4. 12. 2021
Rybí polévka je tradiční symbol českých Vánoc. V různých obměnách je součástí štědrovečerního menu v mnoha rodinách. Pokud se vám však tradiční rodinný recept už trochu zajídá, můžete si spolu s námi vyzkoušet její obměnu. Nechte se inspirovat našimi recepty.
Rybí polévka se smaženou krupicí
Poctivá rybí polévka by měla být plná kapřích jiker a mlíčí. Ne každému však tyto vnitřnosti chutnají, respektive ne každý je v polévce snese. Víceméně totiž v polévce tvoří spíše jakousi hmotu bez chuti. Nutno však podotknout, že velmi zdravou hmotu!
Pokud tedy i vy patříte mezi ty, kterým se jikry a mlíčí protiví, vyzkoušejte s námi rybí polévku, ve které tyto vnitřnosti nahradíte krupicí opraženou na másle, která mimo jiné polévku i zlehka zahustí.
Co potřebujete: 600 ml rybího vývaru, 1 mrkev, 1 menší cibule, 100 g celeru, 50 g řapíkatého celeru, 1 petržel, 50 g másla, 5 kuliček nového koření, 2 bobkové listy, 50 ml smetany 33%, muškátový oříšek, sůl, černý pepř, hrubá krupice
Jak na to: V hrnci rozpusťte máslo a přidejte cibuli, nové koření, bobkový list i všechnu zeleninu nakrájenou na kostičky. Vše orestujte dozlatova a přilijte silný rybí vývar, který jste si předem připravili z rybí hlavy, nejrůznějších rybích odřezků a vnitřností.
Polévku vařte zhruba 15 minut, nebo dokud zelenina nezměkne. Na závěr přilijte smetanu, přidejte špetku muškátového oříšku, sůl i pepř a orestovanou hrubou krupici.
Na talíři polévku dozdobte zelenou petrželkou a opečenými kostičkami bílého pečiva.
Rybí polévka s rajčaty
Rybí polévka s rajčaty má zcela jinou chuť i podobu než tradiční rybí polévka, kterou většina z nás zná. Na její přípravu můžete použít kteroukoliv bílou rybu, takže si ji můžete vychutnat kdykoliv během roku. Skvěle se hodí nejen kapr, ale i pstruh nebo amur.
Co potřebujete: 0,5 kg rybích kostí, 2 l vody, 3 lístky bobkového listu, 6 kuliček nového koření, 8 kuliček celého černého pepře, 3 mrkve, 1 menší celer, 1 petržel, 1 cibule, 4 rajčata, 2 střední cibule, 4 stroužky česneku, provensálské koření, sůl, pepř, olivový olej.
Jak na to: Do velkého hrnce vložte rybí kosti, koření, cibuli a očištěný celer, petržel i mrkve. Vše zalijte studenou vodou a nechte zhruba 40 minut vařit na mírném ohni. Mezitím si nakrájejte česnek i cibuli na drobno a spařená rajčata oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Jakmile bude rybí vývar hotový, sceďte ho přes jemné sítko a pusťte se do samotné polévky.
V hrnci rozpalte olivový olej, přidejte cibuli a nechte ji zesklovatět. Přidejte česnek i rajčata a vše zalijte rybím vývarem. Polévku dolaďte solí, pepřem i provensálským kořením a vše nechte krátce povařit.
Polévku servírujte s kousky ryby a s nasekanou zelenou petrželkou.
Rybí polévka s bílým vínem
Rybí polévka s bílým vínem je v podstatě ze stejných surovin jako klasická rybí polévka. Vhodně zvolené kvalitní víno však dodá pokrmu specifické aroma i jedinečnou chuť, která překvapí všechny strávníky.
Co potřebujete: kapří hlavu, ocas z kapra, 100 ml bílého vína, 1,5 litru vody, 1 petržel, 1 mrkev, 1 cibule, kousek celeru, 1 bobkový list, 2 kuličky nového koření, 3 kuličky pepře, sůl
Jak na to: Kapří hlavu, ocas, očištěnou zeleninu i koření vložte do hrnce a zalijte studenou vodou. Vše vařte zhruba 30 minut, dokud maso i zelenina nezměknou. Hotový vývar přelijte přes velmi jemné sítko.
Z vychladlé rybí hlavy oberte maso, vykostěte ocas a zeleninu nakrájejte na menší kousky. Vše vložte zpátky do vývaru a přilijte víno. Polévku povařte ještě alespoň 4 minuty, aby se všechny chutě dobře prolnuly.
Polévku servírujte s krutony z bílého pečiva.
Zdroje:
- https://www.vitalia.cz/clanky/rybi-polevka-pouzivejte-maso-z-rybich-hlav/
- https://www.idnes.cz/hobby/domov/rybi-polevka.A151208_125626_hobby-domov_bma
- https://www.novinky.cz/vanoce/clanek/rybi-polevka-recepty-na-tradicni-i-netradicni-variace-40345824
- https://www.spektrumzdravi.cz/recepty-polevky/recepty-vanocni-rybi-polevka
- https://www.nase-voda.cz/rybi-polevka-pouzivejte-maso-rybich-hlav/
- https://www.sklizeno.cz/o-nas/rybi-polevka-s-rajcaty/
- https://www.tradicnirecepty.cz/rybi-polevka-s-vinem/