10. 10. 2020
Stojí vám ve skříni přetěžký litinový hrnec, nebo pánev, na které obrovské řízky smažila už vaše prababička? Pak máte doma opravdový poklad. Vlastnosti litiny se totiž – na rozdíl od jiných materiálů – s časem výrazně zlepšují. Má to ale jednu podmínku: Musíte se o ni správně starat.
Litina je výborný materiál, ale potřebuje péči
Litina výborně vodí a dobře drží teplo. Vařit na ní můžete na všech typech ploten – ať už je to plynová, elektrická, nebo indukční. Stejně tak dobře snáší pečení v troubě, případně i přípravu jídla na přímém ohni. Jediným omezením tak je celkem nízká odolnost litiny vůči velkým změnám teplot. Pokud je teplotní šok moc velký, může nádobí v extrémním případě i prasknout.
A teď pojďme k tomu nejdůležitějšímu – k tomu, jak byste litinové nádobí – v případě, že pořizujete nové – měli připravit na první vaření. A jak se o něj starat dál.
Čistěte bez chemie!
Předně – zapomeňte na chemické čisticí prostředky, včetně klasických saponátů na nádobí. Zapomeňte také na drátěnky a houby s drsným povrchem. Na litinové nádobí platí při jeho mytí jemnost – proto si vystačíte s horkou vodou a jemnou houbičkou. Zapovězená je i myčka na nádobí.
Omýt litinové nádobí musíte i před prvním použitím. Následně ho – stejně jako pokaždé v budoucnu – důkladně osušte. Pak je na programu takzvané vypálení.
Pořádně namastit
Nádobu prostě a jednoduše vytřete vrstvou sádla nebo oleje – pozor, tuk musí být opravdu čistý bez příměsí – a pak nádobu zahřívejte na plotně. Následně olej vylijte, nádobu vysušte utěrkou a celý proces opakujte – ideálně ještě dvakrát až třikrát.
Povrch nádobí by pak měl i po vytření zůstat mírně mastný – a tak je to správně. Litina pak bude dokonale nepřilnavá, při vaření v ní budete potřebovat jen minimum tuku a nádobí vám skutečně vydrží i několik desítek let – s tím, že jeho užitné vlastnosti se budou dál a dál zlepšovat. Snad jen na závěr ještě jedna připomínka – v litinovém nádobí se výborně vaří, už méně vhodné je ale pro uchovávání potravin.
Proto – ať už v něm uvaříte jakékoli jídlo – přendejte ho do příslušných boxů a dóziček a nenechávejte ho přímo v litinové nádobě.