Jste zde

Quinoa: Super potravina, které se přezdívá "matka zrn". Připravte si ji i na sladko!

červená quinoa Zdroj: Bigstockphoto
Superpotravina, která potěší tak široké spektrum lidí, se jen tak nevidí. Merlík čilský, jak se jí taky říká, milují vyznavači zdravé stravy, sportovci i sváteční experimentátoři. Co všechno se v ní ukrývá a co s ní můžete dělat?

3. 5. 2021

Tahle pseudoobilovina má tři základní druhy, které rozlišujeme podle barvy – jde o bílou, černou a červenou. Druhů je nakonec ale víc než stovka. Její původ najdeme v Jižní Americe, kde jí Aztékové a Inkové přezdívali „matka zrn“. Rok 2013 jí dokonce celý patřil! Vyhlásila ho organizace OSN pro výživu a zemědělství.

Dobrota s vysokou výživovou hodnotou

Quinoa je výživná, o tom není sporu. Obsahuje komplexní sacharidy, které jsou velmi dobrým zdrojem energie, i bílkoviny, jež zasytí a ochrání svalstvo před úbytkem. Poměrně hodně je v merlíku čilském i vitamínů ze skupiny B, vitamínu C a E či betakarotenu (provitamín), z minerálů pak stojí za zmínku zinek, železo, hořčík, měď nebo vápník.

bigstock-black-red-and-white-quinoa-gr-368487796.jpg

různobarevná quinoa
Zdroj: 
Bigstockphoto
Quinoa má několik barevných variant, které se liší i chutí.

Výživové hodnoty černé, bílé a červené quinoy jsou podobné, ale přece jen se trošku liší. Bílá quinoa se například hodí do redukční diety díky vyššímu obsahu bílkovin. Červená jich má méně, ale zase dosahuje dvojnásobku, co se týče obsahu vlákniny. Zároveň nabízí víc sacharidů, což si budou pochvalovat sportovci a lidi s fyzicky namáhavou prací. V černé se navíc vyskytuje lithium, díky čemuž konzumace napomáhá v boji se stresem a depresemi. 

Rozdíl je i v chuti. Bílá quinoa má jemnou oříškovou příchuť, červená je výraznější a křupavější, černá má zemitější chuť.

Na merlíku si můžou kromě sportovců a hubnoucích pochutnat taky vegetariáni a vegani, celiaci, diabetici, senioři (kterým quinoa po výživové stránce taky jedině prospěje), děti, těhotné i kojící ženy.

bigstock-raw-white-quinoa-seeds-lat-368487904_1.jpg

bílá quinoa v misce
Zdroj: 
Bigstockphoto
Před vařením quinou důkladně propláchněte, ať ji zbavíte případné hořkosti.

Jak si quinou připravit 

Quinoa se vaří skoro jako rýže. Trvá to asi 15 minut a před samotným vařením je vhodné ji pořádně propláchnout vodou, aby se zbavila možné nahořklé pachuti. Nezapomeňte, že je potřeba dvojnásobné množství vody a ve výsledku získáte trojnásobné množství merlíku, než „vložíte“.

Lepší než ve vodě je vařit quinou v masovém nebo zeleninovém vývaru, případně ve vodě s cibulí, česnekem a bylinkami.

Pokud chcete ochutnat syrový merlík, můžete si ho zkusit přidat do zeleninového, ideálně listového salátu. 

3 recepty s quinou v hlavní roli

Jak si merlík čilský vložit do jídelníčku? Je to jednoduché, dá se totiž využít poměrně široce. 

Zapečená rajčata s quinou

Jednoduše odkrojte vršky rajčat, naplňte je quinou smíchanou s bazalkovým nebo rajčatovým pestem a špenátem. Pak je dejte péct asi na 200 °C. 

Sladké tyčinky z quinoy

Quinoa se dá využít i ve sladkých receptech. Rozmixujte datle, kokos, quinou a oříškové máslo. Ze vzniklé směsi vytvarujte tyčinky, polijte je kvalitní čokoládou a nechte je ztuhnout v lednici.

Kaše z quinoy

Nemohli jsme odolat a vybrali jsme ještě jeden sladký recept. Kaše z quinoy je bezvadná k snídani a dá se udělat pokaždé jinak. Stačí bílou quinou nechat opražit na pánvičce, zalít mlékem, přisypat kakao a vařit, dokud merlík nenabobtná. Kaši můžete servírovat se svým oblíbeným ovocem a místo kakaa můžete příště použít třeba kokos!