Jste zde

Rybí polévka netradičně: Zkuste verzi s rajčaty nebo bílým vínem

rybí polévka s rajčaty Zdroj: Bigstockphoto
Každá rodina má svůj zaručený recept na slavnostní rybí polévku, kterou považuje za nejchutnější ze všech. Internet je však plný mnoha jiných receptů, tak se nebojte letos trochu zaexperimentovat.

4. 12. 2021

Rybí polévka je tradiční symbol českých Vánoc. V různých obměnách je součástí štědrovečerního menu v mnoha rodinách. Pokud se vám však tradiční rodinný recept už trochu zajídá, můžete si spolu s námi vyzkoušet její obměnu. Nechte se inspirovat našimi recepty. 

bigstock-pieces-of-boiled-fish-pike-in-432326558.jpg

rybí skelet
Zdroj: 
Bigstockphoto
Základem většiny rybích polévek je poctivý rybí vývar, který je nejčastěji připravený z rybí hlavy, vnitřností a nejrůznějších odřezků.

Rybí polévka se smaženou krupicí

Poctivá rybí polévka by měla být plná kapřích jiker a mlíčí. Ne každému však tyto vnitřnosti chutnají, respektive ne každý je v polévce snese. Víceméně totiž v polévce tvoří spíše jakousi hmotu bez chuti. Nutno však podotknout, že velmi zdravou hmotu!

Pokud tedy i vy patříte mezi ty, kterým se jikry a mlíčí protiví, vyzkoušejte s námi rybí polévku, ve které tyto vnitřnosti nahradíte krupicí opraženou na másle, která mimo jiné polévku i zlehka zahustí. 

Co potřebujete: 600 ml rybího vývaru, 1 mrkev, 1 menší cibule, 100 g celeru, 50 g řapíkatého celeru, 1 petržel, 50 g másla, 5 kuliček nového koření, 2 bobkové listy, 50 ml smetany 33%, muškátový oříšek, sůl, černý pepř, hrubá krupice

bigstock-close-up-of-slow-cooked-fish-b-356030822.jpg

rabí vývar
Zdroj: 
Bigstockphoto
Během vaření rybího vývaru nezapomínejte z hladiny sbírat pěnu, aby výsledná polévka nebyla kalná. 

Jak na to: V hrnci rozpusťte máslo a přidejte cibuli, nové koření, bobkový list i všechnu zeleninu nakrájenou na kostičky. Vše orestujte dozlatova a přilijte silný rybí vývar, který jste si předem připravili z rybí hlavy, nejrůznějších rybích odřezků a vnitřností.

Polévku vařte zhruba 15 minut, nebo dokud zelenina nezměkne. Na závěr přilijte smetanu, přidejte špetku muškátového oříšku, sůl i pepř a orestovanou hrubou krupici. 

Na talíři polévku dozdobte zelenou petrželkou a opečenými kostičkami bílého pečiva. 

Rybí polévka s rajčaty

Rybí polévka s rajčaty má zcela jinou chuť i podobu než tradiční rybí polévka, kterou většina z nás zná. Na její přípravu můžete použít kteroukoliv bílou rybu, takže si ji můžete vychutnat kdykoliv během roku. Skvěle se hodí nejen kapr, ale i pstruh nebo amur. 

Co potřebujete: 0,5 kg rybích kostí, 2 l vody, 3 lístky bobkového listu, 6 kuliček nového koření, 8 kuliček celého černého pepře, 3 mrkve, 1 menší celer, 1 petržel, 1 cibule, 4 rajčata, 2 střední cibule, 4 stroužky česneku, provensálské koření, sůl, pepř, olivový olej.

Jak na to: Do velkého hrnce vložte rybí kosti, koření, cibuli a očištěný celer, petržel i mrkve. Vše zalijte studenou vodou a nechte zhruba 40 minut vařit na mírném ohni. Mezitím si nakrájejte česnek i cibuli na drobno a spařená rajčata oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Jakmile bude rybí vývar hotový, sceďte ho přes jemné sítko a pusťte se do samotné polévky. 

V hrnci rozpalte olivový olej, přidejte cibuli a nechte ji zesklovatět. Přidejte česnek i rajčata a vše zalijte rybím vývarem. Polévku dolaďte solí, pepřem i provensálským kořením a vše nechte krátce povařit.

Polévku servírujte s kousky ryby a s nasekanou zelenou petrželkou.

Rybí polévka s bílým vínem

Rybí polévka s bílým vínem je v podstatě ze stejných surovin jako klasická rybí polévka. Vhodně zvolené kvalitní víno však dodá pokrmu specifické aroma i jedinečnou chuť, která překvapí všechny strávníky.

bigstock-fish-in-aspic-with-vegetables-416340658.jpg

rybí polévka
Zdroj: 
Bigstockphoto
Rybí polévka nemusí být jen sváteční záležitost. Připravit si ji můžete kdykoliv během roku. 

Co potřebujete: kapří hlavu, ocas z kapra, 100 ml bílého vína, 1,5 litru vody, 1 petržel, 1 mrkev, 1 cibule, kousek celeru, 1 bobkový list, 2 kuličky nového koření, 3 kuličky pepře, sůl

Jak na to: Kapří hlavu, ocas, očištěnou zeleninu i koření vložte do hrnce a zalijte studenou vodou. Vše vařte zhruba 30 minut, dokud maso i zelenina nezměknou. Hotový vývar přelijte přes velmi jemné sítko.

Z vychladlé rybí hlavy oberte maso, vykostěte ocas a zeleninu nakrájejte na menší kousky. Vše vložte zpátky do vývaru a přilijte víno. Polévku povařte ještě alespoň 4 minuty, aby se všechny chutě dobře prolnuly. 

Polévku servírujte s krutony z bílého pečiva. 

Zdroje:

  • https://www.vitalia.cz/clanky/rybi-polevka-pouzivejte-maso-z-rybich-hlav/
  • https://www.idnes.cz/hobby/domov/rybi-polevka.A151208_125626_hobby-domov_bma
  • https://www.novinky.cz/vanoce/clanek/rybi-polevka-recepty-na-tradicni-i-netradicni-variace-40345824
  • https://www.spektrumzdravi.cz/recepty-polevky/recepty-vanocni-rybi-polevka
  • https://www.nase-voda.cz/rybi-polevka-pouzivejte-maso-rybich-hlav/
  • https://www.sklizeno.cz/o-nas/rybi-polevka-s-rajcaty/
  • https://www.tradicnirecepty.cz/rybi-polevka-s-vinem/