14. 3. 2020
Vejce jsou nejkvalitnější zdroj bílkovin a neodmyslitelnou ingrediencí při vaření. Většina z nás však nerespektuje trvanlivost vajec, skladuje je ve dveřích lednice a stále žije v domnění, že konzumace vajec škodí. Ukážeme vám, kde je pravda.
Věděli jste, že…
… staré vejce plave.
Čerstvost vejce vám prozradí velmi jednoduchý test. Vajíčko ponořte do sklenice se studenou vodou a pozorujte, jak se ve vodě pohybuje. Čerstvé nedávno snesené vejce klesne a zůstane u dna, o něco starší, ale stále čerstvé vejce, mírně balancuje a staví se na špičku. Staré vejce, které není vhodné ke konzumaci, ve sklenici vody plave.
Konzistence vajíčka po rozklepnutí je další ukazatel čerstvosti. Vejce, které se neroztéká a má jasně oddělený vypouklý žloutek od bílku, je čerstvé. Zdroj: www.bigstockphoto.com
… vejce by se nikdy neměla skladovat ve dveřích lednice.
Vejce by se měla skladovat na nejchladnějším místě v lednici a neměla by se vystavovat prudkým změnám teploty. Do připravených přihrádek ve dveřích tak rozhodně nepatří! Vajíčka uchovávejte v původním kartonovém obalu, v zadní části ledničky a špičkou dolů, aby okolo vajíčka mohl dostatečně proudit vzduch.
Trvanlivost vejce je při správném skladování 28 dní od snesení. Na přípravu tatarského bifteku nebo domácí majonézy, kde je potřeba syrové vejce, se však hodí pouze vejce, které je staré maximálně 9 dní. Zdroj: www.bigstockphoto.com
… vejce je skvělou potravinou při hubnutí.
Ne nadarmo jsou vejce součástí tradiční snídaně. Hned po ránu vás nabijí energií, tělu dodají mnoho vitamínů, minerálů, stopových prvků a živin, zasytí až do oběda a bílky mají nízkou kalorickou hodnotu. Tuky obsahuje pouze vaječný žloutek, který byste si měli dopřát pouze jeden.
… vejce pomáhá snižovat hladinu špatného cholesterolu.
Cholesterol, který se nachází ve vejcích, nemá téměř žádný vliv na hladinu cholesterolu v krvi a neexistuje tedy žádná spojitost s rizikem infarktu či mrtvice. Zdravý člověk tak nemá důvod vyhýbat se konzumaci vajec. Ba naopak! Vejce obsahují spoustu látek, které srdci a zdraví člověka prospívají.
Konzumace vajec posiluje vlasy a zlepšuje kvalitu pleti. Zmírňují vrásky a zbaví vás pigmentových skvrn. Zdroj: www.bigstockphoto.com
… vejce, která nabízejí supermarkety, ve většině případů pochází z klecového nehumánního chovu.
Původ vejce snadno zjistíte, podle prvního čísla na skořápce. Vejce, která byla snesena ve volném chovu, nesou označení jedna. Vejce, která snesly slepice v hale, mají označení dva, a vejce s číslem tři pochází od slepic, které jsou celý život uvězněny v malém prostoru klecí. Slepice nemá možnost se protáhnout, proběhnout ani proletět, což se negativně odráží i na kvalitě vajec.