21. 12. 2023
Zpravidla jste si mohli pochutnat na pokrmech v denním menu a tzv. minutkách, což byla jídla připravovaná speciálně na objednávku. Mezi jednu z nejoblíbenějších minutek patřila nepochybně španělská játra.
Ta samozřejmě nemají nic společného se zemí, podle níž dostala svůj název. Šlo pouze o schválenou a normovanou úpravu vnitřností, která učarovala nejednomu strávníkovi. Jak si tuhle dobrotu připravit, pokud plánujete retro Vánoce? Našli jsme pro vás původní recept!
Specifické ingredience
Játra se v restauracích upravovala nejrůznějšími způsoby. Pochutnat jste si mohli na jejich přírodní variantě, kde se servírovala s cibulkou nebo si je objednat jako smažený pokrm s bramborovou kaší, bramborovým salátem nebo salátem francouzským. Náročnější strávníci si potom mohli pochutnat na tzv. anglických játrech, která se „v lepších“ restauracích servírovala jenom odpoledne.
Španělská játra potom kombinovala vůně a chutě výše uvedených pokrmů. Játra se v tomhle případě sice neservírují smažená v trojobalu, před podáváním se ale rychle opečou na horkém oleji.
Specifickými ingrediencemi je u tohohle receptu červené víno, kečup a rajče, které dodá pokrmu nezvyklou chuť. I když jsou v původním receptu použita játra telecí, můžete je klidně nahradit dostupnějšími játry kuřecími.
Vyzkoušejte také: Retro bramborový salát podle normy: Připomeňte si jeho chuť a nebudete chtít jiný
Na deset porcí španělských jater budete potřebovat:
- 1500 g telecích jater
- 100 ml stolního oleje
- 250 g rajčat
- 50 g másla
- 100 g cibule
- 20 g česneku
- 30 g soli
- 100 g kečupu
- 50 ml červeného vína
Jak na to?
Játra opláchněte a očistěte. Nakrájejte je na menší řezy a maličko z každé strany naklepejte. Na okrajích krátce nařízněte a rychle opečte po obou stranách na pánvičce s rozpáleným olejem.
Na tuku osmahněte také rajčata, která rozkrojíte na poloviny. Odložte bokem a do pánve přidejte máslo a jemně nakrájenou cibuli, kterou osmahnete dorůžova. Potom přidejte česnek utřený se solí, kečup a krátce poduste.
Nakonec vše zastříkněte vínem a podle potřeby dosolte. Hotovou šťávou přelijte opečené řezy jater a porci ozdobte opečeným rajčetem. Podávat můžete s různě upravenými bramborami nebo rýží.
Použité zdroje:
- https://makova-panenka.cz/recepty/jatra-nemuseji-koncit-jen-na-cibulce-nebo-s-omackou-receptury-csn-pro-upravy-jater/
- https://www.jidlo.cz/%C4%8Dsn+dr%C5%AFbe%C5%BE%C3%AD+j%C3%A1tra+recept
- http://digitvman.no-ip.biz/Receptury%20tepl%C3%BDch%20pokrm%C5%AF.pdf%20%C2%B7%20version%201.pdf