Jste zde

Octová alchymie: Vyznáte se v jejich druzích? Poradíme, které z vás udělají šéfkuchaře!

druhy octa Zdroj: Shutterstock
Není ocet jako ocet. Vyznáte se v jednotlivých druzích a víte, jaký ocet zvolit při zavařování nebo k dochucování nejrůznějších pokrmů? Poznejte s námi ty nejběžnější!

5. 8. 2024

Ocet je nepostradatelná surovina, která by neměla chybět v žádné kuchyni. Vzniká kvašením tekutin a potravin, které obsahují ethylalkohol, a nejčastěji se využívá ke konzervaci nejrůznějších pokrmů a k dochucení teplých i studených jídel. Abyste si však opravdu pochutnali, je důležité nepodcenit jeho výběr a sáhnout po správném druhu! 

shutterstock_2462417603.jpg

ocet při úklidu
Zdroj: 
Shutterstock
Ocet můžete využít nejen v při vaření, ale také při úklidu a při dezinfekci domácnosti.

Ocet není jen jeden! 

Octů je několik druhů, které se od sebe liší nejen koncentrací kyseliny octové, ale také svou specifickou chutí a vůní, jež je dána surovinou, z níž je ocet vyroben. 

Bez lihového octa se neobejdou utopenci ani nakládané okurky

Kvasný lihový 8% ocet je nejvíce používaný druh octa. Svým aroma i chutí patří mezi nejsilnější a díky vysoké koncentraci kyseliny octové je nejlepší volbou při zavařování a nakládání, jelikož zabraňuje množení škodlivých mikroorganismů a brání vzniku plísní. Použít ho však také můžete k dochucení nejrůznějších omáček i při přípravě luštěnin

shutterstock_2288130781.jpg

rýžový ocet
Zdroj: 
Shutterstock
Rýžový ocet, který se vyrábí z fermentované rýže nebo z rýžového vína, oceníte zejména při přípravě sushi. 

Vinný ocet najde své uplatnění ve studené kuchyni

Bílý, popřípadě červený nebo růžový vinný ocet má své využití především ve studené kuchyni. Ocet se vyrábí kvašením červeného nebo bílého vína a svou chutí vylepší nejrůznější saláty. Skvěle se však také hodí k rybám a mořským plodům, k výrobě domácích marmelád, čatní a domácí majonézy. Vždy si však přečtěte složení, abyste v obchodě vybrali opravdu kvalitní. 

Pozor na levné napodobeniny!

Balzamikový ocet vzniká z octa a ovocného moštu, má hustší konzistenci, tmavší barvu, jemnější chuť a s koncentrací okolo 3 % patří mezi nejslabší. Určený je zejména k finálnímu dochucení a dozdobení přímo na talíři. Ozvláštnit s ním můžete zmrzlinu, tofu, italské rizoto i čerstvé sýry a rozhodně se bez něj neobejde při přípravě jednoduchého italského salátu caprese. 

Tip: Pamatujte! Kvalitní balzamikový ocet je dražší a v jeho složení rozhodně nenajdete žádná aditiva, zahušťovadla, konzervanty a barviva.  

Ovocné octy dodají tělu spoustu zdraví prospěšných látek

Ovocné octy je možné vyrobit z jablek, malin, rybízu a z každého dalšího ovoce, které se dá zkvasit. Při čichnutí lze cítit zbytky ovocné vůně a mají chuť po ovoci.

Mnohdy se používají do zálivek, pomazánek i omáček nebo je lze využít k přípravě osvěžujícího a zdravého nápoje. Lžíce octa stačí nalít do sklenice a dolít čistou vodou. 

shutterstock_2371937239.jpg

jablečný ocet
Zdroj: 
Shutterstock
Jablečný ocet, kterému se právem přezdívá elixír mládí, patří mezi nejznámější ovocné octy.

Ochucené octy zpestří každé vaření

Ochucené octy spadají do zvláštní kategorie octů, jelikož se nevyrábějí kvašením, ale vznikají smícháním hotového octa s bylinkami nebo s kořením. Velmi snadno si tak doma můžete vyrobit ocet s vůní růží, estragonu nebo fialek

Zdroje:

  • https://magazin.recepty.cz/clanky/ocet-kuchynska-banalita-kdepak-vite-kolik-je-druhu-a-ktery-se-na-co-hodi-1601.html
  • https://www.bzeneckyocet.cz/rady-a-tipy-detail/8/octys0je0n-rkolik0druhys.0v-ute-0kter-u0na0co0pouyz-ut?/
  • https://www.apetitonline.cz/tipy-triky/znate-vsechny-druhy-octu
  • https://www.kucharkaprodceru.cz/ocet-druhy/
  • https://www.jimejinak.cz/velky-prehled-druhu-octu-a-jejich-pouziti-v-kuchyni-vite-kdy-ktery-pouzit/