31. 3. 2024
Olivový olej je jeden z nejzdravějších rostlinných olejů. Olej lisovaný za studena je bohatým zdrojem mono-nenasycených mastných kyselin a vitamínu E. Dlouhou tepelnou úpravou a při zahřátí na velmi vysokou teplotu však většinu tělu prospěšných látek ztrácí! Víte, jaký olivový olej vybrat na smažení a jaký k dochucení salátu?
Olivový olej v teplé a studené kuchyni
Extra panenský olivový olej je králem mezi oleji. Olej se získává mechanickým lisováním bez použití chemie a bez působení vysokých teplot. Jeho výrazná chuť i vůně jsou ideální k dokončení už hotových pokrmů, k přípravě dresinků i k ochucení salátů. Použít ho můžete i na smažení. Maximální teplota by však neměla překročit 210 stupňů Celsia! Panenský olivový olej je jeho méně kvalitní variantou.
Rafinovaný olivový olej je nejméně kvalitní olej. Olej se získává lisováním olivové drti za vysokých teplot a tlaku. Defacto je vyrobený z odpadu, který zbyl z výroby panenského oleje. Olej je chemicky ošetřený a není vhodný na studenou kuchyni, ale pouze na vaření a smažení.
Třetí skupinu pak tvoří směs rafinovaného oleje s olejem panenským.
Tekutý zázrak
Kvalitní olivový olej podporuje správnou funkci srdce a krevního oběhu, zlepšuje pružnost cév, snižuje vysoký krevní tlak a špatný cholesterol. Pravidelná konzumace zlepší střevní mikroflóru, uleví od zácpy i nadýmání. Posiluje imunitu, dodá energii a je vhodnou prevencí rakoviny, osteoporózy a srdečních chorob. Masáž olivovým olejem zmírňuje bolest kloubů a uvolní namožené svalstvo.
Maska z olivového oleje rozzáří a hydratuje pleť, suchým vlasům dodá hydrataci a lesk, zacelí roztřepené konečky a zbaví vás lupů. Vyléčí popraskanou kůži, rychle zesvětlí jizvy a pomůže s léčbou ekzému. Vaše zuby zbaví skvrn od kávy či vína a krásně je vybělí.
Za kvalitu si neváhejte připlatit!
Za kvalitní olivový olej je nutné si připlatit. Příznivá cena obvykle není zárukou kvality! Cena kvalitního panenského olivového oleje se obvykle pohybuje od 120 korun za půl litru. Méně kvalitní oleje, které jsou chemicky ošetřeny a lisované za vysokých teplot a tlaku, stojí mnohem méně.
Kvalitní olej by se měl prodávat a skladovat v tmavých lahvích, doba trvanlivosti by neměla překročit 18 měsíců a kyselost by se měla pohybovat okolo jednoho procenta. Kyselost nejkvalitnějších olivových olejů se dokonce pohybuje okolo 0,3 %.
Zdroje:
- https://shop.reckonasbavi.cz/blog/recky-extra-panensky-olivovy-olej/
- https://www.grizly.cz/olivovy-olej/
- https://fresh.iprima.cz/magazin/clanky-ze-sveta-vareni/jak-na-to-tipy-a-triky-v-kuchyni/jak-si-vybrat-kvalitni-olivovy-olej-mame-pro-vas-10-tipu
- https://www.lekarna.cz/clanek/zazracne-vlastnosti-olivoveho-oleje/