1. 1. 2022
Ano, opravdu z nich. Že přidáte kousky mandlí do dortu, to je sice fajn, ale jejich potenciál přehlušíte dalšími surovinami, v tom nejhorším případě bílou moukou a cukrem. Z mandlí si ale jednoduše vyrobíte luxusní pochoutky, které vašemu zdraví jedině prospějí.
Možná vás ale na začátek trošku překvapíme tím, že mandle vlastně vůbec nejsou oříšky, ač je k nim řadíme. Mandle je plod mandloně obecné, která je příbuzná s meruňkami a broskvoněmi.
Proč jíst mandle? Jsou hitparádou vitamínů, minerálů a zdravých tuků
Obecně oříšky našemu zdraví zásadně prospívají, konzumujeme-li je pravidelně a v přiměřeném množství. Většina z nich je totiž úplnou kalorickou bombou. Když si ale dopřejete každý den 28 g, což je doporučená porce mandlí, a přizpůsobíte zbytek jídelníčku, nemůžou vám tyhle "oříšky" uškodit.
V mandlích se ukrývají vitamíny (B2, D, E), minerály (fosfor, hořčík, mangan, měď a vápník), zdravé tuky a taky docela dost bílkovin. Právě hrst mandlí se tak může stát výbornou svačinkou, jež vám bude nejen chutnat, ale taky vás báječně zasytí. Zmínit musíme i vlákninu, které máme obecně v jídelníčku nedostatek a která se stará (nejen) o bezproblémové zažívání.
Vitamín E je výkonným antioxidantem, který tělu jednoznačně prospívá (bojuje proti volným radikálům, zabraňuje předčasnému stárnutí buněk a rakovinnému bujení). Nejvíc je ho ale ve slupce, proto je o něco lepší jíst mandle neloupané.
A jak je to s namáčením? Pokud se vám mandle jako takové hůř tráví, zkuste je namáčet do vody (třeba na 12 hodin). Zbavíte je tak problematických enzymů, a dokonce získáte víc vitamínů a minerálů.
I přes vysoké množství antioxidantů obsažených v mandlové slupce se na přípravu některých receptů přece jen více hodí mandle bez slupky. Tzv. blanšírované mandle jsou ale v obchodech podstatně dražší než neoloupané mandle, a proto se vám vyplatí oloupat si mandle doma. Postup, jak oloupat mandle, je velmi snadný:
- Do malého hrnce si vložte neoloupané mandle a zalijte vodou tak, aby byly všechny mandle ponořené.
- Hrnec přiveďte k varu a vodu nechte vřít 1 minutu.
- Horkou vodu slijte a mandle co nejrychleji vložte do mísy se studenou vodou.
- Mandle oloupete tak, že je zmáčknete a slupka se oddělí.
- Oloupané mandle položte na papírový ubrousek a vysušte dalším ubrouskem.
Mandle se tedy vyplatí pravidelně konzumovat hned z několika důvodů:
- Pomáhají regulovat hladinu cukru a cholesterolu v krvi.
- Pomáhají předcházet rozvoji srdečních chorob.
- Podporují mozkové funkce.
- Prospívají pokožce.
- Zlepšují trávení.
Pozor na hořké mandle!
Slyšeli jste někdy o tom, že mandlemi se dá i otrávit? Nebyl to žádný hoax. V případě hořkých mandlí se to opravdu může stát, a to kvůli přítomnosti kyanogenního glykosidu amygdalinu. Proto se využívají zásadně průmyslově, k destilaci mandlového oleje. U sladkých mandlí, které běžně baštíme, tohle nebezpečí nehrozí.
Nemléko a nemouka: skvělé alternativy ke klasice
Mandle můžou být základní surovinou pro výrobu tří základních dobrot – mandlové mléko a máslo a taky mandlovou mouku, kterou můžete využít i při pečení (jen myslete na to, že není tak savá jako klasická mouka).
