22. 11. 2022
Tradiční vlašský salát se u nás začal objevovat někdy okolo roku 1940. Věděli jste, že původně se do něj přidávali sledi, jejichž chuť mírnila čerstvá jablka? Po roce 1948 začal vlašský salát s pozměněnou recepturou vyrábět národní podnik Pramen. Sledě a jablka nahradily brambory a salám. A salát se stal prakticky přes noc svačinovým hitem!
Dnes už bohužel do „vlašáku“ přidává řada výrobců místo kvalitního salámu z masa salám výrobní, kyselé okurky nahrazuje levnější cuketa a majonézu řada z nich nastavuje vodou a škrobem. Samozřejmě existují i výjimky, kterým patří naše uznání, obecně ale s valnou kvalitou dnešního „vlašáku“ nepočítejte. O důvod víc, proč si ho připravit doma.
Retro recept z roku 1976
Receptů na více, či méně povedené vlašské saláty dnes dohledáte nespočet. Pokud ale s nostalgií a natěšenými chuťovými pohárky vzpomínáte na chuť toho, který se objevoval na chlebíčcích během vašeho mládí, pak budete muset zapátrat v receptech ČSN pro studenou kuchyni z roku 1976.
Tradiční „vlašák“ není nikterak složité připravit. Ani pro suroviny nemusíte na druhý konec světa. Přesto se vyplatí dodržet jejich přesný poměr a na kvalitě nešetřit. Výsledkem bude dokonalý salát, na kterém si můžete pochutnat jen tak s rohlíkem nebo jím třeba ozvláštnit chlebíčky, které budete připravovat u příležitosti Vánoc nebo Silvestra.
Na retro vlašský salát budete potřebovat:
- 500 g salátových brambor uvařených ve slupce (varný typ A)
- 240 g šunkového salámu nebo junioru
- 100 g kyselých okurek
- 60 g vařené mrkve
- 40 g vařeného celeru
- 20 g sterilovaného hrášku
Zálivka:
- 200 g majonézy
- 20 g plnotučné hořčice
- 15 g octa
- 10 g soli
- 10 g cukru
- 5 g worcesterové omáčky
- 0,5 g čerstvě mletého pepře
Jak na to?
Uvařené a oloupané brambory nechte vychladnout a nakrájejte na kostičky, ke kterým přidáte na kostičky nakrájenou mrkev a celer. Salám překrájejte na tenké nudličky, okurky nastrouhejte na hrubém struhadle, nebo je ručně nakrájejte na drobné kostičky.
Vše nasypejte do větší mísy a na závěr přidejte opraný sterilovaný hrášek. Vedle si připravte zálivku smícháním majonézy, hořčice, worcesteru, octa, cukru, pepře a trochu osolte. Zálivku vmíchejte k ostatním ingrediencím. Ochutnejte, případně dochuťte octem, solí nebo cukrem a nechte v lednici uležet do druhého dne.
Použité zdroje:
- https://www.pazitka.cz/predkrm/vlassky-salat-retro-podle-csn-z-roku-1976-/
- https://regiony.rozhlas.cz/vlassky-salat-se-proslavil-v-praze-ten-dnesni-se-mu-vubec-nepodoba-7418752
- https://www.toprecepty.cz/recept/61163-vlassky-salat-retro-podle-csn-z-roku-1976/