19. 6. 2020
Ovesné vločky jednoznačně patří do zdravého a vyváženého jídelníčku. Jsou totiž dobrým zdrojem kvalitních sacharidů, obsahují i bílkoviny a vlákninu, jež dokáže snížit celkový glykemický index pokrmu, takže je pak vhodný i pro diabetiky.
Vločky vám dodají energii i pocit sytosti. Navíc obsahují celou řadu vitamínů a minerálů. Dokážou snižovat vysoký tlak a hladinu cholesterolu v krvi, pomáhají zvládat stres a podporují činnost nervové soustavy. To je jen pár důvodů, proč si je pravidelně dopřát. Co když ale máte sladkého tak nějak dost nebo ho vůbec nemusíte?
Jen málokoho by snad napadlo připravit si ovesné vločky místo klasické přílohy, jako je třeba rýže. I tak ale můžou sloužit. Když si je připravíte na slano, klidně si je můžete dát k obědu a věřte, že to bude oběd, na který už nedáte dopustit.
3 tipy na přípravu ovesných vloček na slano
Abychom vás nenechali na pochybách, že to skutečně jde a je to chuťově dobré, vybrali a vyzkoušeli jsme tři recepty. Tady jsou!
S cottage sýrem a rajčátky
Co potřebujete: 50 g ovesných vloček, 200 ml vody, 50 g cottage sýra, 3 cherry rajčátka, lžíci nasekané pažitky nebo jarní cibulky, bylinky dle libosti (vynikající je libeček, oregano nebo bazalka), sůl a pepř.
Jak na to?
- Uvařte si ovesné vločky, obvykle jim stačí 5 minut.
- Nakrájejte si zatím cibulku a rajčátka.
- K hotovým vločkám přidejte cottage sýr a připravenou zeleninu, bylinky a koření, promíchejte a nechte společně ohřát. Hotovo!
S brynzou a zelím
Tenhle recept potěší každého milovníka halušek!
Co potřebujete: obvyklou porci ovesných vloček, 50 g kysaného zelí (a ještě trošku na ozdobu), 100 g brynzy, ¼ cibule, uvařenou bramboru, sůl a kousek másla
Jak na to?
- Vločky s troškou soli uvařte a pak přidejte zelí a brynzu. Zamíchejte a nechte všechno prohřát.
- Cibuli nakrájejte nadrobno a osmahněte ji na másle.
- Brambory nastrouhejte najemno.
- Hotové vločky dochuťte solí a navrch dejte trošku kysaného zelí a brambor.
- Dozdobte opečenou cibulkou a dejte si!
Se žampióny a vejcem
Co potřebujete: 75 g ovesných vloček, lžíci olivového oleje, půl šalotky, malý stroužek česneku, 50 g žampiónů, vejce, lžičku octa, 20 g parmazánu, špetku sušeného rozmarýnu, sůl a pepř
Náš tip: Vejce si vybírejte pořádně. Poradíme vám, jak na to.
Jak na to?
- Uvařte si ovesné vločky.
- Osmahněte si na oleji šalotku, žampióny nakrájené na plátky, utřený česnek a rozmarýn. Trvá to zhruba 8-10 minut.
- Připravte si ztracené vejce – do půl litru vroucí osolené vody přidejte ocet a stáhněte plamen, aby voda nebublala. Do naběračky rozklepněte syrové vejce, ponořte ho tak a nechte ve vodě 4 minuty.
- Hotové vejce osušte.
- Do vloček přimíchejte parmazán, osolte a opepřete je. Navrch přidejte žampióny a vejce. Hotovo!
Ovesná kaše na slano se dá připravit na opravdu mnoho způsobů. Můžete si tak do ní přidat snad všechno, na co máte chuť – třeba i šunku nebo slaninu, avokádo nebo jakýkoli sýr.
Vyzkoušejte to!