Právě tyhle laskominy ocení hlavně vegani a lidi s intolerancí laktózy a lepku, ale taky vyznavači low carb stravování a ketogenní diety.
Mandlovou mouku si připravíte jednoduše, stačí prostě úplně a dokonale najemno rozmixovat mandle. Mandlová mouka se dá i koupit, její výroba vás ale nejspíš vyjde levněji. A taky si z ní pak můžete udělat skvělý domácí marcipán.
Mandlové mléko si zase připravíte rozmixováním mandlí a smícháním s vodou se správném poměru. Celé přípravě i tomu, proč si tohle nemléko dopřát, jsme věnovali samostatný článek, podívejte se: Domácí mandlové mléko: Všelék, který báječně chutná
O stupeň výš: mandlové máslo a mandlová kaše
Mlsné jazýčky to zatím možná moc nezaujalo, teď by ale určitě měly zbystřit. Z mandlí si vyrobíte i luxusní oříškové máslo tak, jak ho znáte. A dokonce vás ani nebude stát majlant.
Co potřebujete: loupané nebo neloupané mandle, špetku soli a ingredience na dochucení a ovonění (vanilka, skořice aj.)
Jak na to?
- Mandle pražte 10 minut v troubě na 175 °C.
- Pak je nechte vychladnout a následně je se špetkou soli a dalšími vybranými ingrediencemi rozmixujte.
- Mixujte, dokud nevznikne opravdu jemné máslo. V závislosti na mixéru to může trvat i 15 minut. Celému procesu můžete pomoct přidáním pár kapek oleje.
Mandlová kaše je zase vynikající alternativou pro ty, kteří milují krupicovou kaši, ale snaží se omezit příjem sacharidů.
Co potřebujete: 50 g mandlové mouky, 150 ml mléka, přírodní sladidlo, holandské kakao nebo strouhanou vysokoprocentní čokoládu
Jak na to?
- Ve studeném mléce rozmíchejte mandlovou mouku a přidejte i sladidlo.
- Vařte a míchejte, dokud směs nezhoustne a nezíská konzistenci kaše.
- Servírujte se strouhanou čokoládou nebo holandským kakaem. Můžete přidat i oblíbené ovoce, pokud sacharidy nehlídáte striktně.
Něco pro labužníky: pražené, pečené i namáčené
Z mandlí můžete vykouzlit dokonalé domácí delikatesy, které můžete křoupat u televize nebo nabízet návštěvám. Recepty s mandlemi jsou velice jednoduché a výsledek stojí za to! U konzumace upravených pochutin mějte stále na paměti, že pro udržení zdravého životního stylu stačí pouze malé množství denně.
Dokonalou lahůdkou, která je základem pro další úpravy mandlí, jsou pražené mandle. Pražit můžete v troubě, na pánvi nebo v mikrovlnce.
Pražené mandle v troubě
Co potřebujete: loupané nebo neloupané mandle, pečicí papír
Jak na to?
- Mandle položte na plech s pečicím papírem a pražte 10 minut v troubě na 180 °C.
- V půlce pečení promíchejte vařečkou, aby se mandle rovnoměrně propekly.
- Vytáhněte z trouby, nechte vychladnout a máte hotovo.
Pražené mandle na pánvi
Co potřebujete: loupané nebo neloupané mandle, kapku kvalitního oleje nebo másla
Jak na to?
- Pánev omastíme a rozpálíme.
- Mandle nasypeme rovnoměrně na pánev a zhruba 3–5 minut za stálého míchání opékáme, dokud nezezlátnou.
- Hotové mandle přesypeme na talíř s papírovým ubrouskem, který nasaje přebytečný tuk.
Pražené mandle v mikrovlnce
Co potřebujete: loupané nebo neloupané mandle
Jak na to?
- Mandle položte na talíř tak, aby se nepřekrývaly, a vložte do mikrovlnné trouby.
- Mikrovlnou zapněte na maximální výkon.
