřebujete v tomhle sychravé počasí nakopnout? Zkuste to pomocí téhle posilující polévky, kde nechybí nakládaná kimči zelenina a další superpotraviny.

Potřebovat budete:

  • Silný zeleninový vývar
  • Nakládanou kimči zeleninu
  • Máslo a lžičku oleje
  • Marinované tofu
  • Dva stroužky česneku
  • Zázvor (cca 5 cm)
  • Kari koření (nebo kari pastu)
  • Chilli vločky
  • Sójovou omáčku tamari nebo shoyu
  • Široké rýžové nudle
  • Čerstvé bylinky (například koriandr, thajskou bazalku, petrželku)
  • Limetku nebo citron
  • Arašídy
  • Jarní cibulku
  • Sezamová semínka (světlá nebo tmavá)

Jak na to:

Ve větším hrnci si rozpalte olej společně s máslem. Orestujte na něm očištěný a nastrouhaný zázvor a nasekané stroužky česneku. K surovinám přidejte kari pastu nebo kari koření, chilli, nechte rozvonět a na závěr přisypejte zhruba polovinu z připraveného kimči. Vše zalijte vývarem a nechte zhruba 15 minut vařit.

Vedle na pánvi orestujte na kostičky nebo plátky nakrájené tofu, které během restování zakápnete sójovou omáčkou. Odložte stranou a vedle si v hrnci uvařte rýžové nudle. Ty sceďte a nechte okapat. Mezitím si připravte misky, do kterých rozdělte zbývající kimči, tofu a nudle.

Vše přelijte připravenou polévkou a zasypejte nasekanými bylinkami a rozdrcenými arašídy. Přidejte chilli vločky, měsíček limetky nebo citronu a na závěr posypejte sezamovými semínky a na kolečka nakrájenou zelenou cibulkou.

bigstock-korean-food-kimchi-soup-with-427090358.jpg

kimči polévka
Zdroj: 
Bigstockphoto
Asijské polévky u nás zatím nejsou tolik rozšířené, s výjimkou pho, nicméně dokážou nakopnout.

Chřestový krém s matchou a medvědím česnekem pomůže od únavy

Trápí vás nevysvětlitelná únava a do ničeho se vám nechce? Ještě před tím, než začnete problém řešit s lékařem nebo jiným odborníkem, zkuste ho odbourat pomocí tělo povzbuzujících potravin, které jsou součástí následující polévky.

Potřebovat budete:

  • Svazek zeleného chřestu
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíci oleje
  • 2 šalotky
  • Jarní cibulku
  • 1 g jemně mletého japonského čaje matcha
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 150 ml kvalitního kokosového mléka
  • Mladé výhonky řeřichy
  • Čerstvě mletou sůl a pepř
  • Medvědí česnek (čerstvý nebo pesto)

Jak na to:

Očištěný chřest nakrájejte na kostky a zbavte ho dřevnaté části. Připravte si větší hrnec, ve kterém přivedete vodu k varu. Hlavičky chřestu povařte a následně prudce zchlaďte. V druhém hrnci si na másle a oleji orestujte cibuli, chřest a část jarní cibulky. 

Vše zalijte vývarem a vařte zhruba 20 minut. Na závěr přidejte velkou lžíci pesta z medvědího česneku (nebo hrst čerstvého), kokosové mléko, matcha prášek a vše důkladně rozmixujte. Dochuťte čerstvě mletou solí a pepřem. Na talíři zdobte zbývající zelenou cibulkou a výhonky řeřichy.

Použité zdroje:

  • https://www.idnes.cz/onadnes/vztahy/ctyri-polevky-ktere-vas-vyleci-z-kocoviny-i-z-nachlazeni.A060209_080929_ona_veci_eck
  • https://magazin.recepty.cz/clanky/s-jarni-unavou-zatoci-jarni-polevky-7-receptu-na-kazdy-den-v-tydnu-1143.html
  • https://fresh.iprima.cz/recepty/s-klarou-v-kuchyni-jednoduchy-kimchi-ramen