Jste zde

Mák je nedoceněné bohatství a superpotravina z našich polí

mák v misce Zdroj: www.bigstockphoto.com
Když se řekne „mák“, leckdo se potutelně ušklíbne nad asociací s morfinem a opiem. Jiný se zase zasní o božském makovém koláči a vyznavačům zdravého životního stylu zaplesá srdce nad jeho vysokým obsahem vápníku.

21. 1. 2021

Mák je jedinečná a u nás značně rozšířená, i když nedoceněná plodina, kterou můžeme s klidným svědomím označit za superpotravinu. Je totiž nejen zdrojem vápníku (pozor, jen stěží najdeme lepší zdroj!), ale i dalších minerálů – třeba manganu, fosforu nebo hořčíku. Nezanedbatelný je obsah vitamínu E, jenž na organismus působí jako antioxidant, a vitamínů skupiny B. Mák skvěle sytí, protože v něm najdeme i překvapivé množství kvalitních bílkovin a vlákniny

Víte, že Česká republika je největším producentem máku na světě? Drtivá většina úrody je ale určena na vývoz a každý Čech ho ročně zkonzumuje jen asi 300 g. 

Dlouhá historie máku ve zkratce

Mák má za sebou opravdu hodně dlouhý příběh. Jeho původ totiž sahá až do dob neolitu a ví se, že velmi oblíbený byl v antickém Řecku.

O pěstování máku na území dnešního Česka pochází nejstarší zmínka z období kolem roku 800 př. n. l. Evropa na něj nedá dopustit jako na okrasný keř od středověku. Mákem se kdysi dávno i platilo nebo sloužil na ozdobu. A kvůli opiu, které se z látek v něm obsažených dá vyrobit, se vedly i války.

bigstock-christmas-poppy-seed-cake-sli-398898518.jpg

makový závin
Zdroj: 
www.bigstockphoto.com
Na makových pochoutkách si pochutnávali už ve starověkém Řecku.

Jak je to s těmi návykovými látkami?

Jestli se obáváte, že budete mít problém se zákonem, když si dáte u babičky makový závin a pak si sednete za volant, hoďte strachy za hlavu. Pro potravinářství se pěstují ty odrůdy máku, v nichž jsou hladiny morfinových alkaloidů velice nízké.

Jde o tzv. mák setý. Ten se dál dělí na modrosemenný (u nás zaujímá 97 % plochy, na které se mák pěstuje) a bělosemenný (ten bývá určen na vývoz). Hlavním produktem pěstování je semeno máku.

Technický mák se zase pěstuje pro farmaceutický průmysl, a to hlavně v západní Evropě. Produktem, který se z něj snaží pěstitelé získat, je drť makovice a část stonku, ve které se nachází největší množství morfinových alkaloidů. 

Máků je jak máku. A jak poznat ten kvalitní?

Pravděpodobně vás překvapí, že máku je neuvěřitelných 120 druhů! Po celém světě tak najdeme nejen modré odrůdy (od toho jsme tu my), ale i bílé, okrové nebo šedé. Naše nejznámější odrůdy nesou jména Major, Onyx, Opex nebo Aplaus. 

bigstock-sweet-home-made-poppy-seed-pie-383248496.jpg

makový nákyp
Zdroj: 
www.bigstockphoto.com
Možná vás až překvapí, kolik pozitivních vlastností mák má. Je třeba důležitým zdrojem vápníku.

Když si budete mák vybírat jinak než ten zatavený v supermarketu, přivoňte si k němu. Kvalitní mák se vyznačuje typickou, příjemnou makovou vůní, nasládlou chutí a pochopitelně modrou barvou.

Stává se, že prodejci kvalitní mák „pančují“ mákem technickým, což se zásadně odráží na chuti, ale dopad to může mít i na lidské zdraví (kvůli vyššímu obsahu morfinových alkaloidů). Takhle „smíchaný“ mák poznáte podle slabší vůně (technický mák totiž vůbec nevoní) a podle nahořklé až pálivé chuti.

Budete-li chtít v kuchyni kralovat s opravdu dobrým mákem, vsaďte vždycky na ten český, a ne na dovážený. Pěstování máku se u nás totiž řídí velmi přísnými pravidly.

10 důvodů, proč si dopřát mák aspoň 1x týdně

Mák je zdravý, jenže ruku na srdce, jak často si ho dáváte? Aby na vás začal působit, jak slibuje, měli byste si ho vychutnat aspoň 1x týdně. Jak prospívá?

  • Snižuje krevní tlak.
  • Snižuje hladinu „zlého“ cholesterolu (LDL) a zvyšuje hladinu toho „hodného“ (HDL).
  • Pomáhá při překyselení organismu.
  • Díky vitamínu E, který působí jako antioxidant, nedovolí buňkám předčasně stárnout.
  • Je skvělý na kosti a zuby. Obsahuje totiž 12x víc vápníku než mléko a ten se ještě k tomu lépe vstřebává.
  • Prospívá vlasům, nehtům i pleti. Je to jedinečná výživná bomba.
  • Pomáhá při nachlazení a bolestech. Uvolňuje totiž svalstvo a přirozeně zmírňuje bolest.
  • Je skvělým pomocníkem v boji proti depresím, nespavosti a stresu.
  • Zlepšuje paměť.
  • Je vhodný jako prevence vzniku rakoviny.

Užijete ho v teplé i studené kuchyni

Možná se to nezdá, ale s mákem se dá vyloženě kouzlit. Chcete-li ho mít měkčí, lehce ho povařte v mléce. Nebo můžete zvýraznit jeho oříškové aroma krátkým opražením na pánvičce.

A pak můžete začít péct nejrůznější koláče, připravovat nádivky nebo si třeba vyrobit domácí makové mléko, které ocení jak milovníci máku, tak ti, kteří se potýkají s intolerancí laktózy nebo obecně dávají přednost „nemléku“ před klasickým živočišným produktem.

Pozor na správné skladování!

Svádí to vrátit otevřený mák do špajzky, ale chyba lávky. To už by se vám příště nezamlouval. Mák vyžaduje skladování ve tmě, suchu a chladu, tedy ideálně v ledničce, ale třeba i ve sklepě nebo kdekoli, kde jsou podobné podmínky.