10. 9. 2024
Pomazánky jsou neuvěřitelně vděčné jídlo. Když chcete, vykouzlíte je z mála a za pár korun. Můžete s nimi ale i pořádně gastronomicky zaválet před rodinou i návštěvami.
Pomazánka z červené řepy s brusinkami
Každého, kdo miluje důmyslnou kombinaci chutí, tahle pomazánka určitě zaujme. Dejte červené řepě šanci, nemusí ve vaší mysli navždy zůstat tou podivnou hmotou v nálevu, kterou nám servírovaly kuchařky ve školních jídelnách.
Na 4 porce potřebujete: 250 g uvařené nebo upečené řepy (můžete si koupit vařenou vakuovanou a máte to bez práce), 80 g tvarohového sýra, 1 lžíci zavařených brusinek, 1 lžíci piniových semínek, sůl a pepř na dochucení, 1 lžíci koriandru
Jak na to?
- Pokud nemáte řepu oloupanou, oloupejte ji. Pak ji najemno nastrouhejte.
- K řepě přidejte tvarohový sýr a brusinky.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Na pečivu pomazánku ozdobte piniovými oříšky a koriandrem.
Brynzová pomazánka s paprikovým ajvarem
Tohle už je ta slibovaná pomazánka, na kterou vaši strávníci nikdy nezapomenou. Pokud máte rádi ovčí brynzu a papriky, určitě si ji zamilujete.
Na 4 porce potřebujete: 125 g brynzy, 250 g tvarohu, 1 lžíci majonézy, 1 lžíci uzené papriky, 1 lžičku (nebo jen půlku) pálivé papriky, 3 lžíce ajvaru, jarní cibulku, červenou cibuli a kyselé okurky podle vašeho gusta.
Jak na to?
- V misce rozmačkejte a smíchejte tvaroh, brynzu, majonézu a ajvar.
- Podle chuti přidejte sůl, uzenou a pálivou papriku. Jestli máte radši ostřejší pokrmy, nemusíte se vůbec šetřit.
- Pak přijdete nadrobno nakrájené kyselé okurky, jarní cibulku a červenou cibuli.
- Nakonec všechno promíchejte a servírujte.
Neznáte ajvar? Je to čalamáda připravovaná hlavně z paprik, v některých najdete i česnek, chilli nebo lilek. Taky se mu říká „srbský salát“. Svůj původ má v zemích bývalé Jugoslávie, kde se velké oblibě těší dodnes.
Pomazánka s pivem a škvarky
Pro milovníky hospodských laskomin je tu pomazánka, která zabrnká na vaše chuťové buňky jako žádná jiná.
Na 4 porce potřebujete: 500 ml světlého piva, 500 g vepřového sádla na škvaření, 3 stroužky česneku, 1 cibuli, sůl a pepř na dochucení
Jak na to?
- V hrnci přiveďte k varu pivo a přidejte sádlo nakrájené na kostičky.
- Míchejte a vyčkejte, až se vyvaří alkohol.
- Pak zmírněte oheň a vysmažte škvarky dozlatova.
- V dalším kroku oddělte sádlo a nechte škvarky vychladnout.
- Potom je umelte s nasekanou cibulí a česnekem, podle chuti osolte a opepřete.
- Podávejte na svém oblíbeném pečivu.
Batátová pomazánka i pro největší mlsouny
Možná jste si už stačili oblíbit sladké brambory, batáty, a pokud ne, vsadíme se, že se tak stane, jakmile je ochutnáte aspoň v téhle pomazánce.
Na 4 porce potřebujete: 280 g batátů, 2 lžíce ghí nebo rozpuštěného klasického másla, 200 g tvarohového sýra, 1 lžičku kurkumy, 1 lžičku libovolných semínek na dochucení a dozdobení
Jak na to?
- Na ghí nebo klasickém másle nechte rozvonět kurkumu a semínka (ideálně koriandrová).
- Oloupejte a nahrubo nastrouhejte batáty a přidejte je do hrnce.
- Všechno osolte a duste, dokud nejsou batáty měkké.
- Nakonec je rozmixujte s tvarohovým sýrem.
- Podávejte na oblíbeném pečivu, zdobte rukolou.
Pomazánka ze zelí a křenu
Zelí a křen vytváří neodolatelnou kombinaci chutí, kterou byste si neměli nechat ujít.
Na 4 porce potřebujete: 1 balení červeného kysaného zelí, špalíček křenu, cukr, sůl, pepř, pažitku, 5 lžic majonézy
Jak na to?
- Zelí slijte a pokrájejte na drobné kousky.
- Podle chuti ho můžete proprat ve vodě nebo osladit, aby nebylo tak kyselé.
- Smíchejte v misce zelí s nastrouhaným křenem.
- Opepřete a přidejte majonézu, osolte.
- Podávejte na pečivu a zdobte petrželkou nebo pažitkou.
Zaujaly vás naše tipy? Věříme, že s nimi oslníte nejen sami sebe, ale především své blízké. Ať už se rozhodnete pro kteroukoli, přejeme dobrou chuť!
Zdroje:
- https://www.apetitonline.cz/recept/pomazanka-z-cervene-repy
- https://www.toprecepty.cz/recept/8394-skvarkova-pomazanka/
- https://www.apetitonline.cz/menu/ty-nejlepsi-pomazanky-oblozene-pecivo-0
- https://www.toprecepty.cz/tipy-triky/top-7-nejlepsi-pomazanky-nejen-na-silvestra/