9. 2. 2024
Vzpomenete si ještě na nesmrtelný „vlašák“, který jste si mohli dát v mléčném baru jenom tak z papíru a křupavým rohlíkem? Nebo pochoutkový salát, či salát z rokfóru, který se ale připravoval s „naší“ Nivy?
Kromě těchto delikates jste mohli v mnohých bufetech a bistrech narazit i na tlačenkový salát.
Více než padesát let starou recepturu, která byla součástí souboru Normy studené kuchyně, můžete zkusit připravit v domácích podmínkách. Retro výsledek zaručeně potěší všechny milovníky tlačenky v různých podobách.
Na tlačenkový podle ČSN salát budete potřebovat:
- 570 g světlé tlačenky,
- 300 g paprikového salátu v oleji,
- 85 g cibule,
- 45 g kapie,
- 50 g jedlého oleje,
- 10 g hořčice,
- 10 ml octu,
- 5 g worcesteru,
- 10 g soli,
- 1 g mletého pepře
Mohlo by vám zachutnat: Chlebíček pro chudé: Připravte si smaženku podle originálního retro receptu
Jak na to?
Připravte si větší misku, do které vysypejte obsah sklenice s paprikovým salátem (pokud nemáte ten domácí z kapií, nahraďte ho sterilovanými paprikami z obchodu).
K paprikám přidejte nadrobno nakrájenou cibulku, na nudličky nakrájenou papriku a přilijte olej. Ochuťte octem, worcesterem, pepřem a solí. Vedle si ostrým nožem nakrájejte tlačenku na menší (cca 2 cm široké) čtverečky.
Všechno důkladně, ale opatrně promíchejte. Tlačenka je křehká, takže dávejte pozor, ať ji při míchání zbytečně nerozmačkáte. Výsledek sice nebude vypadat esteticky, chuť tlačenkového salátu ale příjemně překvapí.
Hotový tlačenkový salát uložte v uzavíratelné nádobě do lednice, kde by měl odpočívat nejméně dvě hodiny. Nic se ale nestane, pokud ho tady „zapomenete“ do druhého dne. Podávat ho můžete s čerstvě rozpečeným pečivem.
Použité zdroje:
- https://makova-panenka.cz/recepty/retro-salat-tlacenkovy-bulharsky-a-z-volske-tlamy-zadano-hlavne-pro-muze/
- https://varecha.pravda.sk/recepty/tlacenkovy-salat-podla-csn-fotorecept/80285-recept.html
- https://cz.pinterest.com/pin/317574211233025280/