11. 12. 2023
Pokud patříte do druhé zmíněné skupiny a zároveň spadáte do podmnožiny „dříve narozených“, zavzpomínejte na doby dávno minulé, kdy se pokrmy v jídelnách, bistrech, mléčných barech a restauracích připravovaly podle přísných československých norem.
Jednou z „normovaných dobrot“, které jste si mohli dát na oběd nebo vydatnější večeři v každé lepší restauraci, ale i jídelně, byla smažená telecí játra. Ta můžeme v „knize příprav“ najít pod recepturou č. 12507.
Přečtěte si také: Anglická játra: Za "socíku" se servírovala jen odpoledne. Řekneme proč a přidáme recept
Retro hotovka, kterou jsme milovali
Smažená telecí játra byla v tehdejší době tak oblíbená, že v restauracích figurovala v oddílu hotových jídel. A nejen to. Pro svou oblíbenost pronikly „řízky z jater“ i do kuchyní školních, do menz, závodních a družstevních jídelen.
Příprava tohohle retro receptu je nesmírně jednoduchá a vlastně vám nezabere ani mnoho času. Pokud tedy hledáte, čím ozvláštnit jídelníček vašich strávníků a klasických „kuřízků“ v trojobalu jste tak nějak přejedení, vyzkoušejte tuhle socialistickou alternativu.
Mohlo by vám zachutnat: Milovníci pikantních jídel zbystřete! Po "pfeferonovém" retro salátu podle ČSN se utlučete
Na 10 porcí smažených jater v trojobalu budete potřebovat:
• 1 kg telecích (nebo kuřecích) jater
• 100 g hladké mouky
• 2 celé vejce
• 100 ml plnotučného mléka
• 200 g strouhanky
• 200 ml oleje
• 30 g soli
Jak na to?
Nejprve se vrhněte na úpravu zakoupených jater, která důkladně operte, odblaňte a nakrájejte je na stejnoměrné plátky. Tyto plátky mírně naklepejte paličkou a na okrajích nařízněte.
Připravte si trojobal – hladkou mouku, rozšlehané vejce a strouhanku. V trojobalu játra obalte a rovnou smažte v rozpáleném oleji. Jakmile budou játra z obou stran zlatavá, vyjměte je a nechte okapat na papírovém ubrousku.
Po osmažení játra osolte a ihned je podávejte. Pokud byste je nechali déle odstát, nepříjemně ztvrdnou a budou doslova jako podrážka. Podávat je můžete nejen s vařenými brambory, ale také bramborovou kaší, bramborovým salátem nebo salátem francouzským.
Praktický tip závěrem: Pokud mají strávníci problémy s konzumací telecích jater, nebo vám tento druh vnitřností přijde zbytečně nákladný, nahraďte je klasickými játry z kuřete.
Použité zdroje:
- https://makova-panenka.cz/recepty/jatra-nemuseji-koncit-jen-na-cibulce-nebo-s-omackou-receptury-csn-pro-upravy-jater/
- http://digitvman.no-ip.biz/Receptury%20tepl%C3%BDch%20pokrm%C5%AF.pdf%20%C2%B7%20version%201.pdf
- https://www.jidlo.cz/%C4%8Dsn+dr%C5%AFbe%C5%BE%C3%AD+j%C3%A1tra+recept