- Jakmile mandle začnou hnědnout (za cca 3 minuty), otočte je a stejnou dobu opékejte z druhé strany.
Ochucené pražené mandle
Mandle můžete dochutit dalším kořením podle vaší chuti. Přidáním trošky vanilkového cukru, hřebíčku nebo badyánu povýšíte sladké pražené mandle na novou úroveň. Jestli máte raději slané pokrmy, připravte si mandle na slano. Postup přípravy je stejný, jen místo cukru "ořechy" ochutíte solí a můžete doplnit ještě například o oregano, tymián nebo chilli. Koření či bylinky vám zaručeně otevřou chuťové pohárky.
Mandle v cukru
Co potřebujete: 200 g loupaných mandlí, 150 g cukru krupice, 100 ml vody
Jak na to?
- Všechny ingredience vložte na pánev a zahřívejte na nejvyšší teplotní stupeň.
- Když začne cukrová směs houstnout, začněte ji promíchávat vařečkou.
- Jakmile jsou mandle obaleny, snižte teplotu a zpomalte míchání, aby cukr zkaramelizoval.
- Hotové mandle v cukru vložte na plech s pečicím papírem a nechte vychladnout.
Mandle v karamelu se skořicí
Co potřebujete: 200 g loupaných mandlí, 150 g cukru krupice, 100 ml vody, špetka mleté skořice
Jak na to?
- Všechny ingredience vložte na pánev a zahřívejte na nejvyšší teplotní stupeň.
- Když začne cukrová směs houstnout, přisypte skořici a vše nepřetržitě míchejte vařečkou.
- Jakmile jsou mandle obaleny, snižte teplotu a zpomalte míchání, aby cukr zkaramelizoval.
- Hotové mandle v cukru vložte na plech s pečicím papírem a nechte vychladnout.
Pečené mandle s medem a skořicí
Co potřebujete: 100 g neloupaných mandlí, 1 lžička mleté skořice, 1,5 lžíce medu, 1 lžíce kokosového cukru
Jak na to?
- V misce si smícháme skořici, med a cukr a ve směsi obalíme mandle.
- Mandle položte na plech s pečicím papírem a pražte cca 10–15 minut v troubě na 180 °C.
- V průběhu pečení mandle několikrát promíchejte.
- Vytáhněte z trouby, nechte vychladnout a máte hotovo.
Pečené uzené mandle
Co potřebujete: 100 g neloupaných mandlí, 30 g čekankového sirupu, 1 lžička (uzené) soli, 0,5 lžičky mleté uzené papriky, 0,5 lžičky sušeného tymiánu, špetka mleté skořice
Jak na to?
- V misce si smícháme čekankový sirup s kořením a ve směsi obalíme mandle.
- Mandle položte na plech s pečicím papírem a pražte 10 minut v troubě na 180 °C.
- Vytáhněte z trouby, nechte vychladnout a máte hotovo.
Mandle v čokoládě
Milovníci čokolády si nemohou nechat ujít skutečnou chuťovku! Mandle v čokoládě se vám rozplynou na jazyku jedna báseň. Když sáhnete po čokoládě s vysokým obsahem kakaa (nad 70 %) nebudete až tak hřešit.
Co potřebujete: 200 g loupaných nebo neloupaných mandlí, 150–200 g čokolády dle chuti
Jak na to?
- Ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu. (Pokud se vám zdá moc hustá, můžete přimíchat kousek másla.)
- Mandle postupně namáčejte do čokolády a klaďte na plech s pečicím papírem.
- Jakmile máte všechny mandle obalené v čokoládě, dejte je ztuhnout do lednice.
Zkuste pravidelně jíst mandle a uvidíte, že vám vaše tělo poděkuje!
Použité zdroje:
- https://www.brainmarket.cz/nase-novinky/blansirovane-mandle/
- https://www.ochutnejorech.cz/blog/mandle
- https://www.ochutnejorech.cz/blog/mandlove-maslo
- https://cs.wikipedia.org/wiki/Mandle_(plod)